Svenska algen bekämpar hudens ålderstecken

En svensk upptäckt

Åke Lignell, forskare och medgrundare av för AstaReal är pappa inte bara till de alger som bubblar i Gustavsberg just nu, utan till själva upptäckten av antioxidanten astaxanthin. Åke Lignell kom först i kontakt med mikroalgen Haematococcus pluviailis för snart 30 år sedan när han som en del av en forskargrupp vid Uppsala universitet, kontaktades med fiskodlare som ville exportera regnbågslax till Japan för sushi.
När lax odlas måste astaxanthin tillsättas till fiskfodret, annars blir laxen blek. De japanska köparna ville inte nöja sig med artificiella färgämnen för att få aptitligt rosa lax – de ville ha äkta vara, det vill säga naturligt astaxanthin.
När Åke Lignell och hans kollegor lyckades odla algerna i kommersiell skala i laboratoriemiljö var de först i världen med den bedriften. Under arbetets gång upptäckte de att algen gjorde mer än bara färgade laxens kött. De gjorde kliniska försök på människor och upptäckte att algen hade en rad biologiska effekter – och bestämde sig för att satsa på näringstillskott för människor och djur snarare än pigment till lax.
Astaxin, som produkten heter, har beforskats på en rad områden, varav effekter på huden bara är en. Andra områden som studerats är antioxidantens effekt på immunförsvaret och på musklernas återhämtning efter hård träning.

Den röda algen från Stockholms skärgård innehåller en antioxidant i en klass för sig. Den finurliga antioxidanten är både vatten- och fettlöslig och kan därmed skydda hela cellen. Nu håller kvinnor världen över på att upptäcka vilka underverk den svenska algen kan göra för huden.

Det bubblar i provrören i Gustavsberg utanför Stockholm. Där i den gamla badkarsfabriken förökar sig den oansenliga mikroalgen Haematococcus pluviailis i en sinnrik anordning av glasbehållare kopplade till stora tankar. Iklädda skyddskläder med dubbla skoskydd och huvor får vi lov att titta in i algernas barnkammare – bakom skyddande glas. Det är inte vi som ska skyddas, utan algerna. Odlingen sker helt utan kemikalier, och då är det viktigt att inga föroreningar släpps i närheten som skulle kunna riskera den rena algodlingen. 

I naturen lever algen Haematococcus pluviailis i små vattenpölar på klippor och skär i Stockholms skärgård. Den är från början grön, men när den blir stressad och kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus, skiftar det gröna till mörkt  rött – och det är i den omvandlingsprocessen som algen producerar den kraftfulla antioxidanten astaxanthin. Det skyddet får även vi människor tillgång till när algen odlas och antioxidanten framkallas. Det är astaxanthin som ger laxens kött dess rosa färg och som även färgar skaldjur, som hummer och räkor, röda.

 

LÄS OCKSÅ: Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Algen blir röd av stress
I algernas barnkammare på Asta Real i Gustavsberg står glasflaskor på rad med bubblande gröna vätskor i alla nyanser, från mossgrönt till gulgrönt.

Allt eftersom algerna växer till sig förs vätskan över i allt större behållare, för att i det sista stadiet, tappas över i stora tankar. Där ”stressas” de gröna algerna genom att de utsätts för näringsbrist. Algen producerar då antioxidanten astaxanthin som en skyddsmekanism – och det är då de får sin karakteristiska djupröda färg. Algen torkas därefter och algmjölet skördas.

Antioxidanter är näringsämnen som har en speciell förmåga att fånga upp och oskadliggöra de fria radikaler som kroppen själv producerar när syre omsätts. Fria radikaler kan orsaka det som kallas oxidativ stress som har en skadlig inverkan på oss.  När vi utsätts för någon typ av stress, som hård träning, sjukdom eller solens UV-strålar ökar mängden fria radikaler.

LÄS OCKSÅ: Fria radikaler och antioxidanter 

Skyddar huden mot sol och rynkor
Vi människor kan använda astaxanthin till mycket, bland annat för att skydda huden. Huden stressas och åldras av bland annat solljus, precis som algen själv. När UV-strålarna från solen möter huden bildas fria radikaler som i sin tur sätter igång enzymer som bryter ner kollagenet, just det ämne som ska hålla vår hud elastisk. Kliniska försök har visat att astaxanthin kan hämma den processen. Den fungerar som en form av internt solskydd och minskar risken för skador orsakade av solens ultravioletta strålning. Om du bränt dig i solen, och en inflammation har uppstått i huden, har astaxanthin en förmåga att tränga in i hudcellerna och minska skadorna från UVA-strålningen. Dessutom kan antioxidanten stärka kollagenlagret, vilket betyder att rynkorna kan minska och hudens elasticitet öka.

 

Studier visar också goda resultat på hudens halter av fukt, elasticitet, fina rynkor, åldersfläckar eller fräknar.

