I tider av oro och hög stress är det lätt att ta till mat för att lugna sig själv, särskilt om vi är hemma och har nära till skafferiet. Kanske blir det då en macka till, en näve chips eller smågodis. Här är några tips på strategier för näringsrikare matval!
Det vi vänder oss till för tröst och mys är oftast inte det hälsosammaste i skafferiet eller kylen, därför är det viktigt att vara extra medveten när hjärnan går på autopilot och styr oss mot godishyllan på väg till kassan. Visst kan vi unna oss både godis och tröstmat, men vi behöver också styra upp så att vi får i oss den näring vi behöver i rätt mängd, så det inte blir fredagsmys hela veckan.
LÄS OCKSÅ: Ät mer frukt och bär – det skyddar mot demens
Comfort food ger tillfällig kick
Även om den sortens mat vi tar till för att lugna oss – så kallad ”comfort food”, tillfälligt får oss att må bättre brukar inte sällan det dåliga samvetet komma ganska snabbt. Även kroppen påverkas, då exempelvis socker kan bidra till att skapa inflammation i kroppen – något som vi knappast mår bättre av. Kortsiktigt bidrar den till frisläppandet av dopamin och serotonin som får oss att tillfälligt må bättre. Men i förlängningen kan processade livsmedel och snacks med mycket socker ge ökad trötthet, och leda till ångest och depression, enligt den amerikanska stressläkaren Eva Selhub. Att däremot se till att få i sig näringsrik mat kan hjälpa oss att må bättre i långa loppet, något som ger oss bättre förutsättningar att hantera vår situation.
LÄS OCKSÅ: Tio antiinflammatoriska livsmedel
Okynnesäter du?
Många gånger äter vi dessutom utan att vara hungriga. Därför kan det vara bra att känna efter en extra gång. Vill du äta för att du är hungrig, eller för att du känner dig stressad, uttråkad eller ledsen? Är det frågan om det sistnämnda kan det vara bra att ha några alternativ att ta till. Som att ta en promenad, ringa någon eller meditera. En hobby är också bra för att skingra tankar och känslor av oro. Ett annat sätt att undvika onödigt ätande är att hålla sig till sin vanliga rutin, med frukost, lunch och middag på någorlunda fastställda tider.
Vissa får svårt att äta alls
Även om vissa kan reagera på stress och oro med att vilja äta mer kan andra reagera tvärtom. De kan få svårt att äta överhuvudtaget, då stress kan försätta kroppen i ett liknande tillstånd som när vi står inför en omedelbar fara. Då blir behovet av mat automatiskt nedprioriterat. Det är givetvis inte heller bra och de som reagerar på det viset behöver också vara uppmärksamma så att de får i sig bra mat i tillräcklig mängd.
LÄS OCKSÅ: ”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”
Drick mycket och ät regelbundet
Vi behöver ett lugnt matsmältningssystem för att smälta maten. Där kan varma teer vara till hjälp tipsar Deanna Minich, näringsmedicinare och medlem i American Nutrition Association. Hon tipsar generellt om att dricka mycket så kroppen får den vätska den behöver. Och för att bibehålla normala kostvanor rekommenderar hon att hantera den underliggande stressen, genom exempelvis motion eller att göra en enkel meditation.
Välj rikligt med frukt och grönt
Många bunkrar pasta och även om det är bra att ha ett visst lager torrvaror hemma är det bästa vi kan äta för att må bra mycket färsk frukt och grönsaker, enligt Deanna Minich. Hon rekommenderar även de som äter animaliskt protein att frysa in kött och fisk för att ha ett lager, samt att köpa djupfrysta grönsaker som håller länge. Andra tips på torrvaror är bönor och linser som du kan blötlägga och koka vid behov. De är dessutom proteinrika och håller länge i skafferiet.
Avslutningsvis rekommenderar Deanna att se till att sova ordentligt. Hon understryker att goda matvanor gör att vi mår bra och dessutom blir gladare.
Av redaktionen
Källa: Washington Post