Svenska algen bekämpar hudens ålderstecken

En svensk upptäckt

Åke Lignell, forskare och medgrundare av för AstaReal är pappa inte bara till de alger som bubblar i Gustavsberg just nu, utan till själva upptäckten av antioxidanten astaxanthin. Åke Lignell kom först i kontakt med mikroalgen Haematococcus pluviailis för snart 30 år sedan när han som en del av en forskargrupp vid Uppsala universitet, kontaktades med fiskodlare som ville exportera regnbågslax till Japan för sushi.
När lax odlas måste astaxanthin tillsättas till fiskfodret, annars blir laxen blek. De japanska köparna ville inte nöja sig med artificiella färgämnen för att få aptitligt rosa lax – de ville ha äkta vara, det vill säga naturligt astaxanthin.
När Åke Lignell och hans kollegor lyckades odla algerna i kommersiell skala i laboratoriemiljö var de först i världen med den bedriften. Under arbetets gång upptäckte de att algen gjorde mer än bara färgade laxens kött. De gjorde kliniska försök på människor och upptäckte att algen hade en rad biologiska effekter – och bestämde sig för att satsa på näringstillskott för människor och djur snarare än pigment till lax.
Astaxin, som produkten heter, har beforskats på en rad områden, varav effekter på huden bara är en. Andra områden som studerats är antioxidantens effekt på immunförsvaret och på musklernas återhämtning efter hård träning.

Den röda algen från Stockholms skärgård innehåller en antioxidant i en klass för sig. Den finurliga antioxidanten är både vatten- och fettlöslig och kan därmed skydda hela cellen. Nu håller kvinnor världen över på att upptäcka vilka underverk den svenska algen kan göra för huden.

Det bubblar i provrören i Gustavsberg utanför Stockholm. Där i den gamla badkarsfabriken förökar sig den oansenliga mikroalgen Haematococcus pluviailis i en sinnrik anordning av glasbehållare kopplade till stora tankar. Iklädda skyddskläder med dubbla skoskydd och huvor får vi lov att titta in i algernas barnkammare – bakom skyddande glas. Det är inte vi som ska skyddas, utan algerna. Odlingen sker helt utan kemikalier, och då är det viktigt att inga föroreningar släpps i närheten som skulle kunna riskera den rena algodlingen. 

I naturen lever algen Haematococcus pluviailis i små vattenpölar på klippor och skär i Stockholms skärgård. Den är från början grön, men när den blir stressad och kämpar för att överleva allt från näringsbrist till starkt solljus, skiftar det gröna till mörkt  rött – och det är i den omvandlingsprocessen som algen producerar den kraftfulla antioxidanten astaxanthin. Det skyddet får även vi människor tillgång till när algen odlas och antioxidanten framkallas. Det är astaxanthin som ger laxens kött dess rosa färg och som även färgar skaldjur, som hummer och räkor, röda.

 

LÄS OCKSÅ: Svenska hälsoalgen har gjort succé världen över

Algen blir röd av stress
I algernas barnkammare på Asta Real i Gustavsberg står glasflaskor på rad med bubblande gröna vätskor i alla nyanser, från mossgrönt till gulgrönt.

Allt eftersom algerna växer till sig förs vätskan över i allt större behållare, för att i det sista stadiet, tappas över i stora tankar. Där ”stressas” de gröna algerna genom att de utsätts för näringsbrist. Algen producerar då antioxidanten astaxanthin som en skyddsmekanism – och det är då de får sin karakteristiska djupröda färg. Algen torkas därefter och algmjölet skördas.

Antioxidanter är näringsämnen som har en speciell förmåga att fånga upp och oskadliggöra de fria radikaler som kroppen själv producerar när syre omsätts. Fria radikaler kan orsaka det som kallas oxidativ stress som har en skadlig inverkan på oss.  När vi utsätts för någon typ av stress, som hård träning, sjukdom eller solens UV-strålar ökar mängden fria radikaler.

LÄS OCKSÅ: Fria radikaler och antioxidanter 

Skyddar huden mot sol och rynkor
Vi människor kan använda astaxanthin till mycket, bland annat för att skydda huden. Huden stressas och åldras av bland annat solljus, precis som algen själv. När UV-strålarna från solen möter huden bildas fria radikaler som i sin tur sätter igång enzymer som bryter ner kollagenet, just det ämne som ska hålla vår hud elastisk. Kliniska försök har visat att astaxanthin kan hämma den processen. Den fungerar som en form av internt solskydd och minskar risken för skador orsakade av solens ultravioletta strålning. Om du bränt dig i solen, och en inflammation har uppstått i huden, har astaxanthin en förmåga att tränga in i hudcellerna och minska skadorna från UVA-strålningen. Dessutom kan antioxidanten stärka kollagenlagret, vilket betyder att rynkorna kan minska och hudens elasticitet öka.

Studier visar också goda resultat på hudens halter av fukt, elasticitet, fina rynkor, åldersfläckar eller fräknar.

Mer än hälften såg skillnad
I en amerikansk studie fick 49 kvinnor, alla ungefär 47 år gamla, fyra milligram astaxanthin per dag, uppdelat på en morgon- och en kvällsdos. Studien pågick i sex veckor och en kontrollgrupp fick kapslar med enbart canola-olja. Det var en enkelblind studie, det vill säga kvinnorna i studien visste inte vem som fick vad, men forskarna visste. Kvinnornas hud undersöktes innan studien påbörjades, tre veckor in i studien och när studien avslutats efter sex veckor. För att inte dagsformen på huden skulle avgöra fick alla kvinnorna tvätta ansiktet i ett speciellt testrum som var 20 grader varmt och hade en luftfuktighet på 65 procent och sedan vila i en kvart innan huden undersöktes.

