Annons

Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer

Allt fler av oss äter väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost - om än inte hela tiden så vid ökat antal tillfällen per månad. Det gör vi helt rätt i, menar nu forskning. En ny, omfattande metaanalys visar nämligen att vegokost förbättrar hälsan och ger ett markant skydd både när det gäller förtida död och förekomsten av hjärtsjukdom och cancer.

Redaktionen

12 februari, 2016
Vegokost minskar risken för hjärtsjukdom och cancer
Dela inlägget

Allt fler av oss äter väljer att äta vegetarisk eller vegansk kost – om än inte hela tiden så vid ökat antal tillfällen per månad.
Det gör vi helt rätt i, menar nu forskning.

En ny, omfattande metaanalys visar nämligen att vegokost förbättrar hälsan och ger ett markant skydd både när det gäller förtida död och förekomsten av hjärtsjukdom och cancer.

Syftet med denna studie var att – genom metaanalys – jämföra vegetarisk och vegansk kost med blandkost och klargöra sambandet mellan kosten och kronisk sjukdom och dödlighet.

Läs också: Ny trenden: Nu blir allt fler ”flexitarianer”

En omfattande genomsökning av olika databaser
Forskarna tittade bland annat på riskfaktorer för kroniska sjukdomar, risken för total dödlighet, förekomst och dödlighet i hjärt-cerebrovaskulära sjukdomar, totalcancer och en viss typ av cancer (som kolorektal-, bröst-, prostata- och lungcancer).
En omfattande sökning av databaser som Medline, EMBASE, Scopus, The Cochrane Library och Google Scholar (Googles vetenskapliga sektion) genomfördes.

Bättre värden hos vegetarianer och veganer
96 studier av olika storlek ingick sammanlagt i metaanalysen och resultatet forskarna kom fram till var tydligt.
Personer som åt en vegetarisk eller vegansk kost hade inte bara betydligt bättre värden än personer som åt blandkost. De hade dessutom en lägre risk att dö i förtid till följd av hjärtsjukdom och cancer, jämfört med blandkostarna.
Den övergripande analysen av de 86 tvärsnittsstudier som ingick i metaanalysen visade på tydligt förbättrade nivåer gällande BMI, totalkolesterol, LDL-kolesterol och glukosnivåer (blodsocker) hos vegetarianer och veganer jämfört med blandkostare.

Annons

Läs också – Läkare: Kosten orsak till en tredjedel av all cancer

Tydligt minskad risk för hjärtsjukdom och cancer
Analysen av resterande tio studier (så kallade prospektiva kohortstudier) visade även den en gynnsamt resultat för vegetarianer och veganer. Där kunde forskarna se en tydligt minskad risk för, såväl förekomst av som dödlighet i, ischemisk hjärtsjukdom (ett samlingsnamn på flera hjärtsjukdomar som har samma orsak). De såg även en minskning av förekomsten av antalet fall i cancer totalt.

Läs också: Diabetiker? Ersätt kött med baljväxter – förbättra dina värden

Signifikant skyddande effekt”
Forskarna sammanfattar som sin slutsats att denna omfattande metaanalys bevisar ”en signifikant skyddande effekt” av en vegetarisk kost när det gäller både förekomst och dödlighet i hjärtsjukdom (-25 procent) och i cancer (-8 procent). Även vegankost ger en betydande minskad risk för cancer (-15 procent).

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Annons

Resultatet av metaanalysen har publicerats i Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Antalet personer som strävar efter att äta helt eller delvis vegetarisk har ökat kraftigt sedan 2013, visar en ny mätning.

Var femte person, 22 procent, planerar att äta mindre kött den närmsta tiden, och var tredje svensk äter redan vegetariskt en eller flera gånger i veckan.

En av tio personer äter eller försöker äta uteslutande vegetariskt. Bland de yngre är siffran ännu högre. Särskilt kvinnor är mer inställda på att äta mera grönt i framtiden.

Orsaken bakom den växande vegotrenden tros vara att miljö och hälsa har blivit allt viktigare – och allt mer uppmärksammat. Men vill man undvika näringsbrister bör man ersätta det man utesluter, inte bara välja bort det.
Här kan du läsa mer om näringen du som vego bör vara noga med att få i dig.
Källa: Sifo, Demoskop.

Annons