Annons

Byron Katie: ”Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Redaktionen

25 juli, 2019
Byron Katie: ”Tankarna är orsaken till vårt lidande”
Dela inlägget

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Byron Katie lär ut en metod som går ut på att i likhet med KBT ifrågasätta sina tankar, upprinnelsen kommer ur hennes egen historia med djup depression, agorafobi och starka ovärdighetskänslor som hon berättar om i sina böcker och föredrag. Innan det vände var Byron Katie bokstavligen på botten – hon sov på golvet då hon inte kände sig värd att ens ligga i en säng.. Numera är hon sedan många år en uppskattad ledare inom personlig utveckling och reser världen runt och håller workshops och utbildar andra att facilitera metoden, hon har även skrivit flera böcker.

Oväntad hjälp från djurriket

En kackelacka – världens enligt myten mest tåliga djur – var det som fick allting att vända berättar Byron Katie på en intim pressträff på ett hotell strax utanför Stockholm. När hon vaknar upp efter att ytterligare en natt som vanligt ha sovit på golvet känner hon hur den lilla skalbaggen kryper över hennes fot. I det ögonblicket händer något, ett tomrum öppnar sig förklarar Byron Katie, ett utrymme skapas där hon såg allting klart istället för att det gamla vanliga narrativet gick i gång per automatik. I det ögonblicket uppenbarade sig något för Byron Katie som kom att förändra hennes liv för alltid. Hon var då 43 år gammal.

LÄS OCKSÅ: Stresscoachen: Du är inte dina tankar

”Dina tankar är källan till ditt lidande”

Tankarna kommer alltid före känslorna menar Byron Katie och idag ser hon tankarna som källan till sitt lidande:
– Så var det verkligen för mig.
Vi behöver fråga oss vilka vi skulle vara utan historien vi kör på repeat och ständigt berättar för oss själva menar hon.
– I’m living out of a questioned mind, säger hon och förklarar att hon numera ständigt ifrågasätter sina tankar.
Även om Byron Katie mår bra idag välkomnar hon lidandet när det gör sig påmint då det enligt hennes sätt att se på saken visar henne att hon har nya lärdomar att göra.

Annons

LÄS OCKÅ: Vikten av att mota Olle i grind

Arbetar med fyra frågor

Metoden baseras på att man ställer en rad frågor kring en situation, person eller ett påstående man har problem med och tittar på det ur andra perspektiv. Syftet är att utbilda egot och befria det, hon liknar egot vid ett vettskrämt barn som blir lugnat av den visom som uppstår när vi mediterar och ifrågasätter våra föreställningar. Metoden har hon kallat The Work och frågorna lyder:

• Är det sant?
• Kan du vara alldeles säker på att det är sant?
• Hur reagerar du när du tror på den tanken?
• Vem eller vad skulle du vara utan den tanken?

Egot skapar separation och förvirring

Vi bygger alla våra historier och våra sanningar, som vi bär med oss genom livet. Men tänk om de inte ens är sanna, tänk om allt ditt lidande bygger på en missuppfattning eller feltolkning av situationen, det är inte ovanligt enligt Byron Katie, tvärtom. Vår sanna natur är att vara i harmoni med allt som är menar hon, men vårt ego klamrar sig många gånger krampaktigt fast vid en bild och en identitet som går på tvärs med det. Byron Katie återkommer ofta till egot och hur det påverkar förmågan att leva i samklang med allt levande och skapar förvirring, separation och lidande. Vi måste därför ständigt ifrågasätta våra tankar och omdömen om olika situationer och om andra människor menar hon.

LÄS OCKSÅ: Stresscoachen: “Ältande kan vara beroendeframkallande”

Annons

Dömande tankar låser fast

– Det finns mågna fördelar med att ha ett vänligt sinne, säger hon.
Vi begränsar andra och låser fast dem med våra tankar om dem förklarar hon.
– Det jag tror om dig är allt jag tillåter dig vara i min värld, säger hon.
Något som knappst gynnar någon om de tankarna är dömande och begränsande. Genom att istället ”arbeta” med de omdömena när de dyker upp och ställa frågorna i The work kan vi se klarare och sluta lura oss själva menar Byron Katie. Det funkar inte att bara att säga att vi tycker att någon vi tidigare ogillat är fantastisk.
– Vi kan bättre än så. Om det inte är autentiskt hör det inte hemma i mitt liv.
Vi måste på riktigt ändra vår uppfattning om personen för att det ska fungera menar hon.

Skapa ett nytt liv i medkänsla

Vår självbild formas helt och hållet av våra tankar menar Byron Katie och genom att arbeta med dem kan vi skapa ett helt annat liv. Allt baseras på vad vi tror och tänker och att det kan gå så illa som det gjorde för henne själv visar bara hur kraftfullt egot är menar hon.
– Vi kan genom att ifrågsätta det, skapa ett liv fyllt av skönhet, vänskap, vänlighet och medkänsla.

Det måste också finnas plats för ilska

På min fråga om det inte finns en risk att vi blir för accepterande, svarar hon att hon är en stor skeptiker och att hon inte låter något passera.
– Även ilska har sin plats även om det mest omtänksamma vi kan göra i vissa situationer är att dölja den.
Metoden kan inte heller användas för att rationalisera och bortförkalra menar hon, inte så länge den används på det djupt ifrågasättande sätt det är tänkt.
– Det funkar inte att lura sig själv. Jag kallar det inte ”The work” för intet.

Av Nina Törmark

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Byron Katie
Gör:
Författare och ledare inom personlig utveckling, upphovskvinna till The work.
Bor:
USA
Böcker av Byron Katie: ”
Tusen ord för glädje: Lev i harmoni med världen” (2008), ”Älska livet som det är” (2002), ”Behöver jag din kärlek” (2005).
Läs mer om Byron Katie och metoden The work på hennes svenska hemsida. Byron Katie finns även på Facebook och Twitter.

Annons