Omkring en halv miljon svenskar får återkommande nedstämdhet under våren. Vill man inte ha antidepressiv medicin finns hjälp i naturlig form. Här får du fyra tips på örter som kan mildra och hjälpa.
Det är ganska vanligt att drabbas av årstidsbunden depression. Ofta känner man sig är extremt trött trots att man sover mycket mer än vanligt. Man kan även vara extra sugen på sött och snabba kolhydrater eftersom hjärnan skriker efter energi.
LÄS OCKSÅ: Därför blir du extra trött och deppig när våren kommer
1. D-vitamin
Forskning visar att hjärnan behöver D-vitamin för att skydda nervceller och utvecklas normalt. En studie som är gjord i Bristol i England på 2 700 barn under fem års tid visar att de som hade låga nivåer av D-vitamin var mer nedstämda. När dessa barn sedan kom i tonåren var de mer deprimerade än sina kamrater med höga D-vitaminhalter.
Personer som är känsliga för brist på D-vitamin tycks kunna utveckla vinter- och vårdepressioner. Det kan bero på att depåerna av D-vitamin sjunker på hösten och är som allra lägst på våren.
D-vitamin bildas framför allt i huden när vi är utomhus. Det är under sommaren som solens strålar är så starka att D-vitamin kan bildas. D-vitaminet lagras sedan i kroppens fettdepåer för att räcka hela vintern. Alla som vistas i Sverige under vinterhalvåret riskerar att få D-vitaminbrist.
LÄS OCKSÅ: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression
2. Rosenrot
Tillskott med rosenrot utmanar antidepressiva mediciner vid depression, visar studier. När amerikanska forskare jämförde det rosenrotsextraktet SHR-5 med Sertralin fann man att patienter med mild till måttlig depression fick bättre hjälp. Svåra biverkningar försämrade resultatet för den konventionella medicinen. Rosenrot piggar även upp den som är trött, utan att ge sömnbesvär.
LÄS OCKSÅ: Mer ork och mindre oro med rosenrot
3. Johannesört
Johannesört är en blomma som lindrar oro och nedstämdhet. Analyser visat att sinnet börjar kännas ljusare redan efter två veckor. Efter en månad har full effekt nåtts, visar flera av de studier som gjorts på örten.
2005 gjordes två metaanlayser på Johannesört där 26 respektive 37 studier ingick. Totalt 5 000 patienter deltog och analyserna visade att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression. Samma år jämfördes Johannesört med SSRI-preparatet paroxetin och den studien bekräftade att Johannesört var lika effektivt men hade färre biverkningar.
Att ett johannesört verkar snabbare än ett SSRI-preparat talar för örtens fördel, likaså de få och milda biverkningarna. Johannesört i kombination med livsstilsförändringar som daglig motion, regelbundna måltider, näringsrik kost och en normal dygnsrytm är sannolikt en lyckosam och framkomlig väg för de som drabbats av psykisk ohälsa.
LÄS OCKSÅ: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa
4. Saffran
Saffran är en stämningshöjande krydda som höjer mängden aktivt serotonin i hjärnan. Den kan både användas i förebyggande syfte men också ge livskraft och positiva känslor tillbaka för den som redan drabbats av nedstämdhet. Och det hjälper relativt snabbt. Det finns ett några kliniska studier med saffran som visar hur saffran kan påverka välbefinnandet.
Saffran har visat sig kunna höja sinnesstämingen efter 14 dagar hos personer som kände sig trötta, oroliga och nedstämda.
Kliniska studier som gjorts på saffran där man har jämfört saffranextrakt med SSRI-preparat och placebo hos patienter med medelsvår depression har visat att saffranextrakt har liknande effekt som SSRI-preparat på tid och effekt. Skillnaden är att saffran har milda eller inga biverkningar.
Av Inger Palm
Fakta
Lider du av vårdepression?
En diagnos på en vårdepression har vissa kriterier är uppfyllda. Dessa är:
• Depressionen bör ha inträffat regelbundet efter varandra under minst två år och under en viss period av året.
• Depressionen skall försvinna efter ett tag.
• Den årstidsrelaterade depressionen bör ha uppstått flera gånger än andra typer av depressioner.
Teorier till varför vissa blir deppiga och andra inte
Det finns inte någon tydlig orsak till varför vissa drabbas av årstidsbundna depressioner. En anledning är att man kan ha fötts med en större sårbarhet för livet än andra. En annan orsak kan vara stress i samband med svåra livshändelser en speciell tid på året. En tredje teori är att en kemisk obalans har uppstått i hjärnan. Serotoninbrist gör att kommunikationen mellan olika hjärnceller försämras vilket leder till att man inte mår bra.
Överproduktion av sömnhormonet melatonin gör att du känner dig trött.