Annons

Svar på tal gällande 3 myter om eko

"Man kan inte lita på ekomärkningen" och "Ekologisk mat kan inte mätta alla". Argument du hört? Säkert har du en del bekanta som ifrågasätter begreppet ekologiskt - och allt vad det innebär. Här får du hjälp att sticka hål på tre myter om eko.

Redaktionen

30 oktober, 2015
Svar på tal gällande 3 myter om eko
Dela inlägget

”Man kan inte lita på ekomärkningen” och ”Ekologisk mat kan inte mätta alla”. Argument du hört?
Säkert har du en del bekanta som ifrågasätter begreppet ekologiskt – och allt vad det innebär.

Här får du hjälp att sticka hål på tre myter om eko.

 

Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

Svar på tal gällande tre myter om eko:

1. ”Det är så mycket fusk. Jag litar inte på märkningen av ekologiskt”

Svar: Jo, gör det!
Om du vill minimera risken för att bli blåst i matbutiken så är det just ekologiskt du ska välja. Ekomaten kontrolleras noggrannare än annan mat. Ekologiska gårdar, bagerier och fabriker får regelbundet, både oanmälda och anmälda besök.
De som sköter kontrollera är oberoende, och inte kopplade till den ekologiska märkningen.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Annons

2. ”Det är för dyrt med ekologiskt”

Svar: Nej, det är den o-ekologiska maten som är för billig!
Tänk om kemikaliejordbruket skulle betala för vattenrening, utarmning oav biologisk mångfald och hälsoskador. Då skulle vi få veta vad maten egentligen kostar – den är svindyr.
Dessutom har vi aldrig lagt så lite av vår inkomst på mat. Och vi slänger en tredjedel av maten vi köpt, även om många av oss är helt omedvetna om vår roll i matsvinnet. (Få sex bra tips som motverkar matsvinn här.)
Lösningen: Stuva om i matkassen – köp mindre kött, halvfabrikat och godis. Köp mer grönsaker och ekologiskt. Ät upp det du köpt. Då påverkar det inte plånboken.

Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

3. ”Vi kan inte att mätta alla med eko”

Svar: Jo, det kan vi!
Idag är vi sju miljarder människor på jorden och vi producerar mat för dubbelt så många – på ett sätt som förstör för de flesta.
Visst blir skörden oftast mindre i ekologisk odling men det stämmer inte alltid. I de delar av världen som där mer mat behövs kan bönder få lika stora, eller större, skördar – och samtidigt bättre betalt och lägre utgifter.
Dessutom blir den största delen av det som odlas foder till djur.
Stora delar av den marken skulle istället kunna användas till att odla mat som människan kan äta direkt. Det skulle ge betydligt mer mat på samma yta.
Lösningen: Ät mindre kött, minska matsvinnet och stötta ekologiskt globalt.

Annons

Läs också: Så går ekologisk odling och livsmedelsproduktion till

Källa: Naturskyddsföreningen

Av Redaktionen

Annons