Annons

Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
19 maj, 2022
Anders Wallenstens svar på hälsogåtan

Han är läkaren som blev rikskänd under början av coronapandemin, då han syntes flitigt i tv i sin roll som biträdande statsepidemiolog. I sin bok och podd ”Hälsogåtan” utgår Anders Wallensten från naturlig hälsa ur ett helhetsperspektiv med sex delar. Han tycker vi ska sluta fokusera på en viss sorts träning eller mat – och istället se att allt hänger ihop och att även små val i vardagen är viktiga.

Anders Wallensten beskriver hur han, precis som de flesta andra i vårt moderna samhälle, genom olika stadier i livet både har stressat, lagt sig för sent och försummat telefonsamtal med vänner.

Han har samtidigt varit sökande och utforskat och testat det mesta för att få en bättre hälsa – allt från smoothies med råa ägg till meditation och barfotalöpning.

– Men jag kände mig inte trygg i allt det där. Jag kände på något sätt bara att jag måste testa nästa grej, och så nästa och nästa. Men till sist kände jag ”vad håller jag på med, jag är ju ändå läkare och specialist i allmänmedicin!”, förklarar Anders Wallensten.

Inte skapta för det liv vi lever

Så han började istället läsa på inom den samlade forskning om hälsa som fanns. Han ville ta gå till botten med vad det är som verkligen funkar bland alla hälsorön, och om vi kan vara trygga i det eller måste jaga vidare. Och ju mer Anders läste på kände han att ”det här kan ju bli en bok!”.

Annons

När coronapandemin kom fick Anders skjuta upp utgivningen av sin bok, och istället uppdatera oss om virusets framfart i tv. (Foto: Gabriel Liljevall)

– Jag märkte att mycket hänger samman med att vi kanske inte riktigt är skapta för det liv vi lever nu, utan för att leva i naturen. Det evolutionära perspektivet förklarar mycket av de problem vi upplever idag.

Han började även studera de personer som lever hälsosamma, friska liv, och på hur de bär sig åt. För erfarenheter kan också vara ett stöd i vårt kunnande, inte minst inom områden där man inte har så mycket forskning, menar Anders.

Pandemin avslöjade andra hälsoproblem

Men sedan kom pandemin och Anders fick istället chansen att jobba hårt med den – och boken sköts upp.

– Fokus var på covid-19 och det jobbet var så klart jätteviktigt. Men vi märkte också under pandemin hur viktiga de andra delarna av hälsa är.

Boken ”Hälsogåtan” (Bonnier fakta) kom till slut ut, vid årsskiftet 2021/22. Och efter det kände Anders att han ville belysa de idéer som finns i boken på flera sätt. Det sådde fröet till ”Hälsogåtan-podden”, som hade premiär i februari och är en förlängning och fördjupning av boken.

Annons

Boken Hälsogåtan

– Till skillnad från mitt jobb på Folkhälsomyndigheten så pratar jag i boken och i podden till människan som en individ och tar upp vad du kan göra själv. Det finns mycket man kan göra på samhällsnivå, och det jobbas med det – men man kan inte alltid vänta på att samhället exempelvis ska bygga tillbaka rörelse i vår vardag, eller se till att godishyllorna i affären tas bort. Utan mycket handlar tyvärr om att sätta upp gränser för oss själva, för att klara av den verklighet som vi lever i nu.

Podden följer bokens upplägg och tar upp de sex områden som är med i boken. Det handlar om kost, motion, sömn, relationer, vår omgivning och inte minst våra tankar.

LÄS OCKSÅ: Sluta jaga lyckan – må bättre

Lika viktigt med umgänge som löpning

Anders understryker vikten av att inte fokusera på enskilda komponenter i ett hälosamt liv, som en viss sorts träning eller en viss typ av mat, utan att se till helheten inom hälsa och att allt hänger ihop. Vår sömn, kost, motion, våra relationer, vår miljö och våra tankar är alla likvärdiga beståndsdelar i det pussel som skapar en god hälsa och ett långt friskt liv.

Hälsa kan alltså vara både att ge sig ut och springa eller äta något nyttigt, men också att umgås med vänner, komma ut i naturen eller sova bättre. Och alla dessa saker hjälper och påverkar i sin tur varandra.

– Så om man är en person som absolut inte gillar att springa så kan man ändå få bättre hälsa genom att umgås med vänner. Det kanske i sin tur leder till att man går en promenad, prövar en ny sport eller testar hälsosam mat. För våra vanor smittar, både de dåliga och de bra. Så om man tar rygg på de som lever hälsosamt så har man lättare att börja själv.

Vilka delar i denna helhet har du själv haft lättast att prioritera, samt haft mest utmaningar med genom åren?

– Jag har sedan ungdomen hållit på med sport och idrott och tycker det är kul och vet att jag mår bra av det, så det är lätt för mig att prioritera. Eftersom jag upptäckt att jag tycker bäst om att träna i naturen så får jag dessutom bägge på en gång. Kost och sömn har jag med åren insett att jag mår så mycket bättre om jag håller lite koll på, så där har jag hittat förhållningssätt som fungerar. De områden som jag fokuserar extra på att förbättra är relationerna och tankarna. Jag har svårt att tro att man kan bli fullärd där, men bägge är så otroligt viktiga för välmåendet och för att verkligen uppskatta livet.

