Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Katarina Persson

Terapeuten Elin Lundberg om HSP: “Plötsligt blir man begriplig”

Fakta

Namn: Elin Lundberg
Yrke: Leg psykoterapeut, socionom, familjeterapeut. Samt föreläsare och författare
Aktuell med: Boken "Håll om mig, släpp mig fri - om barns anknytning till föräldrar" har tidigare skrivit boken och "Att vilja men inte kunna - om sex som gör ont" (Visto förlag).
Mer info: Läs mer om Elin på hennes hemsida eller följ henne på Facebook Elin Lundberg Utbildning och Psykoterapi och Terapihunden Izzy flatcoated retriever. Elin har även en gratiskurs om anknytning.

HSP är ett begrepp som fått fäste och som många vid det här laget känner till. Elin Lundberg är legitimerad psykoterapeut och en av två psykoterapeuter i Sverige som blivit godkända av Elaine Aron som är den som myntat begreppet.

För Elin Lundberg började det hela när hon som nybliven trebarnsmamma googlade för att läsa om känsliga barn, hon trillade då på Elaine Aron och begreppet Highly sensitive person. Hon lånade boken på biblioteket för att läsa mer om ett av sina barn och blev överraskad när hon insåg att det var som att läsa om sig själv.
– Jag fick en otroligt stark aha-upplevelse som jag tror att många högkänsliga känner igen sig i, säger Elin som beskriver sin första kontakt med begreppet som att hon blev lite frälst, en känsla hon tror att hon delar med många andra som hittat till Elaine Arons bok, då den hjälper dem förstå sig själva bättre.
– Plötsligt blir man begriplig, det är inget fel på en, man är bara inte som de flesta andra. Men man är OK.
Efter det följde år av förkovran och idag är Elin Lundberg den enda svenskspråkiga psykoterapeuten i som är officiellt erkänd som kunnig inom området av Elaine Aron som numera tipsar om Elin på sin hemsida.

HSP – en lättnad för många
Även om de flesta som söker sig till Elin lider av någon form av psykisk ohälsa är det inte ovanligt att de även har en högkänslighet berättar Elin. Det är inte särskilt vanligt att man söker enkom för högkänslighet, men de av hennes klienter som även är HSP känner ofta en stor lättnad och det hjälper dem bättre förstå och vara lite snällare mot sig själva samtidigt som de jobbar med sina problem.
– 95 procent av mina klienter kommer för att de vet att jag jobbar med högkänsliga personer, sedan har de även problem som alla anda som vi jobbar med i terapin.

 

Kan även vara en stor tillgång
Men alla högkänsliga har inte psykiska diagnoser, tvärtom mår många alldeles förträffligt.
– Högkänsliga personer som fått en bra start i livet får bäst psykisk hälsa av alla, säger Elin och fortsätter:
– De behöver sällan gå i terapi utan kan tvärtom vara resurser, medan de som fått en svår start och har det tufft i livet mår absolut sämst av alla förklarar Elin.
Högkänsliga rör sig alltså i ett stort spann mellan de som mår bäst och de som mår allra sämst. Det är bland annat därför långt ifrån korrekt att betrakta HSP i sig som en svaghet eller en diagnos.
– Högkänsliga med trygghet i sig mår bäst av alla och högkänsliga som är otrygga mår sämst om man generaliserar.

LÄS OCKSÅ: Därför är vissa barn mer känsliga än andra

Uppfattar signaler som andra missar
Högkänsligheten är enligt Elin i sin inte något problem utan kan beroende på sammanhang antingen vara tyngande eller stärkande.
– Mår man bra och är trygg blir lyhördheten och känsligheten en resurs.
Den högkänslige uppfattar ofta signaler som går under radarn för andra och kan tidigt var den som uppfattar att något inte står rätt till exempelvis på en arbetsplats, de tänker också ofta i flera led förklarar Elin.
Högkänsliga är dessutom ofta väldigt kreativa, något som delvis kan komma sig av att de känner starkt.
– Det blir lättare att hitta på nya grejer om man är nyfiken och motiverad.
Också förmågan att se detaljer och tänka i flera led bidrar menar Elin.

Processar på djupet
Högkänslighet medför framför allt tre egenskaper enligt Elin, dels förmågan att processa på djupet vilket också gör att de tänker i flera led och kan se vad konsekvenser blir av olika förändringar. De känner även känslor extra starkt, vilket gör att man kan bli lite mer orolig än andra. Det tredje är att de har en fallenhet för att se lite mer detaljrikt på tillvaron och lägger märke till nyanser.
– I rätt sammanhang blir det här till superkrafter. Medan nackdelen är att man kan bli tröttare.
Det finns därför mycket att lära av de som är HSP till exempel hur man undviker utmattning genom att minska på olika former av stimuli menar Elin. HSP är inte bara en personlighetstyp utan är något vi föds med som är länkat till vårt nervsystem och bland annat påverkar hur vi processar information. Men det kan även utvecklas som skyddsmekanism hos de som har en svår uppväxt.
– De kan ju bli mera känsliga men då är det istället inlärt säger Elin samtidigt som hon påpekar att det är man själva som måste göra bedömningen om man är högkänslig eller inte.
– Var och en äger sin egen upplevelse och berättelse.

