Att vara stressad, nervös eller utmattad i medelåldern kan öka risken för demens. Det menar forskare vid Helsingfors universitet som i en studie fann att risken att utveckla en demenssjukdom ökade med 25 procent vid psykologisk stress och utmattning.
Det finska forskarna följde 68 000 personer i flera decennier för att kartlägga hur de åldrades och vilka symtom som uppstod.
Stress, nervositet och utmattning när man är i medelåldern ökade risken för att få demens med 25 procent. Medelåldern är en tid då de flesta försöker få ihop arbete och familj och andra sociala åtagande. Då är de inte heller ovanligt att drabbas av oro och ångest för att man känner att man inte räcker till.
LÄS OCKSÅ: “Störd sömn i medelåldern ökar risken för demens”
Sambandet sågs bland män
Deltagarna fick fylla i ett formulär om sin kognitiva och psykiska förmåga. Analyser visade att de som sa att de ofta led av stress, depression, nervositet eller utmattning, och redan vid 45 års ålder ökade risken för demens.
Minnesproblem ökar med åldern, men kan man undvika långvarig stress är det en viktig faktor att minska på risken att utveckla en demenssjukdom.
I sin rapport skrev forskarna att i den här studien var psykologisk stress signifikant associerade med ökad risk för demens av alla orsaker.
Forskarna tillade att sambandet mellan depression och utmattning och demens kunde endast säkerställas hos män.
LÄS OCKSÅ: Ät mer frukt och bär – det skyddar mot demens
Fördubbling förutspås
En nyligen genomförd studie fann att enbart sex minuters högintensiv träning per dag kan hjälpa till att fördröja uppkomsten av Alzheimers.
Det var forskare vi Universitet i Otago i Nya Zeeland som upptäckte att en sex-minuters högintensiv träning, bestående av 40 sekunders cykling och 20 sekunders vila, ökade tillgången på ett protein kopplat till hjärnbildning, inlärning och minne.
Forskarna påpekar också att demenssjukdomar kommer att bli allt vanligare och i Storbritannien förutspås en fördubbling av minnessjukdomen inom 20 år.
Av Inger Palm
Källa: Daily Mail