Annons

Yoga har god effekt vid utmattningssyndrom

Yoga kan vara till stor hjälp för de som lider av eller är på väg att drabbas av utbrändhet visar ny forskning från Karolinska institutet. Enligt avhandlingen hade yoga bättre effekt än både KBT och mindfulness.

Redaktionen

22 mars, 2020
Yoga har god effekt vid utmattningssyndrom
Dela inlägget

Yoga kan vara till stor hjälp för de som lider av eller är på väg att drabbas av utbrändhet visar ny forskning från Karolinska institutet. Enligt avhandlingen hade yoga bättre effekt än både KBT och mindfulness.

Yoga är ett system med bland annat kroppsställningar, andningsövningar och meditation, som kan användas för att ta hand om sig själv och öka sitt fysiska, mentala och känslomässiga välmående. Yoga finns i stora delar av västvärlden och uppskattas för sina goda effekter hos både friska och sjuka.

Intresset för yogans gynnsamma effekt ökar

Det finns idag ett ökande intresse att utvärdera om och hur yoga skulle kunna användas som behandling för olika tillstånd och sjukdomar. Utmattningssyndrom är ett allvarligt tillstånd som orsakas av långvarig stress utan tillräcklig återhämtning. Det kännetecknas bland annat av mental och fysisk utmattning, sömnstörningar och kognitiva problem. Sjukskrivningstid och rehabilitering blir ofta lång och många har en ökad stresskänslighet länge efteråt. Återfall är vanligt och en viissa blir aldrig helt bra. Samhällskostnaderna och lidandet är stort och det finns få, evidensbaserade behandlingar. Inga biomarkörer används idag som hjälp i arbetet med dessa patienter.

LÄS OCKSÅ: Sugen på yoga? Så väljer du rätt kläder och utrustning

Studerat personer med utmattningssyndrom

Astrid Grensman, doktorand på sektionen för allmänmedicin och primärvår har skrivit avhandlingen “Traditional yoga and clinical burnout: Quality of life and biomarkers before and after treatment”. Hennes avhandling handlar om situationen för sjukskrivna patienter med utmattningssyndrom och hur de skattar sin livskvalitet före och efter fem månaders behandling med yoga. Livskvalitet speglar patientens syn på sin sjukdom och hur den påverkar deras liv i stort och smått och kan förutsäga om man blir sjuk eller sjukskriven längre fram. Avhandlingen fokuserar också på om det finns möjliga biomarkörer det vill säga ämnen i blod och urin, exemplevis kortisol och adrenalin som skulle kunna användas för att ställa diagnos och utvärdera behandlingseffekt hos dessa patienter.

Annons

LÄS OCKSÅ: Svensk studie: Stora fördelar med yoga för fångar

Yoga bättre än KBT

I en artikel på KIs nyhetssida berättar Astrid Grensman att de fann att sjukskrivna patienter med utmattningssyndrom över lag hade dålig livskvalitet som påverkade alla delar av deras liv. Livskvaliteten var enligt Astrid Grensman sämre än förväntat och i nivå med livskvaliteten hos patienter med till exempel svår psykiatrisk sjukdom, trots att de nyligen varit friska och arbetat heltid. Det visade sig att fem månaders behandling med yoga hade bättre effekt än kognitiv terapi och mindfulness på flera av de områden av livskvalitet som undersöktes. I alla behandlingsgrupperna sågs stora skillnader i livskvalitet efter fem månader med flest signifikant ökningar i traditionell yoga. Något som enligt Astrid Grensman troligen åtminstone delvis är en effekt av behandlingen men det krävs mer forskning för att bestämt kunna säga detta. De fann även biomarkörer som är intressanta att undersöka vidare för att eventuellt kunna användas för diagnostik och utvärdering av behandlingseffekt.

LÄS OCKSÅ: Vetenskapligt bevisat – yogisk andning hjälper koncentrationen

Hoppas öka medvetenheten om utbrändhet

Avhandlingen lyfter fram allvaret i situationen för utbrända som visade sig ha kraftigt nedsatt livskvalitet på alla områden. Det är viktigt att dessa patienter fångas upp tidigt och Astrid Grensman hoppas att fynden kan leda till ökad medvetenheten inom sjukvården om svårighetsgraden i stressrelaterade tillstånd som utmattningssyndrom. Dessutom visar de att yoga troligen har effekt på livskvaliteten och skulle kunna användas både som behandling och förebyggande för dessa patienter.

Kommer fortsätta studera yoga

Astrid Grensman kommer fortsätta forska om traditionell yoga och stressrelaterade sjukdomar med utmattningssyndrom och vill fortsätta utforska den traditionella yogas möjligheter som självhjälp och som behandling för olika tillstånd och sjukdomar. Hon vill också fortsätta att undersöka situationen för patienter med utmattningssyndrom och stress samt om de biomarkörer som vi hittat kan användas för att lättare och säkrare ställa diagnos och utvärdera effekten av behandling.

Annons

Av redaktionen

Källa: Karolinska institutet

Annons