Annons

Trädgården läkte artistens psykiska ohälsa – släpper nu bok om odling

Vissa som mår psykiskt dåligt har självskadebeteenden eller stoppar fingrarna i halsen. Artisten och poptrubaduren Karl Martindahl stoppade fingrarna i jorden i stället. För Kurera berättar den bokaktuelle musikern om sina mörka år och om det som till slut blev hans väg tillbaka – och som numera är hans livsföljeslagare: odlingen. "Odling ger rötter i dubbel bemärkelse. En naturlig självmedicinering fanns rakt framför näsan på mig", säger han till Kurera.

Redaktionen

3 maj, 2019
Trädgården läkte artistens psykiska ohälsa – släpper nu bok om odling
Dela inlägget

Vissa som mår psykiskt dåligt har självskadebeteenden eller stoppar fingrarna i halsen. Artisten och poptrubaduren Karl Martindahl stoppade fingrarna i jorden i stället.
För Kurera berättar den bokaktuelle musikern om sina mörka år och om det som till slut blev hans väg tillbaka – och som numera är hans livsföljeslagare: odlingen.
– Odling ger rötter i dubbel bemärkelse. En naturlig självmedicinering fanns rakt framför näsan på mig, säger han till Kurera.

Han har sysslat med musik sedan han var liten pojke och släppte sin första låt som tolvåring. 2004 blev han ett namn på mångas läppar när han kom tvåa i TV3:s talangsåpa om artistskolan Fame Factory i Skara. Året därpå tävlade han i Melodifestivalen.

Sedan blev det tyst.
Tills förra året då han i samband med sitt bröllop släppte sin första låt på tio år: ” Ingen annan, bara du”, som han skrev till sin livspartner Anna. Nästan ett år senare är han nu aktuell med debutboken ”Den goda skörden – Hur odlingen blev min terapi”.
Det är en bok sprungen ur en mörk tid – och det är mycket om den tiden vi pratar.

LÄS OCKSÅ: Naturen läker utmattning bättre än mediciner visar forskning

Länge brottats med psykisk ohälsa
Som förälder, partner och egenföretagare kan vardagen vara en rejäl utmaning. Släng lite rampljus och offentlighet på det. Mycket jobb, många måsten – och allt starkare känslor av otillräcklighet. Det är inte helt svårt att förstå att allt detta kan leda till psykisk kollaps. Vilket var precis vad som hände, berättar Karl Martindahl för Kurera.
– Jag har brottats med måendeproblematik länge men det eskalerade på riktigt först för några år sedan. Både psyke och kropp kraschade. Jag slutade helt enkelt att fungera.

Annons

I boken talar Karl Martindahl ut om de mörkaste tiderna i sitt liv, blottar sin inre strid mellan vad som förväntas av en och vad en människa faktiskt klarar och mår bra av. För Kurera berättar han om den inre strid det även är att erkänna för såväl sig själv som sin omgivning att man mår psykiskt dåligt.
– När jag väl vågade erkänna för mig själv och min omgivning hur illa det faktiskt var upplever jag att jag fick bra hjälp, med både medicinering och samtalsterapi. Det hjälpte mig att komma ur det akuta tillstånd som jag befann mig i, berättar han.
Men – det var något helt annat som faktiskt läkte honom, berättar han.

”En naturlig självmedicinering rakt framför näsan”
Det var när Karl Martindahl började odla ett trädgårdsintresse som han äntligen fann vägen ur en lång tids utmattning, depression och ångest.
– Odling och naturen gjorde något mer med mig. Läkande och helande är de bästa orden jag kan komma på för att beskriva det. En naturlig självmedicinering som fanns rakt framför näsan på mig.

Idag är han en fullfjädrad amatörodlare som vill hjälpa andra att upptäcka den helande kraften i trädgården. Det är själva anledningen till att han skrivit sin bok, berättar han.
– Jag vill poängtera att jag varken är en odlingsexpert eller psykolog. Jag är bara en hobbyodlare som funnit att grönsaker och trädgårdsarbete får mig att må bra. Väldigt bra till och med. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter av odling, trädgård, natur och matglädje.

”En slags handbok”
I boken beskriver Karl Martindahl lättsamt vilka fördelar odling har i en stressad vardag – och delar med sig av hur han lyckades vända sitt mående genom att påta i jorden. Dessutom är boken full med praktiska odlingstips, nödvändiga verktyg och roliga recept.
– Det som en slags handbok för den som vill ha tips och råd på hur man kan komma igång med sitt hemmaodlade och hur man på ett enkelt och lustfyllt sätt tar hand om och förädlar de läckerheter som trädgården ger och samtidigt stärker den mentala hälsan, säger han.

