Annons
Annons

4 viktiga frågor att ställa om du vill stärka ditt förhållande

Vår egen roll i vår relation är större än vi tror. Och med lite vilja kan vi göra stor skillnad i ett förhållande som är på väg utför. Men vi behöver viss hjälp - från vår partner. Här är fyra frågor som är viktiga att du och din partner ställer er om ni vill stärka er relation.

Redaktionen

27 april, 2015
4 viktiga frågor att ställa om du vill stärka ditt förhållande
Dela inlägget

Vår egen roll i vår relation är större än vi tror. Och med lite vilja kan vi göra stor skillnad i ett förhållande som är på väg utför. Men vi behöver viss hjälp – från vår partner.
Här är fyra frågor som är viktiga att du och din partner ställer er om ni vill stärka er relation.

Den berömda psykiatern Carl Jung sa en gång: ”Mötet mellan två personligheter är som kontakten mellan två kemiska ämnen: Finns det någon reaktion kommer båda att förvandlas.”
Och precis som citatet antyder kan romantiska relationer innebära en fantastisk möjlighet till lycka, kärlek och personlig utveckling, skriver MindBodyGreen. Men – nyckeln för att uppnå dessa saker är att båda parter engagerar sig för att undersöka vilken roll de spelar i relationen.

Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

Fyra viktiga frågor att ärligt reflektera över:

 

1. Tar jag ansvar för min egen lycka?
Det här är en viktig en, för även om manusförfattarna i Hollywood vill få oss att tro att bara vi hittar rätt person kommer vi känna oss lyckliga och hela som människor, visar forskningen faktiskt att det är det motsatta som är sant. Lyckan startar i oss själva. Kämpar vi med att stärka känslan av välbefinnande inom oss själva ökar våra chanser att ha tillfredsställande relationer.

Reflektera över om du förväntar dig att det är din partner som ska göra dig lycklig, och huruvida du tittar ”utåt” istället för ”inåt” efter lycka. Gör du det sistnämnda gör du också dina chanser till välbefinnande beroende andra människor. Sluta genast! Ta tillbaka din egen kraft och inse att du, och bara du, är ansvarig för att se till att leva ett lyckligt liv.

2. Strävar jag efter att se min partner i ett positivt ljus (eller gör jag det motsatta)?
Inom psykologin finns ett fenomen som kallas ”Pygmalion Effect” (baserat på pjäsen av George Bernard Shaw), som har visat att människor tenderar att leva upp till de förväntningar du har på dem. Denna forskningslinje har funnit att, efter att till exempel att lärare och chefer fått höra att vissa elever eller anställda (helt slumpmässigt utplockade) var särskilt begåvade eller talangfulla, var det dessa människor som sedan blommade och blev just detta. Forskarna fann att dessa individer blommade eftersom lärarna och chefer plötsligt blev mer tålmodiga och tog sig mer tid för dem – baserat på deras ökade förväntningar på den andra personens potential.

Så, vad har detta att göra med relationer?
Jo, för att tillämpa detta på din relation ska du tänka på de förväntningar du har på din partner, och huruvida du tittar på honom eller henne i ett positivt ljus.
Sedan ska du reflektera över hur dessa förväntningar påverkar hur du interagerar med honom eller henne. Finns det förändringar du kan göra för att bättre odla relationen? Lägg allt eventuellt gammalt groll åt sidan, och var även själv ditt allra bästa jag – och se vad som händer.

Läs också: Så vet du att det är dags att lämna relationen – 11 tecken

3. Kan du hantera problem på ett mer tydligt och konstruktivt sätt?
Ny forskning har visat att par som ägnar sig för mycket åt ”tankeläsning” eller att dra sig undan när det blir något problem också är olyckliga par.
Förväntar du dig att din partner ska vara tankeläsare kommer det att stå i vägen för era chanser att lösa konflikter. Likaså om du drar dig undan och aldrig låter viktiga problem komma upp till ytan. Att göra detta leder bara till olösta konflikter, ilska och förbittring – och är början på slutet.
Att låtsas som om konflikten inte finns är enligt forskarna ännu mer skadligt för relationer eftersom det skapar distans.

Endast genom att tala klarspråk
och tag i viktiga frågor kan ni få till en varaktig och genuin tillfredsställelse i er lång relation.

4. Är de positiva stunderna tillsammans fler än de negativa?
John Gottman är en känd parterapeut som är duktig på att relationer att han i en studie, med 94 procents precision, kunde förutspå vilka par som framöver skulle komma att skiljas.
De par som överlevde svårigheter och fortsatta att hålla ihop var de par som fokuserade på att skaffa sig fler positiva stunder tillsammans. De positiva stunderna ska helst vara fem gånger fler, enligt Gottman. Då blir relationen mer motståndskraftig tuffa tider.

Betyder detta att du bör sikta på ett konfliktlöst förhållande?
Nej, för även om det dessutom är ganska osannolikt, påpekar även Gottman att ”negativa stunder”, det vill säga stunder av konflikt och dålig energi i förlängningen kan vara till stor nytta. Detta på grund av att de kan resultera i en större förståelse och möjlighet att komma till en överenskommelse gällande förändrade beteenden och vanor i relationen. Luftas ingenting någonsin är chansen till förändring rätt liten.
Det som, enligt Gottman, var av mest avgörande betydelse för om relationen skulle fortsätta frodas var dock om man lyckades fortsätta förmedla viss optimism och ha en stöttande personlighet – även i dåliga tider.

Läs också: 5 val som får förhållandet att hålla

Tänk över din relation
Finns det utrymme för förbättringar så besluta tillsammans med din partner hur ni avsiktligt kan öka andelen stunder och handlingar som förmedlar positivitet, vänlighet och medkänsla.

Slutligen, ta en sekund och tänk över detta citat av poeten Rumi: ”Igår var jag smart, och jag ville förändra världen. Idag är jag klok så jag förändrar istället mig själv.”

Av Isabelle G Hedander

Annons
Annons