Annons

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

Redaktionen

11 juli, 2018
Anna ordnar yoga i parken för en god sak
Dela inlägget

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

När yogaläraren Anna Gordh Humlesjö ihop med yogstudion Yogahsaktis ägare Helena Wintre drog igång yoga i Tantolunden i Stockholm för fem år sedan var det för att de ville göra något gott. Dels ville de göra yoga tillgänglig för fler, men också sprida information om angelägna frågor och ge de som går på yoga möjlighet att bidra.

Flera organisationer genom åren
Den första organisationen som de valde att samarbeta med var ”Falling Whistles” i Kongo som främst arbetar för fred genom socialt entreprenörskap. Efter ett par år kom hela flyktingkrisen med människor sm drunknade i Medelhavet på flykt från krig och elände, då valde man att istället samarbeta med organisationen ”Läkare utan gränser” för att belysa den frågan och förstås för att samla pengar. Den här sommaren i spår av #Metoo medverkar även ”Kvinna till kvinna”, en organisation som arbetar med att stötta människorättsaktivister världen över som kämpar för kvinnors rättigheter.

LÄS OCKSÅ: Vad är vagusnerven och hur tar jag hand om den?

Gör yoga tillgänglig för många
Alla är välkomna och det är helt frivilligt att bidra men de flesta som kan vill gärna göra det tror Anna. Yogan som praktiseras är en form vinyasayoga som Anna ihop med kollegorna Tess Jarmlad och Helena Wintre anpassat särskilt för parkyogan.
– Den är förenklad så att den ska passa för alla.
Många som deltar är helt nya för yoga och kommer med en filt eller en badhandduk berättar Anna, som gläds över möjligheten att kunna locka fler att prova på yoga. Och många som tidigare inte ägnat sig åt yoga följer sedan med in i studion när sommarsäsongen är slut.
– Ja, folk kommer med. Det är jättekul, säger Anna.
På så sätt har parkyogan en funktion där den sänker tröskeln för att närma sig något som annars kan uppfattas som exklusivt eller svårt.

Annons

LÄS OCKSÅ: Studie: Yoga bakom murarna har välgörande effekter

Uppdaterad yogafilosofi
Men i Tanto har syftet med utomhusyogan ytterligare en dimension, den att bidra till något större än sig själv.
– Instinktivt vill vi bidra men det kan vara svårt att veta hur, säger Anna som har en bakrund inom psykologi.
Att praktisera yoga på detta sätt ger också utryck för gamla yogiska traditioner som inbegriper att man osjälviskt ska bidra till att hjälpa andra.
– Det är ett uppdaterat sätt att leva yogafilosofin idag, säger Anna.

LÄS OCKSÅ: Yoga toppar listan av Saras hälsofavoriter

Värnar solidariskt tänkande
Anna blir illa berörd av tal om att det skulle kosta för mycket att hjälpa sina medmänniskor och vill bidra till att vi gör det som hon menar är det rätta.
– Det är så grundläggande att vi ska ge stöd åt de som behöver hjälp i världen för det kunde varit vi och kan vara vi vilken stund som helst.
Den solidariska tanken att behandla andra så som vi själva vill bli behandlade utarmas när man tänker i termer att vi som samhälle inte har råd menar Anna som anser att det finns ett stort värde i känslan av gemenskap.

Rekord på 250 deltagare
Hur mycket pengar de dragit in varierar från ungefär 8 000 kronor första sommaren upp till 30 000 som mest och antalet deltagare har som flest varit 250.
– Då tappade jag rösten för jag var tvungen att skrika så högt för att höras säger Anna. Men det var det värt!
I snitt ligger antalet deltagare på 50 till 100 personer.

Annons

Sätter gemenskapen främst
Anna är tydlig med att det viktigaste inte är hur mycket pengar de får in, utan tycker att det viktigaste är att man gör något tillsammans för en god sak. Plus att det är bra att nå ut med information om organisationerna och deras arbete.
– Det är viktigt att de uppmärksammas och detta kanske bidrar till att fler får upp ögonen för dem och blir givare, säger hon.

En gång till i juli sedan åter i augusti
I kväll är sista gången för juli månad, sedan gör de en paus och återkommer onsdagen den åttonde augusti. Det finns som nämndes inledningsvis möjlighet att gå på yoga utomhus på många platser i landet och yogaföretaget Yogobe som även är medarrangörer i Tanto har samlat en lista på sommarens utomhusyoga som du hittar här.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Utomhusyoga i Tantolunden i Stockholm arrangeras av yogastudion Yogashakti. För mer information gå in på deras hemsida eller följ dem på Facebook.
Återstående datum i Tanto: 11 juli, 8 augusti, 15 augusti samt 22 augusti.
En lista på utomhusyoga runt om i landet hittar du här.

Porträttfoto av Anna: Fredrik Hagström

Fakta

Organisationer som uppmärksammas sommaren 2018: Läkare utan Gränser, läs mer om deras arbete för människor på flykt här samt Kvinna till Kvinna, läs mer deras arbete för kvinnors mänskliga rättigheter här.
Utomhusyogan är ett initiativ från Yogashakti i sammarbete med Yogobe och nätverket Hej Främling.

Annons