Foto: Anna Hållams

Fast efter första tillagade potatisskörden
Så hur upptäckte han odlingen från första början? undrar Kurera.
– Jag snubblade faktiskt över den, bokstavligen. Ett par gamla slitna pallkragar som jag hittade på tomten väckte min nyfikenhet och jag provade att sätta lite frön och några potatisar lite på måfå. Sedan följde jag växtförloppet och fann mig själv stå och vattna och inspektera mest hela tiden. När det blev dags för första skörden och jag lagade egenodlad mat till familjen var jag fast.

Annons

LÄS OCKSÅ: Trendspaning: En tredjedel av den svenska potatisen har försvunnit

Livsglädjen började återvända
Odlingsintresset började i liten skala, utan några egentliga förväntningar, berättar han. Men snart började det att hända… saker.
– Aaaah var ska jag börja… Den tydligaste förändringen var känslomässig, till en början. Jag började känna glädje, lust, hopp och andra toppenkänslor.
Efter ett tag började han även märka skillnad rent fysiskt.
– Orken kom sakta men säkert tillbaka och med den började jag känna mig starkare även rent kroppsligt. Att jobba med händerna är i sig läkande tänker jag. Lägg till fysisk ansträngning, skit under naglarna och frisk luft så reagerar kroppen garanterat positivt.

Belönande att så och skörda
Han hade inte förväntat sig att det nya odlingsintresset skulle bringa en sådan stark känsla av inre frid och tillfredsställelse. Men så blev det.
– Lyckan med odling blev väldigt tydlig för mig. Själva ”arbetet” var så lustfyllt och känslan av att plantera små frön, som genom omsorg och kärlek, ledde till skörd kändes väldigt belönande, säger han och fortsätter:
– Känslan av att vara kapabel och sätta bra mat på bordet till familjen som jag, på ett väldigt handfast och tydligt sätt, hade fixat själv förhöjde intrycken ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Odlingen gav rötter – i dubbel bemärkelse
Han talar om den helande kraften i att odla. Kurera ber honom utveckla tankegångarna.
– Jag tror att kontakten med jorden och övriga element är grundläggande egentligen. Vi människor har kanske i viss mån – i vår ständiga strävan framåt – ”glömt bort” vissa sanningar om vad vi behöver för att må bra. Att samverka med jorden och följa hur det växer triggar inre belöningssystem, upplever jag, säger Karl Martindahl.
Han utvecklar ytterligare:
– Jag tänker att man kommer i kontakt med urmänniskan. Odling ger rötter i dubbel bemärkelse och är, enligt min upplevelse, både mentalt och fysiskt helande.

”Nyfiken på örter och deras läkande egenskaper”
Det mesta är roligt att odla, tycker Karl Martindahl. Utom negativa tankar, skämtar han.
Till en början handlade odlandet dock enbart om föda, berättar han.
– Det var det som väckte mitt intresse, att odla mat helt enkelt. Efterhand har lusten att odla vackra blommor och sådant som doftar eller på annat sätt berikar livet vuxit. Och jag har vuxit i takt med det. Just nu är jag väldigt nyfiken på gammal ”kunskap” om örter och kryddor och deras läkande egenskaper. Jag drömmer om att bli en klok gubbe som kan trolla fram huskurer när det behövs. Uråldrig kunskap som jag tror vi alla skulle kunna dra nytta av i vårt moderna samhälle.

LÄS OCKSÅ: Örter och deras användningsområden

Spirande intresse för vinterodling
Han gillar alla delar av odlandet. Hela förloppet från första fröet, första plantan och stadierna som följer.
– Men allra roligast är nog att skörda och förädla det jag har odlat. Det ger mig verkligen en lyckokick!

Hittills har han främst odlar under perioden vår till höst men nu har även ett intresse för vinterodling börjat att växa fram.
– Jag har kommit fram till att det är då jag kanske behöver det som mest. Måendet är för mig svårare att hålla i schack under de mörka månaderna när ljuset oftast lyser med sin frånvaro.
För några år sedan hade han inte ens koll på att det gick att odla vintertid, berättar han.
Han tillägger:
– Det är kanske det coolaste med odling ändå, att man aldrig blir fullärd och att det hela tiden dyker upp nya grejer man vill prova på.

Önskan om att driva upp allt själv
Karl Martindahl har nyligen blivit med växthus, berättar han.
– Vi byggde ett för att förlänga odlingssäsongen och för att ha ytterligare en plats för umgänge, kontemplation och att växa på och i.
I anslutning till växthuset har han större odlingsytor och pallkragar, berättar han.
– Fröer brukar få gro på bänkar i fönstren och det händer att jag fortfarande köper vissa plantor i handelsträdgård. Även om önskan att driva upp allt själv blir större för var säsong som går.

