Annons

D-vitamin och K2 – en ”bensäker” kombination

Du har kanske hört att D-vitamin och vitamin K2 en bra kombination för att bibehålla en stark benstomme. Men vet du varför?

Redaktionen

29 september, 2019
D-vitamin och K2 – en ”bensäker” kombination
Dela inlägget

Du har kanske hört att D-vitamin och vitamin K2 en bra kombination för att bibehålla en stark benstomme. Men vet du varför?

Även om vitaminerna D och K2 var för sig har en gynnsam effekt på behälsan fungerar de allra bäst tillsammans. I kombination kan de stödja den totala benhälsan med sin förmåga att främja upptag av kalcium och benbildning – tillsammans kan de ge förbättrad bentäthet.

D-vitamin behövs för att absorbera kalcium
D-vitamin behövs för upptag av kalcium och anses ha en positiv inverkan på vår benmassa, som även förkortas BMD. Vi behöver D-vitamin för att effektivt absorbera kalcium, vilket behövs för friska tänder och ben. D-vitamin bidrar också till produktion av ett protein som binder in kalcium i benvävnaden.

LÄS OCKSÅ: A, B, C, D… men vad vet du om trendvitaminen K2?

Koppling mellan D-vitamin och benmassa
En förhållandevis ny studie som undersökte data från 400 deltagare där benmassa och D-vitaminnivåerna mättes visar att nivån av D-vitamin kan ha en dierkt påverkan på benmssan. Man såg ett tydligt samband mellan tillräckliga D-vitaminnivåer och benmassa i alla åldersgrupper.

Annons

LÄS OCKSÅ: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan

K2 binder in kalcium i ben
K-vitamin är ett fettlösligt vitamin som finns i två former –vitamin K1 och vitamin K2. K1 lagras huvudsakligen i levern där det fyller en viktig funktion för produktionen av koagulationsproteiner, medan vitamin K2 används i hela kroppen. Vitamin K2 aktiverar bland annat det viktiga proteinet osteokalcin. Ett protein som binder in kalcium i benvävnaden och bidrar till starka ben. Utan tillräckligt med vitamin K2 är aktiviteten av osteokalcin begränsad.

LÄS OCKSÅ: Fyra tips som motverkar benskörhet – ett vanligt problem i klimakteriet

D-vitamin från solen och K2 från ”natto”
Om solen skiner när du läser detta passa då på att gå ut och få dig en dos och om det är svampsäsong – ge dig ut och leta svamp! Både Karl johansvamp och kantareller är välsmakande källor till D-vitamin. Vitamin K2 finns i små mängder i kött, mjölkprodukter och äggula och i något större mängd i fermenterade livsmedel som vällagrade ostar. Är du vegan behöver du inte oroa dig tvärtom. Natto, en traditionell japansk maträtt framställd av fermenterade sojabönor, är det livsmedel som innehåller mest vitamin K2, hela 23 gånger mer än vällagrad ost.

Av redaktionen

Annons

Källa: Holistic blogg

Annons