Svensk potatisodling minskar kraftigt

Konventionell potatisodling i Sverige lockar allt färre, vilket gjort att en tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit.
Anledningen? Att potatisen inte längre anses tillräckligt lukrativ. I alla fall delvis.
Nu hoppas Jordbruksverket att de svenska konsumenterna ska tänka om gällande den tidigare så populära knölen.

 

Intresset för att odla potatis i Sverige har minskat rejält och den svenska potatisodlingen har fått se en nedgång på cirka 35 procent de senaste 20 åren. Det rapporterar Lantbrukets affärstidning ATL.

Kolhydratsskräck – eller vad?
Som främsta förklaring anges att potatisen inte längre är lukrativ nog. Lönsamheten för odlarna har helt enkelt sjunkit.
Om anledningen till detta även beror på senare års kolhydratsskräck är höljt i dunkel – men det torde finnas en viss rimlighet i ett sådant påstående.

 

LÄS OCKSÅ: Älskade hatade kolhydrater

Ekoodlingen fördubblad på tio år
Men det finns mer detaljerade förklaringar än att vi äter mindre potatis. Vi äter inte minst mindre av konventionell potatis. Den har nämligen till stor del konkurrerats ut av ekopotatisen.

 

I och med att odlingen av ekologisk potatis nästan har fördubblats på tio år har också skördevolymen minskat, förklarar tidningen ATL..
– Hektarskörden är markant lägre än vid konventionell produktion, säger Gustaf Svenungsson, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, till tidningen.

Allt mer importerad potatis
Till detta kommer också en ökad import av potatis – i processad form. Svenska konsumenter väljer allt oftare potatis i bearbetad form, som pommes frites eller chips, vilken i större utsträckning importerad.
Något som kan ske på bekostnad av den svenska potatisen.

LÄS OCKSÅ: Årets första färskpotatis såld för 2000 kronor kilot

 

 

Hoppas att närodlat-trenden ska locka fler potatisätare
Gustaf Svenungsson säger till Lantbrukets affärstidning att han hoppas att de svenska konsumenterna kan tänka sig att byta pasta, ris och bulgur mot svensk potatis istället, i och med trenden att köpa närodlat.

Just för tillfället är lönsamheten för potatisen bra men det är enligt Gustaf Svenungsson en tillfällighet.

Källor: TT/Omni och Food Supply

Av Isabelle G Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

 

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".