LÄS OCKSÅ: Fem tecken på att du är högkänslig

Har medvetenheten ökat på de tio år som du känt till begreppet?
– Ja, något helt otroligt. Det är väldigt stor skillnad säger Elin som berättar att idag när hon nämner HSP i olika sammanhang både privat och under föreläsningar så verkar folk veta vad hon pratar om till skillnad från tidigare.
– De har hört talas om det även om de kanske inte känner till i detalj vad det handlar om.
Samtidigt här det inget nytt att vi är olika och olika känsliga och nyttan med begreppet är omtvistat. För vissa kan den här typen av definition medföra att de begränsar sig själva eller sina barn.
– Beslut ska fattas utifrån barnets behov och inte utifrån begreppet säger Elin och nämner som exempel att någon kanske kan få för sig att deras barn inte kan ha barnkalas för att barnet är högkänsligt.
Annan kritik mot begreppet är att det kan bli en lätt etikett att ta till som gör att man stannar där och inte tittar efter om det kan vara så att det finns en djupare problematik och missar att få hjälp.
– Eftersom att man tillskriver sitt lidande högkänsligheten, det skulle vara ganska allvarligt.

LÄS OCKSÅ: Högkänsliga har hemliga superkrafter

Kan det vara en fördel att ta hänsyn till begreppet i skolan?

– Jag är lite kluven till om det behövs. I det stora hela kan det vara bra men skolan är skyldig att anpassa utbildningen till barnets unika behov så lärare har redan en stor kunskap om att barn är olika.
Trots det anser Elin att det kan vara bra om lärare känner till begreppet då många med HSP kan känna sig lite obekväma och annorlunda, kunskap om begreppet skulle kunna bidra till att de eleverna kan mötas med större empati och värme, det skulle även kunna lugna oroliga föräldrar.

Elins tips!
Undvik överstimulans i den mån det är möjligt men acceptera också att det kommer att inträffa, det går inte att undvika helt.
Planera in återhämtningstid när du vet att det finns risk att du blir överstimulerad.
Försök utgå ifrån vad du har för behov, ta tillvara på känsligheten och var lyhörd för vad du vill.
Känner du dig ångestfylld eller rädd, ställ frågan om det kan röra sig om överstimulering. Det kan upplevas likadant i kroppen med den skillnaden att överstimulering går över om du vilar förklarar Elin.

 

Lätt att förväxla med ångest
Många förväxlar känslorna som uppstår vid överstimulering med ångest och Elin förklarar att det är något som är viktigt att hålla isär berättar att hon inte sällan frågar sina klienter om det kan vara så att de är överstimulerade om de känner oro eller rädsla inför något.
– Och ganska ofta är det så att man kört över sig själv eller blivit överkörd.
En insikt som i sig är lugnande och gör att man lättare kan slappna av. Samma gäller barn som får utbrott, genom att se på omständigheterna kan man se om det rör sig om överstimulans innan man börjar analysera om barnet har problem med ilska. Ganska ofta är det istället så att en situation blivit för mycket för barnet förklarar Elin.
– Även mer robusta barn har en nivå där det brister. Det behöver inte vara så farligt utan ett tecken på att det är dags att vila och mysa lite.

LÄS OCKKSÅ: Är du ljudkänslig? Då kan du vara extra intelligent!

Gillar att jobba med högkänsliga klienter
Elin flaggar för att det kan vara svårt för högkänsliga att hitta någon som är kunnig på HSP när de söker hjälp och förklarar att det är mindre viktigt, det är viktigare att man hittar någon som är ödmjuk, lyhörd och inkännande förklarar hon.
– Någon som kanske inte kan så mycket om begreppet men ändå säger OK, det låter intressant. Det kan räcka gott!
Hon understryker avslutningsvis hur roligt det är som terapeut att arbeta med högkänsliga patienter.
– Där kommer deras förmågor till sin rätt, säger Elin som ser det som en förmån att få jobba med högkänsliga personer.
– De är väldigt kreativa i terapin och tar åt sig saker på ett fantastiskt sätt.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Elin Lundberg
Yrke: Leg psykoterapeut, socionom, familjeterapeut. Samt föreläsare och författare
Aktuell med: Boken "Håll om mig, släpp mig fri - om barns anknytning till föräldrar" har tidigare skrivit boken och "Att vilja men inte kunna - om sex som gör ont" (Visto förlag).
Mer info: Läs mer om Elin på hennes hemsida eller följ henne på Facebook Elin Lundberg Utbildning och Psykoterapi och Terapihunden Izzy flatcoated retriever. Elin har även en gratiskurs om anknytning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

 

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.