Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt en ny studie. Forskarna bekräftar även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.
En studie har funnit att ett vanligt äpple innehåller mer än 100 miljoner bakterier.Vissa av dessa mikrober är viktiga för att upprätthålla en hälsosam tarmflora – eller mikrobiom.
Bakterier i maten koloniserar vår tarm
Professor Gabriele Berg från Graz University of Technology i Österrike, menar att bakterier, svampar och virus i livsmedel koloniserar vår tarm. Och då tillagning dödar de flesta av dem, innebär det att rå frukt och grönsaker är särskilt viktiga som källor källor till goda tarmmikrober.
LÄS OCKSÅ: Därför är balanserade mikrober viktiga
Stor skillnad mellan ekologiska och lonventionella
Forskarna jämförde bakterierna i butiksköpta äpplen med ekologiska. Alla delar av äpplet analyserades. Även om ekologiska och äpplen odlade med bekämpningsmedel hade ungefär lika stor mängd bakterier, fann forskarna att ekologiska äpplen innehöll ett mer varierat och balanserat bakteriesamhälle, vilket man menar kan bidra till att göra dem smakligare än konventionella äpplen.
LÄS OCKSÅ: Vår tarmflora avgörande för vår psykiska hälsa
Stor artrikedom hos ekoäpplen
Ett varierat mikrobiom anses vara nyckeln till en frisk tarm och forskarna menar att det tycks finnas en större mikrobiell mångfald i organiska äpplen. ”Nyskördade, ekologiska äpplen har ett betydligt mer mångsidigt, jämnt och tydligt bakteriesamhälle, jämfört med konventionella.” En variation och balans som forskarna anser begränsa risken för överväxt av en enskild art.
Tidigare studier har rapporterat om samband mellan mänsklig patogenmängd och mikrobiomdiversitet av färska råvaror. Med andra ord, ju mer varierad din kost, desto färre skadliga bakterier i din bakterieflora.
Styrker att ekologiskt smakar mer
Forskningen kan också bekräfta de som påstår sig kunna känna skillnad mellan ekologiska och vanliga produkter. En mikrob känd som metylobacterium, som ökar jordgubbssmakande föreningar, fanns i betydligt större omfattning i ekologiska äpplen.
LÄS OCKSÅ: Bakterier bygger barns immunförsvar
Bakterier kan stå på etiketten i framtiden
Nästa steg för forskarna blir nu att bekräfta i vilken utsträckning mångfalden i matmikrobiomet innebär mikrobiell mångfald i
tarmen och huruvida det ger förbättrade hälsoutfall.
Man föreslår också att information om den mikrobiella sammansättningen i famtiden skulle kunna visas på livsmedelsetiketter på stormarknader. ”Mikrobiom och antioxidantprofiler av färska produkter kan en dag bli standard näringsinformation som visas tillsammans med makronäringsämnen, vitaminer och mineraler för att vägleda konsumenterna.” säger Birgit Wassermann en av forskarna, enligt The Guardian.
Av redaktionen
Källa: The Guardian