Annons
Annons

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

Redaktionen

21 september, 2018
Återhämta dig från utmattning med hjärngympa
Dela inlägget

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

Att stress har direkt fysisk inverkan på hjärnan är något man vetat sedan länge. Hippocampus krymper och kan vara 20-25 procent mindre hos de som befunnit sig länge i ett tillstånd av kronisk stress.* Man vet också att det är vanligt med humör- och empatistörning samt rubbade fysiska funktioner som kan yttra sig som infertilitet, sömn- och matsmältningsproblem. Detta helt enkelt för att det är något kroppen prioriterar ned när den tror att vi är i fara.
– Man ska inte sova, man ska inte ha sex heller om livet ska räddas, säger Karin.

Karin Isberg
Karin Isberg

Öva upp ”hjärnmuskulaturen”
– Även om hjärnan inte är en muskel finns stora likheter med hur muskler fungerar säger Karin Isberg som medverkar i en uppskattad serie på kurera.se om stresshantering samt har lektioner där hon hjälper oss att komma i form mentalt.
– En tydlig likhet kan man se när det kommer till utmattning.
Karin fortsätter:
– Har du haft en kroppslig skada räcker det inte med att vila för att få tillbaka full funktionalitet i muskeln, det är precis samma sak med hjärnan.

För att vi bättre ska förstå vad som händer vid långvarig stress berättar Karin om det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet är det som är aktivt när vi är igång och när vi befinner oss i ett så kallat fight-or-flight tillstånd. Vilket vi gör vid stress och det parasympatiska är det som aktiveras när vi kopplar av och vilar.

LÄS OCKSÅ: Fem örter som hjälper vid stress och utmattning

”Det är aldrig kört”
Hos den som befinner sig i långvarig stress kan det gå så långt att det parasympatiska nervsystemet till slut upphör att aktiveras och vi befinner oss i ett konstant tillstånd av stress.
– Det är det som gör att man inte kan koppla av förklarar Karin. Därför fungerar det inte att säga till en utmattad person att göra ingenting. Hjärnan slutar inte stressa för det.

– Hos den som har en fungerande växelverkan mellan de två aktiveras det parasympatiska och man kopplar av, men hos den som varit stressad under lång tid fungerar inte det längre.
Vi kan motverka att detta uppstår förutsatt att vi vet vad vi ska göra för att förhindra det. Det går även att arbeta upp aktiveringen av det parasympatiska nervsystemet igen om man skulle råkat hamna där.
– Det är aldrig kört, säger Karin.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: ”Sluta med perfektionskraven”

Många får inte rätt hjälp
Enligt Karin finns det fortfarande många missförstånd och bristande kunskap om vad utmattning är, vad det beror på och hur det påverkar hjärnan.
– Man kan till exempel inte vila sig återställd från en utmattning, säger Karin som berättar att hon träffar många som säger att de varit sjuka i flera år.
– Det ska inte behöva ta så lång tid att återhämta sig, då har man inte fått rätt hjälp.

Sjukgymnastik för hjärnan
Men vad är då rätt behandling och hur gör man för att motverka att man hamnar i utmattning till att börja med? Svaren är kanske inte vad de flesta väntar sig.
– En förtvinad muskel kan man stärka och en förtvinad hippocampus kan man återbygga men inte genom att vara passiv.
Karin förklarar att man behöver aktivera sin hjärna på ett sätt som är stärkande och det gör man genom att ägna sig åt aktiviteter som kräver ett visst fokus, utan att det blir för mycket intryck.
Exempel Karin nämner är yoga, dans, klättring, att baka eller att pyssla i trädgården. Det dessa aktiviteter har gemensamt är att man behöver tänka – fast inte så mycket och man behöver heller inte ta in så mycket information.

LÄS OCKSÅ: 12 kroppssignaler som kan tyda på att du borde ta det lugnt

Vila först – sedan aktivitet
Den som hamnat i utmattning kan först behöva en tid av total vila men efter ett tag kan man börja med den här typen av aktiviteter för att bygga upp sig igen.
– Utifrån den förmåga man just då har, säger Karin.
Karin återkommer till jämförelsen med skadade kroppsdelar, en logik som brukar göra att det blir lättare att förstå.
– Om du brutit benet är det logiskt att du föst måste vila och att du sedan måste träna dig stark. Du kan inte köra på med full belastning från början utan du bygger upp dig successivt, det är precis samma sak med hjärnan.

Träna förebyggande
Det fungerar även förebyggande, på samma sätt som styrketräning kan förhindra att vi får kroppsliga problem menar Karin.
– Både hjärna och kropp mår bättre av aktivitet än att inget göra men ingen mår bra av att köra stenhård fysisk träning hela dagarna.
Däremot är det bra med promenader eller att cykla i ett tempo som inte är forcerat enligt Karin.
­– Det sliter inte på kroppen utan är stärkande, samma sak med hjärnan.

Av Nina Törmark

Källa: *Uppgiften om hippocampus Sharpbrains.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons