I andra lektionen i Titti Holmers lyckoskola får vi lära oss vikten av att förstå att vi är värdefulla och omge oss med människor som älskar oss. Det är viktigt att bryta eller sätt gränser i ”dåliga” relationer. Ett annat sätt att visa för oss själva att vi är värdefulla är genom att ta hand om oss och vår kropp.
Människan lever och utvecklas i sina relationer genom hela livet enligt Titti Holmer. Inom utvecklingspsykologin anser man att det är i relation till andra som vår egen upplevelse av värde skapas.
– Kärleken från en annan människa är därför oerhört viktig för vår självkänsla – för vår upplevelse av värde, säger Titti.
Det är i relationen till en annan människa som vi kan börja inse att vi är älskade och värdefulla och att vi faktiskt duger precis som vi är menar hon.
– Att vara medveten om den egna personens värde är ett grundläggande behov.
Men det är också något vi kan uppleva mer eller mindre av menar Titti Holmer, legitimerad psykolog och författare till boken ”Lycka nu”.
Känslan av värde läggs i barndomen
Alla som föds till den här jorden är värdefulla, av den enkla anledningen att de existerar menar Titti. Vi är alltså värdefulla för att vi är, oavsett vad andra sagt till oss i livet.
– Allt som påstår motsatsen är bara tankar, bara ord. Ingen vinner på att du gör dig mindre än du är. Det hjälper inte dig och det hjälper inte andra. Du duger. Punkt.
Vår upplevelse av värde grundläggs i barndomen genom ögonblick av villkorslös kärlek utan krav på motprestation förklarar Titti. Men det värdet utvecklas, skapas och omskapas genom hela livet
– Som vuxna fortsätter vi att skapa vårt värde genom hur vi väljer att ta hand om oss själva, hur vi väljer att tänka om oss själva och genom vilka människor vi väljer att omge oss med.
LÄS OCKSÅ: Tittis Holmers recept på lycka
Var god mot dig själv
Den viktigaste relationen är den du har till dig själv enligt Titti. Vad du tänker om dig själv, hur du värderar dig själv, vad du gör av din tid, hur du behandlar din kropp och dina känslor.
– Var god mot dig själv och omge dig med människor som behandlar dig väl. Det är aldrig för sent att välja att vara med människor du mår bra av och som tillåter dig att vara den du är.
LÄS OCKSÅ: Titti vill lära oss vad lycka är
Men att bryta en negativ situation är inte alltid lätt som till exempel vid ensamhet. Hur gör man?
– Att höra till är ett grundläggande mänskligt behov. När det brister här är det framför allt två saker jag brukar tänka på. För det första att söka sig utåt, göra saker som intresserar en och på så sätt träffa nya människor, kurser, utbildningar, nytt jobb, en idrott, körsång och så vidare. Sök dig till nya miljöer. Intressera dig för andra, var nyfiken och lyssna.
Titti nämner också vad hon kallar ”relationsfärdigheter”, ibland kan det behövas stöd i processen i mötet med andra exempelvis genom psykoterapi. Det kan bidra till att man bättre förstår vad som händer och vad det är som gör att det blir svårt.
– Det är lätt att lägga det på sig själv och sitt värde men man bör i vissa lägen istället fundera över vad man kan göra annorlunda i mötet med andra.
LÄS OCKSÅ: Tittis Holmers 5 tips för ett lyckligare liv
Kanske har man någon giftig rackare i sin närhet som man känner att man har svårt att slippa undan. Vad gör man då?
– Giftiga rackare ska man se upp med. Jag tror verkligen på att om vi avslutar en destruktiv relation och står ut med ensamhet under en period öppnar vi upp möjligheten för något nytt och bättre. Svårare när det handlar om syskon eller föräldrar, då vill man ofta inte bryta men jag brukar rekommendera tydliga gränser, sätt gränser för hur ofta ni ska höras och ses och var uppmärksam på skulddrivet beteende, där du gör saker för att du känner dåligt samvete istället för att du verkligen vill det.
Iaktta dina tankar
Andra sätt att påverka självbilden till det bättre om den präglats av negativitet är att lägga märke till vad man tänker, träna sig i att betrakta tankar för vad de är ”bara tankar” och öka medvetenheten om hur den inre monologen låter.
– Jag tror också det är viktigt att sätta negativa tankar i sitt sammanhang, ofta dyker de upp när något jobbigt hänt. Sätt i sitt sammanhang och normalisera. Så här: ”Nu tänker jag att jag är misslyckad, det är en tanke, inte fakta, inte verklighet, jag har den tanken just nu för jag är ledsen eftersom jag fick en tråkig kommentar av x idag, den här känslan kommer klinga av, nu tar jag hand om mig och är god mot mig själv idag, för det behöver jag” .
Lite som att vara sig egen bästa vän.
Av Nina Törmark
Övriga lektioner hittar du här:
• Tittis Holmers recept på lycka
• Titti vill lära oss vad lycka är
• Titti Holmer: ”Är du lycklig just nu?”
• Lyckoövning: Skriv ned tre positiva saker om dagen
• Lyckoexperten: ”Räkna dina välsignelser”
• Tittis lyckoskola: Var din egen lyckas smed!
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Titti Holmer
Yrke: Legitimerad psykolog med mottagning i Kungsbacka, föreläsare och författare till succéboken ”Lycka nu”.
Titti Holmer erbjuder Kureras läsare att köpa hennes bok ”Förändingskoden : fyra nycklar till ett bättre liv” till rabatterat pris, 79 kronor mot ordinarie pris 154 kronor. Du beställer boken här
Läs mer på Tittis hemsida.