Samtliga kvinnor, både de som fått kapslar med astaxanthin och de som fått placebo, fick själva bedöma hur deras hud kändes. Utöver det mättes deras hud med en så kallad dermalfasmätare för att kontrollera fuktighetsgraden i hudens hornlager på kinden, elasticiteten på huden mättes vid ögats yttre kant med ett så kallat dermalab, huden fotograferades och undersöktes för att se om hudytan påverkats och till sist inspekterades de av en dermatolog som kände på huden för att undersöka torrhet, fina linjer, rynkor och elasticitet.

Mer än hälften av kvinnorna som fått de verksamma kapslarna svarade att de själva såg positiva förändringar i huden. Mätningarna bekräftade deras upplevelse.  Det visade sig att huden hos de kvinnor som fått astaxathin var märkbart mer elastisk och att de fina linjerna och rynkorna var mindre, huden hade högre fuktighetsgrad och var betydligt mindre torr.

LÄS OCKSÅ: Fem skäl att ta astaxanthin varje dag 

Skyddar hela cellen
Det finns en rad antioxidanter som skyddar oss från oxidativ stress. Betakaroten, E-vitamin och lycopen är några av de som brukar nämnas. I jämförelse med dessa står astaxanthin i en klass för sig när det gäller effekt. Det beror på att astaxanthinet filtreras in i varje cell i kroppen. Det kan den göra eftersom den har unika vatten- och fettlösliga egenskaper som tillåter den att skydda hela cellen. Den ena änden av astaxanthinmolekylen skyddar nämlingen den fettlösliga delen av cellen medan den andra skyddar cellens vattenlösliga del.
En studie från 2007 analyserade en rad vanliga antioxidanter och deras antioxidativa effekt. Studien visade att astaxanthin är hela 6 000 gånger starkare än C-vitamin och 800 gånger starkare än Q10. Den är dessutom 550 gånger starkare än grönt te och 75 gånger starkare än alfa-liponsyra.

Färgen skyddar laxen
Och laxens röda färg? Ja, numera tror man att laxens pigmentering bara är en bieffekt av astaxanthinet, som är till för att skydda fiskarna i den maratonresa de gör när de simmar uppströms mot sina lekplatser.

Åke Lignell och hans team i Gustavsberg är inte verksamma inom skönhetsindustrin, utan ser hellre till de genomgripande hälsoeffekterna som den svenska algen har – där effekten på huden bara är en i raden. Genom en lång rad studier har och hans team visat att antioxidanten astaxanthin verkar genom att hjälpa de livsviktiga mitokondrierna, som är ansvariga för vår mentala och kognitiva hälsa, vår muskelfunktion – och även för hur vår hud åldras.

Av Maria Torshall

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


En svensk upptäckt

Åke Lignell, forskare och medgrundare av för AstaReal är pappa inte bara till de alger som bubblar i Gustavsberg just nu, utan till själva upptäckten av antioxidanten astaxanthin. Åke Lignell kom först i kontakt med mikroalgen Haematococcus pluviailis för snart 30 år sedan när han som en del av en forskargrupp vid Uppsala universitet, kontaktades med fiskodlare som ville exportera regnbågslax till Japan för sushi.
När lax odlas måste astaxanthin tillsättas till fiskfodret, annars blir laxen blek. De japanska köparna ville inte nöja sig med artificiella färgämnen för att få aptitligt rosa lax – de ville ha äkta vara, det vill säga naturligt astaxanthin.
När Åke Lignell och hans kollegor lyckades odla algerna i kommersiell skala i laboratoriemiljö var de först i världen med den bedriften. Under arbetets gång upptäckte de att algen gjorde mer än bara färgade laxens kött. De gjorde kliniska försök på människor och upptäckte att algen hade en rad biologiska effekter – och bestämde sig för att satsa på näringstillskott för människor och djur snarare än pigment till lax.
Astaxin, som produkten heter, har beforskats på en rad områden, varav effekter på huden bara är en. Andra områden som studerats är antioxidantens effekt på immunförsvaret och på musklernas återhämtning efter hård träning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.

Snart kan EU förbjuda “vegoburgare”

Kost

I en tid då vi äter en allt grönare kost och allt färre animalier är fenomenet med vegokött en rejält växande marknad.  Produkterna ser ut som kött och heter saker som burgare, stek, biff och korv – men det bör de inte längre få göra. Det har Europaparlamentets jordbruksutskott nu beslutat och lagt fram ett förslag på lagändring. En liknande lagstiftning finns redan i Frankrike.

5 smarta knep för vackra händer

Hud

Dina händer har under många kalla månader nu varit särskilt utsatta. Det är inte konstigt att de nu känns extra torra och fnasiga. Det är det dags att ändra på nu, och ta hand om dem lite extra inför sommaren. Här är tipsen som kommer att göra dina händer snygga, lena och mjuka igen.

Eldsjälen som gjorde vego till sitt jobb

Intervju

Han brinner för grön kost, är definitivt urtypen för det man brukar kalla eldsjäl och har en genuin vilja att inspirera så många människor som möjligt – i förhoppningen om att på så sätt bidra till att förändra världen.  "Mina vapen för att lyckas är ruskigt god och enkel vegomat och ett stort leende", säger Mattias Kristiansson, chefredaktör och grundare av tidningen VEGO.