LÄS OCKSÅ: Deppig? Ta hjälp från naturen

Anders Wallensten
Anders Wallensten tycker bäst om att träna i naturen. (Foto: Maja Wallensten)

Vikten av relationer överraskar

Jobbet med boken och podden har gett Anders många spännande insikter.

Vilken har varit den största aha-upplevelsen för dig när du gjort research och intervjuat andra experter?

– Oj, det har varit så otroligt mycket som varit spännande. Jag skulle kunna räkna upp massor, men det faktum att relationer spelar en så stor roll i vår hälsa, liksom att man ser konkreta hälsoeffekter av att vistas i naturen har varit fascinerande att ta del av.

Som läkare, har din bakgrund hjälpt, eller kanske rentav stjälpt, dig i att hitta ditt svar på ”hälsogåtan”?

– Jag tror min utbildning varit till hjälp, inte minst när man ska tolka resultaten av olika studier och gå till botten med olika hälsopåståenden.

Studier kan bli missvisande

Inom vissa områden som är väletablerade, kan det finnas massor av studier och metaanalyser, där man lagt samman resultat och då får rätt så säkra resultat. Men ett vanligt problem med nya forskningsrön är att de inte riktigt är verifierade ännu, förklarar Anders.

– Man kan göra studier där en del av resultaten kan bero på slumpen, eller på att studien var felupplagd så man fått in skevheter. Till exempel i vilka personer som varit med i studien, och så får man helt fel resultat. Men alla forskare vill ju basunera ut sina resultat för då får de mer forskningsmedel och kan fortsätta jobba, så då kanske man trycker lite extra på sitt resultat och drar det lite längre än man egentligen kan göra, med det underlag man har. Så det tar ett antal år innan man har solid forskning, och man vet ju också att över tid så ändras vissa saker.

LÄS OCKSÅ: Det här kännetecknar bra relationer – och dåliga

Utveckligen lett till onödiga sjukdomar

Anders tar ett exempel där vi under en tid trodde att man absolut inte skulle kela med sina bebisar.

– Något som är helt bisarrt idag, när vi vet hur viktigt det är med närhet. Och vi har gått från att se fett som en skurk till något som vi behöver, men att vissa fetter är bättre och sämre. Det finns mycket av vår kunskap som utvecklas. Men något som däremot inte utvecklats så mycket är vad vi människor varit anpassade till, i evolutionen.

Anders understryker att han inte längtar tillbaka till ett grottmansliv för det.

– Men vi har gjort det så bekvämt och lättillgängligt med mat så att det har gått överstyr. Och då får vi de här vällevnadssjukdomarna. Och de är lite onödiga, för nu när vi är så smarta och har forskat så mycket, borde vi kunna hitta en livsstil som gör att vi både uppfyller våra behov av hälsa och samtidigt kan ta del av gastronomiska upplevelser och all ny teknik.

LÄS OCKSÅ: Våra digitala vanor får konsekvenser för hjärnan

Anders Hansen och Anders Wallensten
I sin podd ”Hälsogåtan” intervjuar Anders Wallensten experter inom olika områden, som läkaren Anders Hansen. (Foto: Gabriel Liljevall)

Måste begränsa oss själva

För alla dessa framsteg är fantastiska, men vi måste hitta vägar att ta in det på ett sätt som vi klarar av, menar Anders.

– Jag tror att vi nu är i en tid liknande den som när vi började köra bil. Bilarna blev snabbare, det blev fler trafikolyckor och det tog rätt lång tid innan vi började tänka på bilbälten och på att bygga säkra korsningar. Alltså sätta begränsningar för den aktiviteten, annars ledde den till olyckor. Och jag tror vi lever i en sån tid nu att vi måste göra det lätt att göra rätt. Och än så länge är det mycket vi kan göra själva, som att röra oss lite mer i vardagen eller gå och lägga sig i tid istället för att se fem Netflix-avsnitt i rad. Man måste begränsa sig, för att mycket handlar om vad du gör själv, oavsett hur samhället ser ut.

Slutligen, i boken bjuder du på 48 konkreta tips och råd. Vilket av dem är allra viktigast att inte slarva med för just dig, för att du ska må bra?

– Att prioritera sömnen och gå och lägga mig i tid så jag får tillräckligt med sömn. Börjar jag dagen trött är det stor risk att jag inte får till de andra råden.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Anders Wallensten om sin bok ”Hälsogåtan”

– I boken har jag argumenterat för att om man lägger samman: forskning, det vi människor är anpassade för evolutionärt och hur folk som lever med hälsa gör och vad de har gemensamt – så får man en ganska stabil grund att stå på kring vilka hälsobudskap som funkar. Det gäller att känna sig trygg med den samlade, stabila kunskap vi har och inte bara springa efter det som känns mest spännande eller sexigt för stunden. Efter att ha läst boken ska man känna att man fått en insikt och att man åtminstone ska kunna göra något litet för att gå åt rätt håll.

Annons