Afte, små men smärtande munblåsor, har länge antagits bero på virus. Men forskning visar att flera saker, som immunförsvar, bakterieflora och näringsbrist, spelar in. Ramtin Deyhim – som konstant haft afte i över 20 år– blev hjälpt av en särskild multivitamin.
Afte, som även kallas förkylningsblåsor – eller recidiverande aftös stomatit (RAS) som är den medicinska benämningen – är ett återkommande problem som drabbar så många som 2000 000 personer i Sverige och kan försämra livskvaliteten då de både gör ont och påverkar såväl tal, som ätande och sväljande. De kan också ge en allmän sjukdomskänsla och känns igen genom en röd ring som ringar in blåsan och ett vitaktigt område i slemhinnan. Blåsorna kan uppstå var som helst i munnen: i gommen, på insidan av kinderna, på läpparna eller på tungan.
LÄS OCKSÅ: Boosta immunförsvaret – naturens apotek
Afteproblem sedan tonåren
En av alla de som dragits med afte länge är Ramtin Deyhim från Göteborg. Han har haft problem med återkommande munblåsor i över 20 år, sedan han var 13 år. Allt ifrån större till mindre blåsor som kunde uppkomma överallt i munnen.
– Jag har alltid haft afte, så fort den ena försvinner så kommer det nya. Det har varit svårt att prata och äta, berättar Ramtin, som i övrigt upplever att han är vid god hälsa. Han tränar regelbundet och försöker äta bra.
Ramtin har inte märkt av något särskilt mönster, det vill säga att blåsorna skulle komma vid särskilda perioder eller tillfällen i hans liv, som vid extra mycket stress, dålig sömn och kost.
– Jag tror mer att det är något i immunförsvaret som inte riktigt stämmer hos oss som har afte.
Ramtin berättar att han tidigare har testat allt från krämer och salvor till att skölja munnen med bedövande medel, utan att lyckas bli kvitt de envisa, onda blåsorna.
– Visst har det hjälpt tillfälligt men inget som har hindrat blåsorna från att komma tillbaks.
LÄS OCKSÅ: Astman blev bättre med förkylningsörterna
Riktat tillskott hjälpte
Det var när Ramtin googlade som han hittade ”Aftenova”, en ny skräddarsydd multivitamin mot just afte. Han beställde hem det och redan efter tre dagar försvann samtliga blåsor som han haft i munnen. Ett par månader senare är han fortfarande blåsfri.
–Mirakulöst nog, förutom någon enstaka hit och dit som försvinner väldigt snabbt. Dom blommar liksom ens inte upp, utan är ”under slemhinnan” och sedan försvinner de.
I Aftenova ryms flera av de vitaminer och mineraler det är bra att fylla på med för att säkerställa en god munhälsa och motverka näringsbrist: B12 och andra B-vitaminer, C- och D-vitamin samt zink, koppar och L-lysin.
Arv och immunförsvar spelar roll
Och enligt en avhandling från Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg, ska afte inte ses som en sjukdom, utan snarare som ett symtom på obalanser i kroppen, likt huvudvärk eller feber. Exakt vad som orsakar afte är inte fastställt. Men Maria Bankvall, tandläkare och disputerad forskare inom odontologi som lett forskningen, menar att bakteriefloran i friska munslemhinnor verkar skilja sig åt hos personer med afte, jämfört med friska kontrollpersoner.
Och avhandlingen visar att även ärftlighet spelar en viktig roll, ett antal olika gener har identifierats som betydelsefulla. Liksom yttre miljöfaktorer och – som Ramtin Deyhim var inne på – vårt immunförsvar. Men även stress, födoämnesallergier och näringsbrister kan spela in, vilket öppnar upp för mer forskning på området.
LÄS OCKSÅ: Vad säger dina naglar om din hälsa?
Här är 5 naturliga huskurer mot afte!
1.Skölj munnen med ljummet saltvatten. Eller med en lösning av bakpulver/natriumbikarbonat och vatten.
2.Håll iskuber på det drabbade området för att minska svullnaden.
3. Använd munsalvor med lokalbedövning mot smärta och obehag.
4. Bibehåll god munhälsa och använd en mjuk tandborste för att undvika irritation, samt tandkräm som är fri från SLS (natriumlaurylsulfat).
5. Undvik hård och vass mat som kan repa och skada munslemhinnan.
Av Carolina Eriksson
Ramtin Deyhim
Bor: Göteborg.
Ålder: 38 år.
Gör: Kör buss och reparerar datorer.
Riskfaktorer som kan orsaka afte:
– Att bita sig i munnen/tungan.
– Födoämnesallergier.
– Mikrobiella faktorer.
– Näringsbrist av vitamin B1, B2, B6, B12, zink, folsyra och järn.
– Immunologiska faktorer.
– Psykosocial stress.
(Källa: Afte.info)