Rädda semesterrelationen!

Rädda semesterrelationen! 12 tips

Evas Rusz kärlekstips!


 1. Le mot varandra.

 2. Visa att ni vill vara lyhörda för varandra.
  Blunda då ni samtalar och öva dig att ta in vad din partner säger till dig.
  Visa att ni verkligen vill lyssna på
  varandra.

 3. Öva flexibilitet och kompromissvilja.

 4. Ge varandra uppmärksamhet och tid.

 5. Öva er i att bli lyhörda för varandras känslor och önskemål.

 6. Undvik att tänka i för krångliga och
  djupsinniga banor.

 7. Sluta att jämföra er med andra.

 8. Öva er på att förlåta.

 9. Ta hand om din kropp genom fysisk
  och psykisk träning, utan att bli för
  självcentrerad.

 10. Öva dig på att vara medvetet närvarande i nuet.

 11. Lek och ha skoj tillsammans.

 12. Dagdröm er tillbaka till den första tiden
  ni hade tillsammans.


Källa: Eva Rusz senaste bok ”Bullshit!: De tio dummaste myterna om varför en relation inte kan hålla”.

Höga förväntningar, för lite tid på tu man hand eller kanske till och med för mycket tid. Mycket kan utmana förhållandet under semestern. Det blir inte alltid som man tänkt sig och de där veckorna kan bli allt annat än perfekta.
Vad gör man när ledigheten frestar på förhållandet och när kärleken utmanas?
Här tipsar Eva Rusz hur du undviker semesterfällorna.

Plötsligt är de här. De där veckorna då vi ska hinna umgås med varandra och dela lediga, sköna semesterdagar. Men det blir inte alltid som man hoppas. Faktum är att skilsmässor skjuter i höjden efter sommarens semesterdagar.

Läs också: Fler råd för en kärleksfull semester

 

”Vi förväntar oss att semestern ska vara perfekt”
Eva Rusz är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon menar att semestern ställer våra relationer på särskilda prov, som vi bör vara medvetna om både inför och under ledigheten.
– Vi förväntar oss gärna att semestern ska vara perfekt. Dessa förväntningar kan leda till stora problem. I många moderna parrelationer har vi ganska få gemensamma beröringspunkter med varandra. Man ser till sig själv, är uppslukad av jobb och karriär och relaterar inte till varandra. Detta blir såklart ovant på semestern, när vi plötsligt ska umgås och dessutom har förväntningen att det ska bli perfekt, säger hon.

Flexibilitet behövs
Hon är övertygad om att många av problemen som kan uppstå har att göra med en oförmåga att vara flexibel.
– När något inte känns hundra procent rätt drabbas vi av panik. Då kan man hamna i ett feltänk under hela semestern. Man känner pressen på att bara känna lyckokänslor, det blir en massa måsten och borden. Man blir extra sårbar, brister i tålamod och flexibilitet.

Läs också: 10 saker lyckliga par gör varje dag

Anpassning och lugn
Eva tycker att det är en viktig färdighet att kunna anpassa sig gentemot varandra. Hon tror att man skulle vinna på att långsamt trappa ned inför semestern och ta några dagar för sig själv.
– Då hinner vi komma ned i varv. Man lämnar sin vardag och arbetsplatsen mentalt. Man kan göra avslappningsövningar för att bli lugn. Då höjer man blicken och blir mindre stressad. Det leder i sin tur till att man blir mer flexibel och avspänd. Om du är lugn när du går in i semestern så tar du konflikter bättre.

Läs också: 3 avslappningsövningar för hälsan

”Olika intressen är inte ett hot”
Man måste inte nödvändigtvis göra allting tillsammans bara för att man har gemensam semester. Det är ännu en förväntning som kan skapa press och stress. Om en vill slappa i hängmattan och den andra vill svettas i spåret – så är det helt okej.
– Om man lever ihop måste man vara generösa och ge varandra frihet. Olika intressen ska inte ses som ett hot. Det är bra att din partner får egentid, det handlar inte om att du blir övergiven. Under semestern kan det vara utmärkt att vara ifrån varandra för att bitvis förenas i en mysig aktivitet, en långsittande grillmiddag till exempel, föreslår hon.

Läs också: De 5 vanligaste sakerna folk ångrar när de dör

Slå hål på myterna
Eva anser att det finns alldeles för många myter om att man måste vara tillsammans varje minut.
– Jag tror snarare att man kan bli mer förälskad om man får betrakta sin partner när hen gör något som hen mår bra av. Det skapar en attraktion att se sin partner trivas och må bra, det smittar på ett positivt sätt. Om min partner fylls med harmoni, även om det inte handlar om mig, så kommer det att gynna oss båda.

Eva Rusz. Foto: Anna-Lena Ahlström

Eva Rusz. Foto: Anna-Lena Ahlström

Skapar för lätt problem som inte finns
Semestern har också många positiva fördelar som är värda att ta vara på. Framförallt ger en semester oss tid för varandra, vilket är en bristvara idag.
– Vi har valt att leva i par eftersom vi blir starkare i en bra relation, det gynnar oss på både kort och lång sikt. Vi måste bara gå in medvetet i semestern och vara klara på våra förväntningar.
Ofta skapar vi problem som egentligen inte finns.
– Om man till exempel har med sig barnen på semestern och får svårt till egentid så behöver inte det vara ett problem. Varje relation har olika faser, så är det bara. Det kan få vara en utmaning, men inte mer. Se till att hitta tid när barnen lagt sig. Lek, prata och kela. Vi skapar alldeles för lätt problem där de inte finns, menar Eva.

Läs också: 7 sätt att bli mer lycklig – enligt vetenskapen

Ta på varandra!
I såväl vardag som på semester är närhet och beröring viktigt. Beröring kan öka kroppens nivå av hormonet oxytocin och man vet att ämnet ökar i kroppen även vid förälskelse.
– Det där pirret, den där första känslan, kan man fortfarande framkalla långt efter det att förälskelsen har lagt sig, berättar Eva Rusz.

Läs också: Ny forskning: Så är den perfekta beröringen

Hitta tillbaka till förälskelsen
Eva menar att det går att hitta tillbaka till det där uppåttjacket man går på i början av en förälskelse. Oxytocinets egenskaper kan du uppleva genom att känna närhet till din partner – ta på varandra, ligga sked, kramas.
– Den viktiga fysiska kontakten har minskat i vardagen. I dag kommunicerar vi ofta digitalt, arbetar långa dagar och karriären går ibland först. Det blir ju inget oxytocin om vi bara sitter och mailar med varandra!” avslutar Eva.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Stor gräshoppa sitter i på mun som gapar

Maskar och insekter – framtidens mat! Spås ha slagit igenom inom två år

Trendspaning

Kan vi locka med en gräshoppssallad eller en soppa med larver? Inte? Bäst du vänjer dig för snart kan sådana frågor vara verklighet. Ska vi fortsättningsvis lyckas tillhandahålla tillräckligt med mat för världens växande medelklass finns ett behov av alternativa proteinkällor, menar alltfler experter. Ett faktum som gjort att intresset för industriell insektsproduktion stigit i Europa. Redan nu är den första insektsfarmen i stor skala på gång – i grannlandet Danmark.

Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.