Att ha IBS kan vara både obehagligt och pinsamt. Men det kan finnas ett sätt att slippa de värsta problemen.
IBS-symtom kan nämligen lindras kraftigt, till och med botas, med tillskott av D-vitamin – ett vitamin som många med IBS har för låga nivåer av, hävdar brittiska forskare.
Ett brittiskt forskarlag med forskare från olika universitet har upptäckt att personer med IBS generellt lider brist på D-vitamin och att höga nivåer av vitaminet helt eller delvis kan göra att man slipper symtomen – samtidigt som det hjälper till att skydda kroppen från sjukdomar som Alzheimers, demens och depression.
► Läs också: D-vitaminbrist kan leda till många sjukdomar
D-vitaminbrist vanligt hos IBS-drabbade
Av 51 patienter med IBS hade 82 procent för låga D-vitaminnivåer, visade studien. Deras D-vitaminstatus reflekterade även hur de skattade sin livskvalitet, skriver Vitality Magazine.
Forskarna menar att IBS (irritable bowel syndrome) är en komplex diagnos som kan uppstå vid sidan av andra sjukdomar, vilka även de ofta kan förbättras med D-vitamintillskott.
Forskarteamet planerar nu att utföra en större studie. Studien publicerades tidigare online och kommer att publiceras i tidskriften BMJ Open Gastroenterology i en senare utgåva.
► Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS
D-vitamin stabiliserar tarmrörelserna
Isabelle Gnany, teknisk nutritionist på brittiska NutriCentre, säger till den brittiska tidningen Express att det finns en direkt koppling mellan den dagliga dosen D-vitamin och möjligheten att kunna lindra de värsta symtomen av tarmåkomman.
– Studier har visat att tillskott (med D-vitamin. Reds anm.) förbättrar livskvalitén genom att stabilisera tarmrörelserna.
Lindrar även symtom av psykisk karaktär
I studien framkom att D-vitamin inte bara stabiliserar tarmrörelser utan även verkar ha positiva effekter på ångest, nedstämdhet och sömnlöshet – sinnesstämningar som ofta IBS-drabbade upplever.
– Utöver en hälsosam kost för att öka nivån hälsosamma bakterier kan tillskott med D-vitamin bidra till att hålla inflammationer i magen i schack, säger hon.
► Läs också: Studie: Vitamin D kan ge dig mer energi och sänka ditt blodtryck
Tidningen fortsätter med att ställa några mer djupgående frågor om det viktiga vitaminet.
Hur påverkar D-vitamin vår kropp?
– D-vitaminet som även är känt som solskensvitaminet är nödvändigt för vår hälsa, säger Isabelle Gnany till Express och fortsätter:
– Genom att tillföra viktiga mineraler som kalcium och fosfor bidrar D-vitaminet till ett starkt skelett. Brist på dessa ämnen påverkar skelettets tillväxt hos barn och medför även risker att utveckla andra sjukdomar som till exempel benskörhet, vilket ökar risken för frakturer.
Hon säger vidare:
– Den senaste forskningen har kommit fram till att låga halter av D-vitamin påverkar nervsystemet och det psykologiska systemet och predisponerar oss till neurologiska tillstånd som alzheimers, demens och depression.
► Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”
Många fördelar med tillräckliga nivåer – till en exempel föryngrande effekt
Hon berättar även om de många fördelarna med tillräckliga D-vitaminnivåer.
– D-vitaminbrist kan påverka immunsystemet och på det sättet även påverka vår förmåga att bekämpa baciller och tillfriskna från sjukdomar.
– D-vitamin är också ett fantastiskt näringsämne för att behålla ett ungdomligt utseende, säger hon och berättar att det, i kombination med motion, motverkar åldrande.
Hon berättar vidare att vitaminet hjälper även våra muskler att upprätthålla sin funktion och att det också är ett nyckelämne för hormonbalansen.
– Det har även visat sig ha inverkan på viktminskning och cancerprevention, bland annat.
► Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad
Vad har bristen på D-vitamin för koppling till IBS?
– IBS-drabbade har ofta en intolerans mot vissa livsmedel, inklusive fettämnen. Vitamin D är ett fettlösligt vitamin som i höga koncentrationer finns närvarande i fet fisk och berikade mejeriprodukter, vilka ibland kan utlösa tarmspasmer, fortsätter hon och tillägger att IBS-drabbade därför ofta börjar att undvika dessa livsmedel, vilket i sin tur istället kan resultera i D-vitaminbrist.
– Det primära området som absorberar D-vitamin är tarmen. Men den oregelbundenhet som karaktäriserar IBS förhindrar att D-vitaminet bevaras.
► Läs också: Livsmedelsverket: D-vitaminberika fler livsmedel – och höj nivåerna!
Behövs mer forskning
Isabelle Gnany poängterar att det, trots de positiva resultat som visar att D-vitamintillskott hjälper vid en mängd IBS-symtom, fortfarande krävs ytterligare forskning på området.
– Vi måst komma ihåg att vitamin D har receptorer både i hjärnan och tarmen. Receptorerna är inblandade i produktionen av kemikalier i hjärnan, inklusive serotonin. Det kan därför finnas ett samband mellan lågt D-vitamin och serotonin, vilket ger symtom som nedstämdhet och sömnsvårigheter, något som IBS-drabbade ofta upplever.
Av Linda Sandberg
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
IBS (Irritable Bowel Syndrome) – eller ”Colon irritabile” – är en av världens vanligaste sjukdomar.
15-20 procent av Sveriges befolkning har återkommande besvär som kan kopplas till diagnosen.
IBS är något vanligare bland kvinnor och uppträder vanligtvis före 40-års ålder. IBS drabbar ofta unga aktiva människor och kallas ibland också för stressmage eller ballongmage.
Trots att sjukdomen är väldigt vanlig vet man mycket lite om varför vissa drabbas av IBS och det har hittills saknats effektiva behandlingsmetoder.
Symtom
IBS innefattar många symtom vilka skiljer sig väldigt mellan olika personer.
Vanliga symtom är oregelbunden mag- tarmfunktion, diarré, förstoppning eller omväxlande mellan dessa. Inte sällan upplevs en känsla av att behöva rusa på toaletten.
Andra typiska symtom är obehag i magen, magsmärtor, magknip, känsla av uppblåsthet och gaser.
Ofarligt men påfrestande
Trots att IBS är en ofarlig sjukdom kan den påverka vardagen mycket och negativt.
Den Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har värderat minskningen av livskvalitet vid IBS lika stor som vid diabetes eller depression och större än för patienter med kronisk njursvikt.
Orsak
Trots att IBS är vanligt har det hittills saknats kunskap om vad om orsakar besvären.
Man vet att psykologiska faktorer kan påverka förloppet och att oro, ångest och stress kan påverka sjukdomen negativt. IBS har därför tidigare felaktigt setts som en psykosomatisk åkomma.
En orsak kan vara inflammatoriska förändringar i tarmens nervsystem som tros kunna påverka signalerna mellan tarmarna och hjärnan.
Behandling
IBS är återkommande/kroniskt och det finns idag ingen effektiv medicinsk botande behandling. Man försöker därför med olika medel lindra de olika symtomen.
Källa: Alltomibs.se