Kikar du dig ständigt på axlarna för att se om det hamnat skämmiga mjäll på tröjan?
Mjäll är ett mycket vanligt problem och kan utgöra allt från ett mycket lindrigt till ett mycket svårt lidande för den som är drabbad.
Men glöm de kemikaliespäckade mjällschampona.
Här har vi har samlat de bästa, kemikaliefria huskurerna för dig som vill bli av med ditt mjäll.
De flesta har nog upplevt problem med hårbotten vid något tillfälle. Hela 40 procent av Sveriges befolkning tror sig ha mjäll men troligtvis är endast 15-20 procent är faktiskt drabbade. De övriga lider i själva verket andra besvär, som irriterad och torr hårbotten (som oftast framkallas av starka, irriterande produkter), psoriasis eller eksem.
Det som vanligast kallas mjäll orsakas av en överväxt av svamp i hårbotten. Oavsett om man lider av äkta mjäll eller irritation i hårbotten så finns det huskurer som kan lindra.
► Läs också: Det säger ditt hår om din hälsa
”Mjäll” är inte alltid mjäll
Det första många tänker på när de hör ordet mjäll är nog mjällschampo. Inte allt för konstigt med tanke på att många kosmetikföretag marknadsför sig och sina mjällprodukter relativt aggressivt.
Men – vad innehåller egentligen ett vanligt mjällschampo? Och hjälper det verkligen om man nu inte lider av mjäll utan faktiskt lider av eksem, torr hårbotten eller psoriasis?
Undvik starka mjällschampon
Sveriges mest sålda mjällschampo har omskrivits om och om igen i bloggar och tidningar för sin negativa miljöpåverkan. Ändå har det gått många användare förbi att den aktiva substansen zinkpyrition, som de gnuggar in i sin hårbotten flera gånger i veckan, är så pass miljöförstörande att den till och med förbjudits i båtfärger. Om det dessutom är så att du faktisk inte lider av mjäll utan helt enkelt fjällar av andra anledningar så har schampot ingen större effekt.
► Läs också: Varför jag hatar Head & Shoulders del 1-8
Naturliga alternativ
Finns det några naturliga alternativ till kemikaliebaserade mjällschampon och som passar även för andra hårbottenproblem? Ja! Vi har delat upp huskurerna efter om de vårdar inifrån eller utifrån.
Utifrån
Tjärschampo
Doftar rikligt av tjära men är en riktig klassiker för diverse hårbottensbesvär. Effektivt mot mjäll, skorv, klåda och torr hårbotten.
Nässlor
Den milda men näringsrika nässlan är ett utmärkt medel för en hårbotten ur balans. Både inifrån och utifrån. Att skölja håret med avkok på nässla sägs lindra hårbottenbesvär samt göra håret blankt och fylligt. Det kan dessutom balansera ett fett hår.
Rosmarin
Eterisk olja av rosmarin har traditionellt använts för att behandla eksem och svamp. Det stimulerar dessutom blodcirkulationen i hårbotten vilket sägs kunna stärka hårväxten. Vill du använda rosmarinbaserade hårvårdsprodukter så välj i första hand eterisk rosmarinolja av cineoltyp. Denna form av rosmarin sägs kunna förebygga fett hår, mjällbildning och seborré.
Tea Tree
Tea Tree reglerar fettproduktionen i hårbotten och är välgörande för både fett och torrt hår. Det har svampdödande och klådstillande effekter vilket passar utmärkt vid mjäll besvär. Som behandling mot mjäll kan man välja ett schampo, en hårolja eller ett hårvatten med tea treeolja.
► Läs också: 3 naturliga tips mot mjäll
Kokosolja
Ekologisk, kallpressad kokosolja kan användas på kroppen för att lindra eksem och psoriasis. Precis lika bra fungerar det i hårbotten där det inte bara kan lindra dessa besvär utan även motverka mjäll. En inpackning med kokosolja stärker inte bara din hårbotten utan gör dessutom ditt hår mjukt och blankt.
Äppelcidervinäger
Att skölja håret och hårbotten med äppelcidervinäger är en klassisk huskur mot mjäll, klåda och håravfall. Enzymerna och syrorna i vinägern fungerar bakteriedödande, dessutom balanserar det PH-balansen i hårbotten.
Inifrån
Inifrån finns det flera näringsämnen som kan hjälpa till att balansera de bakomliggande orsaker som kan ge symtom från hårbotten.
A-vitamin
Brist på A-vitamin kan ge torr, flagnande och irriterad hud och hårbotten samt bristfällig hårkvalitet. Störst risk att drabbas av A-vitaminbrist har de som lider av glutenintolerans, cystisk fibros, mag- och tarmopererade, de som äter lite fett samt de som konsumerar mycket alkohol. Vill du ta ett tillskott med A-vitamin så rekommenderas den vattenlösliga formen Betakaroten för att minska risken för överdosering.
► Läs också: Slipp dålig andedräkt – naturligt
Zink
Zinkbrist stör kroppens förmåga att transportera A-vitamin korrekt. Terapeutiskt kan zink användas för en mängd hudrelaterade åkommor och det används ofta som kosttillskott av personer som lider av hudbesvär som akne och eksem. Tecken på zinkbrist kan vara psoriasis, eksem, akne, hudsprickor och håravfall.
Havtorn
Havtorn är naturligt rika på ämnen viktiga för huden och hårbotten så som A-vitamin, B-vitaminer, C-vitamin och fettsyror. I just havtorn hittar vi rikligt av fettsyran Omega-7 som visat sig vara mycket välgörande för slemhinnorna och huden. Omega-7 kan bildas av kroppen men ibland inte i tillräckliga mängder. Vid brist kan symtom som torr och fnasig hud uppstå.
Av Therese Hagberg
Källor:
Äppelcidervinger.se
Grongava.se
Shenet.se/ravaror/tjara
Shenet.se/ravaror/eorosmarin
Shenet.se/ravaror/eoteatree
Shenet.se/ravaror/brannassledekokt
Näringsguiden om zink
Näringsguiden om vitamin A
Naturkliniken.info
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!