LÄS OCKSÅ: Nu går vi mot ljusare tider – därför är det så viktigt

Hjälp att känna mening i vardagen
Symbiosen mellan odling och psykiskt välmående har blivit någonting självklart för Karl Martindahl, säger han.
– När man tar hand om odlingar och sin trädgård tar man också hand om sig själv – av bara farten.
Odling är positivt för de flesta personer som vill komma upp ur ett mörker tror han.
– Att lyckas med det man tar sig för kan skänka både hopp, glädje och sysselsättning för den som kanske känner hopplöshet i tillvaron, resonerar han.
– När jag var sjukskriven hjälpte det mig att känna mening i vardagen och det stärkte mig verkligen psykiskt. Att på ett så tydligt sätt se hur arbete sätter mat på bordet är så tillfredsställande – och något jag ofta återkommer till.

Artist-flowet kom tillbaka
Även om det är lätt att fokusera på odlingsintresset i vårt samtal så är det förstås långt ifrån hela hans liv. Han är idag även familjefar, make och arbetar som artist på heltid – och har gjort så sedan 2003.
– Musiken är min första stora kärlek, även om min skaparlust och mitt flow var minst sagt ansträngt under mina mörkaste år, säger han.

Har lett till hans kanske bästa material någonsin
När han började att skriva boken öppnades äntligen de kanalerna igen, berättar han. Vilket han menar känns som ännu ett tecken på att han är på rätt väg måendemässigt.
– När jag inte skrev musik kontinuerligt – eller det gjorde jag väl i och för sig men jag hade svårt att skriva klart och samlade bara massa idéer på hög – visste jag inte riktigt vem jag var. Jag identifierar mig själv ganska mycket genom mitt skrivande har jag förstått.

Ur skaparsynpunkt kan hans artistkarriär ha gynnats av tiden som varit.
– Min nyskrivna musik känns onekligen som det bästa materialet jag någonsin arbetat med och jag längtar efter att få dela med mig av det framöver. Redan i samband med boksläppet planeras ett första smakprov presenteras.

LÄS OCKSÅ: 11 saker att komma ihåg om du älskar någon med ångest

Rekommenderar odling även som förebyggande terapi
Att odling i första hand skulle vara för en särskild typ, till exempel kreativa/skapande människor – eller personer som på något sätt gillar att ge liv, tror inte Karl Martindahl på.
– Jag är övertygad om att odling har goda effekter på alla typer av människor. Jag gissar att det är terapeutiskt även i förebyggande syfte. Jag kan faktiskt inte komma på en enda anledning till att inte rekommendera odling, trädgård och natur till alla.

En större förståelse för naturens kretslopp
Karl Martindahl är den i familjen med det största odlingsintresset, berättar han. Men resterande familjemedlemmar delar intresset – i alla fall bitvis.
– De är i alla fall väldigt förtjusta i att käka den egenodlade maten, haha. De är inte fullt så fanatiska som jag, men vi hjälps åt en hel del. Min fru tar större ansvar när det gäller att trimma i trädgården och klippa buskar samt komponera blomsterarrangemang.
Han fortsätter:
– Barnen hjälper till när de får feeling och jag upplever att de får en större förståelse för kretsloppet och hur mat hamnar på bordet. Det tycker jag är toppen.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Karl Martindahl
Ålder: 39 i år
Bor: Jönköping
Familj: Fru Anna och barnen Stella och Lennon
Yrke/sysselsättning: Artist, låtskrivare, föreläsare och författare.
Aktuell med: Boken ”Den goda skörden – Hur odlingen blev min terapi”, ny musik och föreläsningar.
Bakgrund: Har jobbat heltid som artist och låtskrivare sedan 2003 men karriären startades redan som 12-åring, och hade då framgång med bandet The Flying Eagles, vars mest kända låt är Philippa. Har dryga 25 års yrkeserfarenhet.
Tre saker få människor vet om Karl: Är livrädd för krabbor. Är en passionerad hemmakock. Tog körkort först vid 28 års ålder.
Karl på sociala medier: Instagram: @karl_martindahl, webb: karlmartindahl.se, Facebook: @karlmartindahlofficial

“Men det som skulle komma att bli den bästa terapin och rehabiliteringen för mig hade jag aldrig kunnat drömma om. Jag var mitt uppe i mitt personliga lilla helvete när några oansenliga pallkragar som jag inte sett åt två gånger tidigare plötsligt såg lockande ut. Utan någon större plan eller ens den minsta kunskap om odling köpte jag några sättpotatisar, lökar och frön till rädisor och morötter. Jag petade ner allt i jorden lite på måfå och minns att jag kände mig lättare om hjärtat än på länge. Sedan vattnade jag och höll tummarna för att det skulle växa. Och som det växte!”
– ur boken.

Annons