Annons

Bladen som kan ge bättre minne

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Inger Palm

18 januari, 2023
Bladen som kan ge bättre minne
Dela inlägget

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

Att glömma saker gör vi alla till och från, och är vi stressade kan vi glömma ännu mer och till och med tycka att minnesluckorna är besvärliga. Vem har inte åkt till livsmedelsbutiken för att handla en vara och glömt bort att köpa just den, men kommit hem med mycket annat? Och du är inte ensam om att ha glömt var du har parkerat bilen eller var du lade nycklarna när du kom hem.

Dessa små minnesluckor orsakas oftast av stress och ett av symtomen kan bli att minnet svajar. Det i sin tur har med en försämrad cirkulation att göra, och då framförallt mikrocirkulationen. När du fått sämre blodcirkulation är det inte någon sjukdom och behöver inte vara farligt, men när minnesproblem har med ökad ålder att göra, och symtomen beror på åderförfettning, så kan det finnas skäl att oroa sig för bakomliggande sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Naturens apotek: Pigg i vinter

Lättare att lära in

När vi börjar glömma saker brukar det också bli svårare att bibehålla fokus och koncentration. Om glömska och koncentrationssvårigheter beror på cirkulationsstörningar i hjärnan så kan extrakt från bladen som växer på det kinesiska tempelträdet, ginkgo biloba, hjälpa. Träden är ett av världens äldsta och kommer från Kina och Japan, där det är en del av den traditionella medicinen.

Annons

Bladen har en stark inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen vilket betyder bättre blodgenomströmning i kärlen som gör att det blir lättare att koncentrera sig och minnas. Även inlärning fungerar bättre, och det är ett av skälen till att ginkgo biloba blivit populär bland studenter, som vittnar om högre studietakt och bättre resultat vid ett intag av bladextraktet.

LÄS OCKSÅ: Bär för immunförsvaret

Bättre blodcirkulation

Det som är extra intressant med ginkgo biloba är att extraktet kan passera den så kallade blod-hjärnbarriären. Många rapporter visar att ginkgo biloba har en speciellt bra effekt vid cirkulationsstörningar i hjärnan. I dag är ginkgo biloba ett av världens mest använda växtpreparat för att förbättra symtom på försämrat minne, men också nedsatt hörsel, yrsel och trötthetskänsla – framför allt hos äldre personer som haft långvariga besvär.

Äldre har ofta svårt med närminnet, men också svårigheter att hålla balansen, sämre hörsel och svårigheter kanske att bara kunna vara uppe. Med ökad ålder blir kärlen stelare och då blir även blodcirkulationen sämre. Den kärlvidgande effekt som ginkgo biloba har underlättar för blodet att passera genom blodkärlen, framförallt i de små kapillärerna.

LÄS OCKSÅ: Tinas fötter är äntligen varma igen

Annons

Bra resultat vid yrsel

Det är när tillförseln av blod till de minsta blodkärlen har blivit sämre som vi tappar lite av vår koncentrationsförmåga och minnet inte fungerar som förr. Sämre cirkulation brukar också betyda kalla händer och fötter, och kan även orsaka yrsel och smärtor i benen, det vi kallar för fönstertittarsjuka.

Blodets uppgift är att transportera syre och förse kroppens alla vävnader med näring. När detta fungerar mår vi normalt bra.

Några studier har visat att yrsel kan bli avhjälpt av ginkgo biloba. Bäst effekt får man dock genom att kombinera ginkgo biloba med balansövningar och fysisk aktivitet.

Den som ofta är kall om händer och fötter kan känna skillnad av ginkgo biloba. Genom en viss fotografisk teknik, som visar värme och kyla, har man kunnat se hur tillförseln av blod till händerna hade ökat vid intag av ginkgobladen. Ett test genomfördes så att några personer stoppade ner sina händer i kallt vatten och forskare mätte hur lång tid det tog för händerna att bli varma igen. Det visade sig att temperaturen ökade från cirka tolv till 20 grader på tio minuter. Testet upprepades sedan deltagarna fått äta ginkgo biloba – och då skilde sig resultat på så sätt att de nedkylda händerna stannade på 14 grader och efter tio minuter hade värmen gått upp till 30 grader.

LÄS OCKSÅ: Frusen och kall? Det här kan det bero på

Flera verksamma ämnen

De olika positiva och hälsobefrämjande effekterna som ginkgo biloba anses ha är ett samspel mellan olika ämnen.

Ginkgobladen innehåller ginkgolider, bilobalider och flavonoider. Forskning visar att ginkgoliderna är den mest aktiva substansen. Djurförsök har visat att ginkgoliderna fungerar som en antagonist till en signalmolekyl som, när den binder till en viss receptor, sätter igång inflammatoriska proteiner. Dessa kan i sin tur ge upphov till en inflammation i kroppen. Bilobaliderna tros vara den näst mest aktiva substansen med sin nervskyddande egenskap, samt ge den inflammationshämmande effekten. Just denna inverkan har setts på djur som fått en stroke.

Bladen innehåller drygt 20 olika flavonoider och i extraktet finns nästan en fjärdedel flavonoider, vilket är antioxidanter som skyddar cellerna från oxidativ stress. Antioxidanterna verkar kunna påverka cellernas överlevnad, vår kognitiva förmåga och olika signalvägar i hjärnan. Studier har också visat att ginkgo kan minska blodets levringsförmåga och öka kroppens tolerans för skadliga fria radikaler.

Av Inger Palm

Fakta

Ginkgo biloba

… är ett asiatiskt tempelträd. Extrakt av bladen har visat effekt vid följande besvär:
Dåligt minne och problem att koncentrera sig samt vid inlärning.
Vid kalla händer och fötter.
Vid yrsel och trötthet.
Vid tinnitus och annat öronsus.
Vid fönstertittarsjuka, vilket är ett tillstånd där blodkärlen i benen blivit för trånga på grund av åderförfettning som i sin tur gör att blodförsörjningen inte räcker till när vi är i rörelse. Fönstertittarsjuka upplevs som värk i benens muskler, och dämpas i princip endast av att stå stilla och vila. Flera studier har visat att ginkgo kan lindra besvären och öka gångsträckan.

Annons