Mikrober i jorden har visat sig ha liknande effekt på hjärnan som lyckopiller och det utan biverkningar och risk för att fastna i livslång medicinering. Genom att ta tillvara på den naturligt antidepressiva effekten av jord kan vi bli båda gladare och friskare, visar forskning.
Mikrober från jorden kan ha en gynnsam effekt på vår hälsa – och då särskilt vår mentala hälsa. Mycobacterium vaccae är en bakteriestam som i studier har visat sig kunna stimulera serotoninproduktionen.
Cancerpatienter mådde bättre
Depression, ångest, tvångsbeteenden och bipolär sjukdom har alla kopplats till serotoninbrist. Studier utförda på cancerpatienter som fick injektioner med avdödade bakterier visade att de upplevde sänkta stressnivåer och bättre livskvalitet.
LÄS OCKSÅ: Hjärt-kärlsjukdom kopplad till utarmad tarmflora
Räcker att inhalera
Enligt de resultat man sett hittills skulle det räcka med att inhalera bakterien. Bara genom att gå ut i naturen eller påta i jorden skulle vi få vi i oss en dos som kan hjälpa till att lyfta livsandarna. Vi kan även få i oss mikroben genom att äta grönsaker som odlats trädgårdslandet men också genom vatten hävdar forskarna. Att så många mår bra av att påta i jorden och odla sin trädgård kan alltså ha fått en helt ny förklaring.
LÄS OCKSÅ: Sociala konflikter påverkar vår tarmflora – och tvärtom
Undersöks vid andra åkommor
Effekten kommer sig av att mikroberna höjer nivåerna av cytokin, vilket leder till ökad serotoninproduktion och mikroberna undersöks nu även för att se om de kan ha effekt på den kognitiva förmågan, Crohns sjukdom och reumatoid artrit.
LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa
Testats på råttor
Bakterien har testats på råttor som både fick den injecerad och i maten och man kunde se en ökad kognitiv funktion, lägre stress och bättre koncentrationsförmåga än hos råttorna i kontrollgruppen. De som sysslar med trädgårdsarbete får i sig bakterien genom kontakt med jorden om den kommer i sår eller liknande, effekten av exponering kan hålla i upp till tre veckor enligt studierna på råttor.
Verkar inflammationshämmande
Graham Rook, vid University College London en av forskarna bakom studien menar att depression kan vara en del av ett inflammatoriskt tillstånd. Han förklarar mikrobens effekt med att den triggar produktionen av de immunceller som dämpar den inflammation som är vanlig vid allergier. Genom att lindra inflammationen lindrar den även depressionen menar han. Och utesluter inte att bakterien eller syntetiska ämnen som härmar bakteriens effekt kan komma att användas vid behandling av depression framöver.
Av redaktionen
Källa: Gardeningknowhow.com och Discover magazine
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!