halsomassan Kristin McKensie

Årets hälsohändelse satsar på återhämtning och rolig träning

Alkoholfritt, återhämtning och rolig träning är några av höjdpunkterna på årets hälsomässa. Kurera har växlat några ord med Kristin McKechnie projektledare på Stockholmsmässan och ansvarig för årets stora hälsohändelse – mässan “Allt för hälsan” som går av stapeln 9 november.

Precis som traditionen bjuder blir det stor mässa i hälsans namn på Stockholmsmässan i Älvsjö även i år. Bland annat står rolig träning, återhämtning och sköna alkoholfria drinkar i fokus. Som Kureraläsare har du dessutom möjlighet att gå till rabatterat pris, klicka här för att ta del av erbjudandet.

Vad satsar ni extra på i år?
– Då vi har flera olika områden så finns det några olika satsningar i år. Vi har en hel del fokus runt återhämtning. Hur dagens sätt att leva leder till stress hos människor, en stress som inte nödvändigtvis behöver vara skadlig om man ser till att återhämta sig tillräckligt och på rätt sätt.

 

På träningssidan satsar mässan på lustfylld träning berättar Kristin.
– Träning som inte lägger ytterligare ett “måste” på din lista. Till exempel har vi en hel del dans på schemat med supersköna The House Fitness som tagit fram glada danskoncept under #vägratråkigträning.

Några nyheter? Hur skiljer sig mässan från tidigare år?
– Vi är jätteglada för årets samarbete med Richard Man, sommelier och bartender som bland annat startat upp barkonceptet på Fotografiska museet. Vi bygger upp en skön oas som vi kallar Reload Bar med sköna sittplatser, DJ, mat och goda alkoholfria drinkar med recept av Richard. Richard kommer även finnas på plats vid ett par tillfällen för att blanda drinkar och prata med våra besökare. Självklart finns hans bok “Alkoholfritt till maten” att köpa på plats.

LÄS OCKSÅ: Slut på ursäkterna – nu kan även alkoholfritt vara en smakupplevelse

Vad hoppas du besökarna ska ta med sig?
– Att hälsa är kul och lustfyllt, det behöver inte handla om uppoffringar och måsten. På Allt för Hälsan kan våra besökare prova på en mängd olika tränings-, yoga- och löparpass, lyssna på experterna och träffa profilerna som ger handfasta tips inom alltifrån mat och träning till återhämtning och psykisk hälsa. Här får du möjligheten att botanisera runt för att hitta vad som är lustfylld hälsa just för dig.

LÄS OCKSÅ: Träna säkert med aktiv återhämtning

Ni har ju tidigare samarbetet med Fitnessmässan, kommer träning ta större plats på årets mässa nu när den inte längre anordnas samtidigt?
– Vi har fullt program på vår träningsscen Aktivitetslabbet och under lördagen och söndagen anordnas Yogomove, vårt yoga- och träningskonvent som arrangeras i samarbete med Yogobe. Löparskolan kör löptekniksanalyser och workshops under dagarna tre och detsamma gäller i den öppna Yogastudion där besökarna kan prova på yoga i alla dess former. Så ja, en hel del träning blir det.

LÄS OCKSÅ: “Gör uppror mot prestationssamhället”

Starta dagen med mässan
Kristin vill slå ett extra slag för morgoneventet “Vakna med Allt för Hälsan” på öppningsdagen, fredag 9 november.
– Vi satsar nämligen igång hela helgen redan innan vi slår upp dörrarna till själva mässan. Vid kvart i nio drar vi igång med ett skönt yogaflowpass signerat fantastiska Ulrica Norberg och på det följer ett sprudlande Shake & Drumpass med coola The House Fitness. Kan man inte gå på mässan just den dagen rekommenderar jag ändå denna sköna morgonaktivitet, varför inte på väg till jobbet? DJ, goodiebag och skön morgonstämning utlovas.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tove har skrivit en handbok för “psykon”

Mental hälsa

Innan Tove Lundin fick sina diagnoser trodde hon att de som drabbats av psykisk ohälsa fick hjälp av vården att förstå vad som hände med dem och hjälp att komma på fötter igen men riktigt så såg inte verkligheten ut fick hon erfara. Med boken ”Handbok för psykon” försöker Tove bidra till att råda bot på utsattheten.

Att dansa och lära nytt kan motverka demens

Forskning

Det är inte ovanligt att både den fysiska och mentala formen försämras när vi kommer upp i åren, något som kan förvärras ytterligare av demensjukdomar. En ny studie visar att regelbunden träning kan göra att tecken på åldrande i hjärnan går tillbaka och absolut bäst är det att dansa.

Julgodiset är inte så oskyldigt som du tror – vägra palmolja!

Kurera debatt

Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg. 

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.

Henrik Ennarts tips för lyckliga magar

Mage

I sina böcker om mag- och tarmfloran berättar vetenskapsjournalisten Henrik Ennart om de mikrober som befolkar vårt inre och hur de påverkar vårt mående på många plan. Här följer några av de tips som Henrik nämner i sina böcker som bidrar till en balanserad tarmflora