Svårt att tillfriskna efter utmattningsdepression? Ut i trädgården med dig.
Naturen har ett fantastiskt sätt att hela oss – till och med bättre än terapi och läkemedel.
Det visar ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Det talas ofta om att vi ska se upp för att bli utbrända och vi kan i mängder av artiklar läsa om vanliga tecken på att man håller på att gå in i väggen.
Men det skrivs sällan om vad man gör sedan. Det vill säga när vi kanske ändå, trots alla varningar, gått in i den där berömda väggen. Hur gör man för att ta sig därifrån?
Mer effektiv än både terapi och medicin
Det har nu forskare från SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, studerat – och fått fram svar på. För att snabbare tillfriskna från utmattning är knepet att vistas i naturen.
I sin forskning har de kommit fram till att trädgårdsterapi kan vara den mest effektiva behandlingsformen för personer som lider av utmattningsdepression.
I en studie med över hundra deltagare visade sig trädgårdsterapi vara en mer effektiv behandlingsmetod än både andra terapiformer och mediciner.
LÄS OCKSÅ: 1,6 miljoner svenskar äter läkemedel för att förbättra sin psykiska hälsa
Knuten till SLU finns en rehabiliteringsträdgård. Där har man sedan 2002 tagit emot patienter, remitterade från sjukvården för problem som bland annat utmattningssyndrom, demens och krigstrauma. Genom åren har lantbruksuniversitetets forskare studerat hur patienterna svarar och det resultatet visar tydligt att naturen är ett effektivt sätt att läka.
En allt vanligare behandlingsform inom sjukvården
Patrik Grahn är professor i landskapsarkitektur vid Sveriges Lantbruksuniversitet och en av personerna bakom rehabträdgården där forskningen ägt rum. I ett inslag i SVT berättar han om hur behandlingsmetoden nu blir allt vanligare inom sjukvården.
– Det finns många teorier kring vad som gör trädgårdsterapin effektiv. En är att naturen gör en väldigt avstressad. Man får mer solljus, mer fysisk aktivitet och sover bättre, säger Patrik Grahn till SVT.
LÄS OCKSÅ: Återhämta dig från utmattning med hjärngympa
Försätter hjärnan i ett meditativt tillstånd
Så hur kommer det sig då, att naturens verkan på oss är så stark och så effektiv?
I en tidigare intervju med Expressen Hälsoliv har Patrik Grahn förklarat att det faktum att vi faktum att vi människor finner naturen så avslappnande delvis kan förklaras som en urmekanism, ett nedärvt intresse för det som lever och växer.
– För vår överlevnads skull har vi en slags instinkt om vad som är bra för oss. Ser man ett minsta tecken på grönska och liv så väcker det hopp och förtröstan, berättade han.
Han förklarar även att det finns en upprepning av självlikformiga mönster i naturen, som till exempel blommor, träd och moln, som är lättare för hjärnan att ta in. Jämfört med de mönster som finns i till exempel en stadsmiljö.
Vi störs inte heller lika mycket av trafikbuller och annat, vilket gör att vi hamnar i en form av meditativt tillstånd där hjärnan får vila från intryck.
LÄS OCKSÅ: Träningsformen som hjälper utmattade
Långsiktigt effektiv – på flera sätt
Erik Skärbäck är professor emeritus i översiktlig planering och landskapsarkitekt. Han har mer information.
– Tre år efter behandlingen har de som varit patienter på rehabträdgården lägre sjukvårdkostnader, lägre stöd, än andra terapiformer och har i högre utsträckning kommit i gång i någon form av verksamhet eller arbete, säger till han till P4 Kristianstad.
Och fem år efter avslutad behandling var personerna som fått trädgårdsterapi i större utsträckning tillbaka i arbetslivet och de hade mindre kontakt med sjukvården, enligt forskarna vid SLU.
Trädgårdsterapin erbjuds nu som behandlingsform i ungefär en tredjedel av alla landsting och regioner. De senaste åren har behandlingsformen vuxit. För några år sen fanns det bara i två landsting.
Källa: SLU
Av Isabelle G Hedander