Konventionell potatisodling i Sverige lockar allt färre, vilket gjort att en tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit.
Anledningen? Att potatisen inte längre anses tillräckligt lukrativ. I alla fall delvis.
Nu hoppas Jordbruksverket att de svenska konsumenterna ska tänka om gällande den tidigare så populära knölen.
Intresset för att odla potatis i Sverige har minskat rejält och den svenska potatisodlingen har fått se en nedgång på cirka 35 procent de senaste 20 åren. Det rapporterar Lantbrukets affärstidning ATL.
Kolhydratsskräck – eller vad?
Som främsta förklaring anges att potatisen inte längre är lukrativ nog. Lönsamheten för odlarna har helt enkelt sjunkit.
Om anledningen till detta även beror på senare års kolhydratsskräck är höljt i dunkel – men det torde finnas en viss rimlighet i ett sådant påstående.
LÄS OCKSÅ: Älskade hatade kolhydrater
Ekoodlingen fördubblad på tio år
Men det finns mer detaljerade förklaringar än att vi äter mindre potatis. Vi äter inte minst mindre av konventionell potatis. Den har nämligen till stor del konkurrerats ut av ekopotatisen.
I och med att odlingen av ekologisk potatis nästan har fördubblats på tio år har också skördevolymen minskat, förklarar tidningen ATL..
– Hektarskörden är markant lägre än vid konventionell produktion, säger Gustaf Svenungsson, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till tidningen.
Allt mer importerad potatis
Till detta kommer också en ökad import av potatis – i processad form. Svenska konsumenter väljer allt oftare potatis i bearbetad form, som pommes frites eller chips, vilken i större utsträckning importerad.
Något som kan ske på bekostnad av den svenska potatisen.
LÄS OCKSÅ: Årets första färskpotatis såld för 2000 kronor kilot
Hoppas att närodlat-trenden ska locka fler potatisätare
Gustaf Svenungsson säger till Lantbrukets affärstidning att han hoppas att de svenska konsumenterna kan tänka sig att byta pasta, ris och bulgur mot svensk potatis istället, i och med trenden att köpa närodlat.
Just för tillfället är lönsamheten för potatisen bra men det är enligt Gustaf Svenungsson en tillfällighet.
Källor: TT/Omni och Food Supply.
Av Isabelle G Hedander