Annons

4 frågor och svar om depression

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler drabbas av oro och nedstämdhet. Men hur förstår man egentligen att man är drabbad - och vilken hjälp finns det?

Redaktionen

4 juni, 2015
4 frågor och svar om depression
Dela inlägget

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler drabbas av oro och nedstämdhet. Men hur förstår man egentligen att man är drabbad – och vilken hjälp finns det?

1. Hur vet jag om jag är deprimerad?
Har du känt dig orkeslös och nedstämd mer än två veckor och tappat lusten för det du normalt tycker om kan det vara tecken på en depression. Det kan yttra sig värk i kroppen, hjärtklappning, andnöd eller att kroppen strejkar genom att gå på sparlåga. Det är vanligt att man själv inte märker att man är på väg in i en depression. Vänner och arbetskamrater upptäcker oftast snabbare att något är fel på grund av att du får humörsvängningar, är lättirriterad, presterar sämre på jobbet eller dricker mer alkohol. Vid en lindrig depression klarar man fortfarande av sitt dagliga liv men måste anstränga sig för att orka fungera socialt. Vid måttlig och medelsvår depression klarar man oftast inte av jobbet eller att upprätthålla fungerande relationer. Nattsömnen påverkas negativt. Vid djup eller svår depression bryr man sig inte om grundläggande behov som att sköta sin hygien, äta och dricka. Vissa går i ständiga självmordstankar.

Läs också: Örterna som ökar välbefinnandet

2. Varför får man en depression?
När yttre påverkan blir för stor och vi inte orkar med utlöser det nedstämdhet och så småningom depression. Alla kan känna sig deppade till och från men vi människor är olika sårbara, det vill säga en situation som är svår och på gränsen till outhärdlig för en person kan för en annan vara hanterligt. Dels kan vi vara födda med en extra känslighet och dels kan händelser i tidig barndom påverka vår förmåga att handskas med problem som vuxna. Depression är även ärftligt och vissa är födda med en mer depressiv läggning än andra.

Läs också: Få hjälp mot vårdepressionen – på naturlig väg

Annons

3. När ska man söka hjälp?
Den som känt sig nedstämd i mer än två veckor kan behöva hjälp. Då kan man med fördel testa ett receptfritt alternativ som johannesört eller rosenrot. Man kan också gå till vårdcentralen och samråda med läkare om vilken medicin man kan behöva. Det tar oftast två veckor innan de växtbaserade läkemedlen ger effekt och efter en månad sker en signifikant säkerställd förbättring. För den med en depression kan det ta några månader innan man känner sig helt bra och man ska vara medveten om att tiden fram till ett tillfrisknande kan kännas besvärlig. En svår depression kan ta något år att återhämta sig ifrån.

Läs också: Nära samband mellan D-vitaminbrist och depression

4. Vilken hjälp finns?
Receptbelagd medicin som SSRI-preparat hjälper vid nedstämdhet men även vid lindrig och måttlig depression. Dessa mediciner ordineras av läkare. Nackdelen med SSRI-preparat är att de ger biverkningar som huvudvärk, magproblem och minskad sexuell lust.
För den som får återkommande depressioner kan samtalsterapi göra att man kommer till rätta med den grundläggande orsaken.
När kosttillskott, växtbaserat läkemedel och SSRI-preparat inte räcker till så finns tricykliska antidepressiva läkemedel, TCA. De används vid svårare depressioner och har ännu starkare biverkningar. En nackdel med receptbelagda mediciner är att du först kan börja må sämre innan depression förbättras. Detta kan öka risken för självmord i början av behandlingen. Full effekt nås oftast inte förrän efter två-tre månader.

Läs också: Johannesört utmanar SSRI-preparat vid psykisk ohälsa

Av Inger Palm

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Depression eller nedstämdhet
Att känna ångest och oro eller att vara ledsen och nedstämd är vanligt. Men om man drabbas av något svårt i livet, till exempel att en nära anhörig dör, man förlorar jobbet eller får ekonomiska problem kan man må dåligt under en längre period. Oftast går starka känslor över av sig själv och stöd från vänner får dig kanske att må bättre igen. Men stannar du kvar i ett negativ tillstånd allt för länge kan de bli skadligt för kropp och själ. En längre tids nedstämdhet kan övergå i depression.

Gränsen mellan nedstämdhet och depression är flytande. Det som avgör vilket skick man befinner sig i är hur man själv upplever sitt tillstånd och hur länge det varat. Vid en depression kommer signalsubstanser i hjärnan i obalans vilket påverkar sömn och känsloliv. Förmågan till att ta initiativ minskar. Depression är en allvarlig sjukdom som kräver behandling. En läkemedelsbehandling mot depression kan då krävas för att häva tillståndet och återställa balansen i hjärnan.

Studier
2005 visade två metaanlayser på johannesört, där totalt 5 000 patienter ingick, att johannesört var lika effektiv som antidepressiv medicin vid lätt och måttlig depression.

Annons