Låt det här bli julen då du byter ut det onyttiga mot nyttigare, mer näringsrika alternativ. Till exempel traditionellt socker mot dadlar eller annan naturlig sötning, vetemjöl mot alternativa mjölsorter, väljer ekologisk skinka eller kalkon – eller varför inte kör helt vegetariskt?
Många av recepten hittar du på Kurera.
Börja redan till första advent. Här är sex fantastiska recept att öva på.
Ja, tänk att det redan är dags. Man blir lika förvånad varje år över hur fort det går. På söndag är det dags för första advent. Och visst är väl det ett bra tillfälle att tända några ljus och bjuda familjen på lite gofika?
Här är sex recept som är utan gluten, raffinerat socker samt helt veganska.
► Läs också: Stor guide till olika sorters mjöl
Sex härliga recept för ett nyttigare julbak
1. Barnvänliga raw saffran- och pepparkaksbollar
Det här är två perfekta och nyttigare alternativ till de traditionella pepparkakorna och saffransbullarna.
Helt veganska och utan varken mjöl eller socker.
2. Saffrans- eller pepparkaksglass (bara två ingredienser)
Ett underbart och galet enkelt recept på raw glass (som på engelska brukar kallas ”nice cream”).
Lätt att göra – en ingrediens. Ingen mjölk, inget vitt socker, inga köksmaskiner. Blir precis som mjukglass. Mums!
Följ receptet i länken men lägg till saffran (eller pepparkakskryddor).
Få ytterligare inspiration av det här inlägget på redaktionsbloggen.
3. Pepparkaksmuffins med ädelostkräm
Underbart goda muffins på mandelmjöl. Enkla att göra och vackert dekorativa med lingon på toppen.
4. Saftig saffranskaka med apelsin
En god och saftig saffranskaka med utsökt smak av apelsin. Dessutom glutenfri och utan raffinerat vitt socker. Perfekt till julens fikastunder!
5. Härligt juliga raw saffran- och citronfudge
Supergoda fudge med smak av saffran och citron. Mycket juliga och ett absolut måste bland årets julgodis.
6. Mjuka pepparkakor
Kryddiga, smakrika och lite sega kakor som påminner om pepparkakor. Bakade på agavesirap med lågt GI och kokosmjöl utan gluten.
► Läs också: Guide till naturlig sötning
Våga anpassa recepten efter din familjs smak!
Kom ihåg att du ofta lätt kan anpassa recept (inte bara våra!) så att de passar just dig och din familj, genom att till exempel byta ut saffran mot pepparkakskryddor, lakritspulver mot kakao, mjölk mot kokosmjölk – etcetera. Eller genom att göra ett annorlunda val av nötter. En del föredrar cashew, andra mandel, hassel- eller paranötter. Till exempel…
Våga experimentera!
► Läs också: Må bra med saffran – en naturlig stämningshöjare
Av Isabelle G Hedander
Visste du att…
… glutenfritt mjöl helt eller delvis kan ersätta vetemjöl i recept, men oftast inte med samma mängd.
Det är bra att vara medveten om att glutenfritt mjöl inte binder lika väl, därför kan bindningsmedel som ägg eller fiberhusk behöva tillsättas.
Bristen på gluten gör också att det inte jäser.