Mer än hälften såg skillnad
I en amerikansk studie fick 49 kvinnor, alla ungefär 47 år gamla, fyra milligram astaxanthin per dag, uppdelat på en morgon- och en kvällsdos. Studien pågick i sex veckor och en kontrollgrupp fick kapslar med enbart canola-olja. Det var en enkelblind studie, det vill säga kvinnorna i studien visste inte vem som fick vad, men forskarna visste. Kvinnornas hud undersöktes innan studien påbörjades, tre veckor in i studien och när studien avslutats efter sex veckor. För att inte dagsformen på huden skulle avgöra fick alla kvinnorna tvätta ansiktet i ett speciellt testrum som var 20 grader varmt och hade en luftfuktighet på 65 procent och sedan vila i en kvart innan huden undersöktes.

Samtliga kvinnor, både de som fått kapslar med astaxanthin och de som fått placebo, fick själva bedöma hur deras hud kändes. Utöver det mättes deras hud med en så kallad dermalfasmätare för att kontrollera fuktighetsgraden i hudens hornlager på kinden, elasticiteten på huden mättes vid ögats yttre kant med ett så kallat dermalab, huden fotograferades och undersöktes för att se om hudytan påverkats och till sist inspekterades de av en dermatolog som kände på huden för att undersöka torrhet, fina linjer, rynkor och elasticitet.

Mer än hälften av kvinnorna som fått de verksamma kapslarna svarade att de själva såg positiva förändringar i huden. Mätningarna bekräftade deras upplevelse.  Det visade sig att huden hos de kvinnor som fått astaxathin var märkbart mer elastisk och att de fina linjerna och rynkorna var mindre, huden hade högre fuktighetsgrad och var betydligt mindre torr.

 

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att ta astaxanthin varje dag 

Skyddar hela cellen
Det finns en rad antioxidanter som skyddar oss från oxidativ stress. Betakaroten, E-vitamin och lycopen är några av de som brukar nämnas. I jämförelse med dessa står astaxanthin i en klass för sig när det gäller effekt. Det beror på att astaxanthinet filtreras in i varje cell i kroppen. Det kan den göra eftersom den har unika vatten- och fettlösliga egenskaper som tillåter den att skydda hela cellen. Den ena änden av astaxanthinmolekylen skyddar nämlingen den fettlösliga delen av cellen medan den andra skyddar cellens vattenlösliga del.
En studie från 2007 analyserade en rad vanliga antioxidanter och deras antioxidativa effekt. Studien visade att astaxanthin är hela 6 000 gånger starkare än C-vitamin och 800 gånger starkare än Q10. Den är dessutom 550 gånger starkare än grönt te och 75 gånger starkare än alfa-liponsyra.

Färgen skyddar laxen
Och laxens röda färg? Ja, numera tror man att laxens pigmentering bara är en bieffekt av astaxanthinet, som är till för att skydda fiskarna i den maratonresa de gör när de simmar uppströms mot sina lekplatser.

Åke Lignell och hans team i Gustavsberg är inte verksamma inom skönhetsindustrin, utan ser hellre till de genomgripande hälsoeffekterna som den svenska algen har – där effekten på huden bara är en i raden. Genom en lång rad studier har och hans team visat att antioxidanten astaxanthin verkar genom att hjälpa de livsviktiga mitokondrierna, som är ansvariga för vår mentala och kognitiva hälsa, vår muskelfunktion – och även för hur vår hud åldras.

Av Maria Torshall

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


En svensk upptäckt

Åke Lignell, forskare och medgrundare av för AstaReal är pappa inte bara till de alger som bubblar i Gustavsberg just nu, utan till själva upptäckten av antioxidanten astaxanthin. Åke Lignell kom först i kontakt med mikroalgen Haematococcus pluviailis för snart 30 år sedan när han som en del av en forskargrupp vid Uppsala universitet, kontaktades med fiskodlare som ville exportera regnbågslax till Japan för sushi.
När lax odlas måste astaxanthin tillsättas till fiskfodret, annars blir laxen blek. De japanska köparna ville inte nöja sig med artificiella färgämnen för att få aptitligt rosa lax – de ville ha äkta vara, det vill säga naturligt astaxanthin.
När Åke Lignell och hans kollegor lyckades odla algerna i kommersiell skala i laboratoriemiljö var de först i världen med den bedriften. Under arbetets gång upptäckte de att algen gjorde mer än bara färgade laxens kött. De gjorde kliniska försök på människor och upptäckte att algen hade en rad biologiska effekter – och bestämde sig för att satsa på näringstillskott för människor och djur snarare än pigment till lax.
Astaxin, som produkten heter, har beforskats på en rad områden, varav effekter på huden bara är en. Andra områden som studerats är antioxidantens effekt på immunförsvaret och på musklernas återhämtning efter hård träning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

 

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

 

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

 

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.