När vardagen är igång med full kraft, med tusentals intryck som konstant sköljer över oss, är det viktigt att dra i bromsen ibland. Mikropauser minskar snabbt stressen – och kan göras när och var som helst. Det menar Sara Emilionie som utbildar i forskningsbaserad stressreduktion, mindfulness och medicinsk yoga.
Sara Emilionie brinner för att få folk att lära sig att ”mikropausa” och har skapat Sveriges första korttidsprogram i mindfulness och yoga: ”Balansprogrammet”, som är sex veckor lång. Sara har lärt ut metoden till skolor, vårdpersonal och näringsliv, och den är lätt för alla att ta till sig. Och Balansprogrammet behövs ännu mer under coronapandemin, som har gjort att fler har mått sämre psykiskt, förklarar Sara.
LÄS OCKSÅ: Lär dig meditera – i några enkla steg
Enormt behov av återhämtning
– Sömnlöshet, depression och ångest är alla tillstånd som har blivit mycket vanligare under pandemin, det slås fast av professorer vid Hälsohögskolan i Jönköping och en grupp internationella forskare i en ny studie.
Forskarna menar att de fullständiga effekterna av pandemin på människors mentala hälsa inte kommer att visa sig på flera år, berättar Sara vidare.
– Behovet av återhämtning är enormt och människor tror lätt att de är ensamma om sin hjärntrötthet och nedstämdhet. Jag träffar många som mår dåligt men även många som funnit nya hobbys att pausa med, just för att de insett vikten av att ta ansvar för sin egen återhämtning. Jag tror det är viktigt att våga prata öppet om detta för att bryta det tabubelagda i att känna sig låg och energilös.
LÄS OCKSÅ: Andningen är din superkraft
Naturliga pauser saknas
Så vad är en mikropaus och hur går en sådan till?
– Det är korta avbrott i vardagen då du tillåter dig att släppa taget om precis allt en liten stund för att vila i nuet. Ett avbrott från ”radioteatern” som konstant pågår uppe i skallen, säger Sara.
Varför är dessa pauser så viktiga i dag?
– För att samhället helt eliminerat naturliga pauser. Vi lever i ett 24-timmarssamhälle där vi översköljs av intryck konstant. Varje dag produceras numera 16 000 miljarder megabyte data. Detta har lett till att 90 procent av all data som världen någonsin har producerat, har kommit till under de senaste två åren.
LÄS OCKSÅ: 5 mantran som hjälper mot ångest
Sara Emilionie fortsätter utveckla sitt resonemang kring all denna ofattbara mängd data som sköljer över oss dagligen.
– En del handlar om vår egen kommunikation via mejl, sms och sociala medier. En del handlar om hur mycket bättre allt är på väg att bli på vissa områden, medan annat handlar om hur mycket sämre allt är på väg att bli på andra områden. Det handlar om alla skjutningar, bedrägerier och annan gängkriminalitet som pågår, om den regeringskris vi hade sommaren 2021, eller om att en fullständig klimatkatastrof väntar om inget görs. En del handlar om pandemin och nya smittsammare deltavarianten… Vi behöver helt enkelt en paus!
LÄS OCKSÅ: “Jag läkte mig själv – tack vare yogan”
Ta en mikropaus: så här gör du!
Det långa, djupa, yogiska andetaget är ett av världens mest effektiva verktyg för stressreduktion. Det aktiverar inom loppet av några minuter vårt parasympatiska nervsystem; kroppens egen lugn- och ro respons.
Gör så här:
- Ligg på rygg, slut ögonen. Lägg en hand på nedre delen av magen och en hand på bröstkorgen.
- Då du andas in: fyll magen och spänn ut den som en ballong, fortsätt sedan vidare upp mot bröstkorgen.
- Då du andas ut: låt bröstkorg och mage sjunka ned igen.
- Vila mellan varje andetag, låt kroppen själv säga till då du behöver andas på nytt. På så sätt sänker du antalet andetag per minut vilket aktiverar din lugn och ro-respons.
- Andas in och ut genom näsan för att behålla värme och fukt.
Övningen går att göra när och var som helst, både liggande, sittande, stående. Medan du blundar och vilar eller sitter på ett tåg eller promenerar. Enklast är att andningsträna liggande med slutna ögon till en början, men då det blivit en vana kan du göra övningen flera gånger om dagen för att dra stresshormoner ur systemet och aktivera avslappningsresponsen. En guidning i det långa, djupa andetaget hittar du på Balans Online!
Exklusivt erbjudande, för dig som vill träna mer: Ange rabattkoden Kurera2021 så får du 15 % rabatt på medlemskap i Balans Online! Gå in på www.balansonline.se
Av Carolina Eriksson
Sara Emilionie
Ålder: 44 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Två döttrar.
Gör: Utbildar människor i mindfulness och medicinsk yoga enligt den egna metoden MIMY samt erbjuder ”Gongbad” – en flertusenårig metod för healing och stressreduktion.
Så mår jag bra: Spela gong, både själv och för andra. Det får mig inom loppet av bara några sekunder att stilla tankarna och finna närvaron. Spela tennis, hänga med mina underbart roliga barn.
Aktuell: Med livesända mikropauser i höst där människor uppmuntras att hitta en ”balanskompis” att dela med sig av sina utmaningar och peppa varandra till daglig meditation. Samt med en ny utbildning som vänder sig till människor som arbetar med psykisk ohälsa.
Sara Emilionie berättar: ”Så föddes mitt engagemang i stressreduktion, meditation och mikropauser”
– Jag var i desperat behov av stressreduktionstekniker. Jag jobbade på PR-byrå, var en högpresterande, neurotisk perfektionist och hade fått min första dotter. Jag ville må bra och vara en bättre förebild och åkte på ett retreat, en extremt intensiv variant: 10 dagars tyst buddhistisk meditation. De första nio dagarna tänkte jag oavbrutet att jag var ett hopplöst fall – men sista dagen kom jag i kontakt med ett ögonblick som kom att förändra mitt liv. Jag upplevde ”varande”, kanske för första gången. Några år senare hade jag utbildat mig till mindfulnessinstruktör och yogaterapeut och skapat ”Balansprogrammet”.