Svullen mage, ångest och känslomässiga berg- och dalbanor?
Lisa Eriksson skrev den bok hon själv hade behövt när hennes PMS var som värst.
Idag ligger hon steget före och hon och hennes PMS arbetar som ett team.
Förr trodde man att PMS var en ursäkt kvinnor använde för att kunna bete sig på ett visst sätt. Idag vet man att det är ett verkligt fenomen som många kvinnor lider av.
Men varför är det så svårt att prata om PMS? Medan man med lätthet talar om laktosintolerans, migrän och nageltrång kan det kännas pinsamt att berätta om sina premenstruella besvär och även att söka hjälp. Det ville Lisa Eriksson råda bot på.
Läs också: Optimal mental hälsa med aminosyror
”Finns saker man kan göra själv för att må bättre”
”Bli vän med din PMS” är namnet på Lisa Erikssons debutbok och den första svenska boken om PMS. I boken får du ta del av hennes egna upplevelser, andra kvinnors berättelser och intervjuer med gynekologer och läkare. Men hon hjälper dig också att bli vän med din egen PMS genom att dela med sig av verktygen som hjälpte henne.
– Jag mådde för bra för att inte sprida vidare att det faktiskt finns saker man kan göra själv för att må så mycket bättre, säger Lisa Eriksson.
Trodde hon höll på att bli galen
Ända sedan barnsben har Lisa Eriksson drömt om att skriva en bok, men att den skulle handla om PMS hade hon då ingen aning om. Det var när hon var runt 22 år som det började att sätta sig mentalt och det fanns stunder då hon ifrågasatte livet. Det tog många år innan hon förstod att det var PMS det handlade om och hon funderade länge på om hon var deprimerad eller kanske, på riktigt, höll på att bli galen.
Läs också: PMS? Du kan ha magnesiumbrist!
Blev vän med sin PMS
Bokens idé föddes ur frustration då det var den bok hon själv letade efter när hon började ana att det var PMS hon led av. Men då fanns ingen sådan bok – och när hon själv hittade de verktyg som gjorde att hon började att må bättre valde hon därför att dela med sig av dessa – genom att skriva boken ”Bli vän med din PMS”.
– Idag är jag vän med min PMS, säger Lisa Eriksson.
Läs också: Grönt te kan lindra PMS-besvär
Svårt få rätt hjälp
En problematik som boken lyfter är att ofta när man vänder sig till läkare och gynekologer för att få hjälp fastnar man istället i diskussioner och blir rekommenderad att byta preventivmedel och dylikt. Vad ingen förklarar, menar Lisa Eriksson, är vad som faktiskt händer i kroppen när man har PMS.
PMS är inget vanligt samtalsämne och – som så ofta när det kommer till kvinnors besvär – en aning tabubelagt.
– Jag tror att det har funnits en rädsla att prata om kvinnor som ett kön. Jag får ofta höra saker som: ”Hur kan du vara feminist och säga att du på något sätt är ägd av ditt kön?”, berättar Lisa Eriksson.
Läs också: Hormonella obalanser hos kvinnor
Uppmanar fler att höja sina röster kring PMS
Så länge man är kvinna kommer man ha hormoner som påverkar kroppen, resonerar Lisa, och då är det bättre att prata om vad vi kan göra för att underlätta detta istället för att vara fast i någon slags stereotyp eller fördom, där man tycker att en kvinna med hormoner och känslor inte kan vara ledare eller chef.
Om allt fler börjar våga prata om PMS kommer det sakta att börja hända saker, tror hon.
– Prata med kompisar som pratar med sina kompisar så blir det ganska snabbt fler. Ju fler vi är som höjer rösten kring saker som känns jobbigt eller svårt så kommer fler haka på den trenden, menar Lisa Eriksson.
För dagbok, jobba mentalt – och med kost och träning
Anar man att det är PMS man har, rekommenderar Lisa Eriksson att man börjar skriva en PMS-dagbok. Där man skriver in hur man mår och när man mår som värst för att kunna hålla koll. Det gör det lättare att gå tillbaka och upptäcka sina egna mönster och därmed få en bättre koll på sin hormoncykel.
Därifrån bör man sedan börja jobba med kost, träning och det mentala tänket, menar Lisa Eriksson.
– Börja jobba inifrån och ut men jobba också mentalt. Ibland är vi rädda för att göra livsstilsförändringar eftersom det känns så stort. Men – man behöver inte lägga om hela kosten eller bli ett gym freak, säger hon.
Läs också: Hur lindrar jag min PMS? Experten svarar
Små förändringar räcker
Ett vanligt misstag vi människor gör, menar Lisa Eriksson, är att vi glömmer att lyssna på oss själva och hur vi själva och våra kroppar mår. Det vill hon gärna vända på.
– Vi har fyra veckor på en månad men vet man när man kommer ha en liten dipp då kroppen är i obalans så är mitt råd att då unna dig då egen tid och undvika att stoppa i dig saker som får dig att må sämre, menar hon.
Medvetenhet är viktigt men också att man hjälper kroppen på traven, så när du rör på dig behöver du egentligen inte gå till ett gym och byta om.
– Det räcker med små förändringar, ta en promenad och få igång må bra-hormonerna och blodcirkulationen för det hjälper så otroligt mycket på så många olika plan, fortsätter hon.
Läs också: Jättenattljusolja fick balans på hormonerna
”Börja jobba tillsammans med din PMS”
Det finns mycket man kan göra själv för att lindra sina besvär. Men kunskapen om att förstå att vi kvinnor har hormoner i våra kroppar som kan gå åt olika håll som vi antingen kan förstärka eller ta hand om, till exempel med rätt kost, är kanske det allra viktigaste, menar hon.
– Så börja lyssna på din kropp och ta hand om dig själv, så kan du också börja jobba tillsammans med din PMS och inte emot den.
Läs också: Lider du av PMS? Ät mer järn!
Av Saara Olsson Sillanpää
Fakta
Namn: Lisa Eriksson
Ålder: 29 år
Bor: Stockholm
Familj: Sambo
Sysselsättning: Digital PR-konsult
Aktuell med: Boken ”Bli vän med din PMS”, den första svenska boken om PMS, premenstruellt syndrom.
Kort om boken: Boken handlar om Lisa Erikssons egna erfarenheter och hur hon blev vän med sin PMS. I boken finns också råd och hjälp till kvinnor som vill göra samma sak.
Hemsida: Bli vän med din pms
Vad är PMS?
PMS, premenstruellt syndrom, är vanligt hos kvinnor men besvären kan variera från person till person.
Dagarna före mens kan man till exempel uppleva att man humörsvängningar men även andra symptom som svullnad och trötthet.
Hur mycket man känner av sin PMS kan variera från månad till månad.
I princip alla fertila kvinnor känner av PMS och 30 procent har medelsvåra besvär.
I Sverige beräknas ungefär 3-5 procent av alla kvinnor lida av PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Det innebär att man har en mycket svår PMS, vilket kan påverka hela kvinnans tillvaro. Inte sällan vill hon bara vara i fred och undviker därför att umgås med andra människor.
Källa: Lisa Eriksson.