halsomassan Kristin McKensie

Årets hälsohändelse satsar på återhämtning och rolig träning

Alkoholfritt, återhämtning och rolig träning är några av höjdpunkterna på årets hälsomässa. Kurera har växlat några ord med Kristin McKechnie projektledare på Stockholmsmässan och ansvarig för årets stora hälsohändelse – mässan "Allt för hälsan" som går av stapeln 9 november.

Precis som traditionen bjuder blir det stor mässa i hälsans namn på Stockholmsmässan i Älvsjö även i år. Bland annat står rolig träning, återhämtning och sköna alkoholfria drinkar i fokus. Som Kureraläsare har du dessutom möjlighet att gå till rabatterat pris, klicka här för att ta del av erbjudandet.

 

Vad satsar ni extra på i år?
– Då vi har flera olika områden så finns det några olika satsningar i år. Vi har en hel del fokus runt återhämtning. Hur dagens sätt att leva leder till stress hos människor, en stress som inte nödvändigtvis behöver vara skadlig om man ser till att återhämta sig tillräckligt och på rätt sätt.

På träningssidan satsar mässan på lustfylld träning berättar Kristin.
– Träning som inte lägger ytterligare ett "måste" på din lista. Till exempel har vi en hel del dans på schemat med supersköna The House Fitness som tagit fram glada danskoncept under #vägratråkigträning.

Några nyheter? Hur skiljer sig mässan från tidigare år?
– Vi är jätteglada för årets samarbete med Richard Man, sommelier och bartender som bland annat startat upp barkonceptet på Fotografiska museet. Vi bygger upp en skön oas som vi kallar Reload Bar med sköna sittplatser, DJ, mat och goda alkoholfria drinkar med recept av Richard. Richard kommer även finnas på plats vid ett par tillfällen för att blanda drinkar och prata med våra besökare. Självklart finns hans bok "Alkoholfritt till maten" att köpa på plats.

LÄS OCKSÅ: Slut på ursäkterna – nu kan även alkoholfritt vara en smakupplevelse

Vad hoppas du besökarna ska ta med sig?
– Att hälsa är kul och lustfyllt, det behöver inte handla om uppoffringar och måsten. På Allt för Hälsan kan våra besökare prova på en mängd olika tränings-, yoga- och löparpass, lyssna på experterna och träffa profilerna som ger handfasta tips inom alltifrån mat och träning till återhämtning och psykisk hälsa. Här får du möjligheten att botanisera runt för att hitta vad som är lustfylld hälsa just för dig.

 

LÄS OCKSÅ: Träna säkert med aktiv återhämtning

Ni har ju tidigare samarbetet med Fitnessmässan, kommer träning ta större plats på årets mässa nu när den inte längre anordnas samtidigt?
– Vi har fullt program på vår träningsscen Aktivitetslabbet och under lördagen och söndagen anordnas Yogomove, vårt yoga- och träningskonvent som arrangeras i samarbete med Yogobe. Löparskolan kör löptekniksanalyser och workshops under dagarna tre och detsamma gäller i den öppna Yogastudion där besökarna kan prova på yoga i alla dess former. Så ja, en hel del träning blir det.

LÄS OCKSÅ: “Gör uppror mot prestationssamhället”

Starta dagen med mässan
Kristin vill slå ett extra slag för morgoneventet "Vakna med Allt för Hälsan" på öppningsdagen, fredag 9 november.
– Vi satsar nämligen igång hela helgen redan innan vi slår upp dörrarna till själva mässan. Vid kvart i nio drar vi igång med ett skönt yogaflowpass signerat fantastiska Ulrica Norberg och på det följer ett sprudlande Shake & Drumpass med coola The House Fitness. Kan man inte gå på mässan just den dagen rekommenderar jag ändå denna sköna morgonaktivitet, varför inte på väg till jobbet? DJ, goodiebag och skön morgonstämning utlovas.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

 

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.

 

“Vad är det som driver denna galenskap?”

Krönikan

Är det verkligen så jädra roligt?  I den här krönikan skriver Jessica Odén Strand, ledarskapskonsult om drivkraft, stress och själens plats i arbetslivet. Hon ställer frågan vad som skulle hända om vi skulle göra ett försök att höra hemma i världen istället för att försöka äga den.