Annons
Annons

D-vitaminbrist kan leda till demens – och flera andra sjukdomar

Bor du i norra Sverige löper du högre risk att utveckla demens - på grund av för låga nivåer D-vitamin, visar helt nya rön från University of Edinburgh. Samtidigt går två svenska forskare ut i en debattartikel i SvD och varnar för att D-vitaminbrist är en allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar, men en riskfaktor som myndigheter inte tar på allvar.

Redaktionen

22 januari, 2015
D-vitaminbrist kan leda till demens – och flera andra sjukdomar
Dela inlägget

Bor du i norra Sverige löper du högre risk att utveckla demens – på grund av för låga nivåer D-vitamin, visar helt nya rön från University of Edinburgh.
Samtidigt går två svenska forskare ut i en debattartikel i SvD och varnar för att D-vitaminbrist är en allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar, men en riskfaktor som myndigheter inte tar på allvar.

Under de senaste dagarna har media exploderat av information kring det stora allvaret med att lida av D-vitaminbrist, ett i Sverige vanligt tillstånd.

Läs också: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”

Två till tre gånger större risk för demens
Bland annat har forskare från University of Edinburgh kommit fram till att om man bor i norra delen av Sverige löper man två till tre gånger större risk att utveckla demens än om man lever i södra delarna av Sverige, detta med hänsyn tagen till ålder, kön och gener.

Kan halvera antalet drabbade
Forskarna gjort samma iakttagelse mellan norra och södra delarna i Skottland och tror att det är miljöfaktorer som bristen på solljus – och därmed också på vitamin D, som förklarar skillnaden. Forskarna menar att de nya rönen, nyligen publicerade i den medicinska tidskriften Epidemiology, kan hjälpa till att halvera antalet demensfall.

Läs också: Därför behövs D-vitamin även på sommaren

Myndigheter agerar inte – trots ökad risk för kronisk sjukdom
I en debattartikel i SvD skriver dessutom forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble om att för låga D-vitaminnivåer måste tas på allvar eftersom de utgör en förbisedd och allvarlig riskfaktor för en lång rad kroniska sjukdomar. De anklagar samtidigt myndigheter för att inte agera, trots upprepade påstötningar om vikten av uppdaterade riktlinjer på området.

Sanna Ehdin: ”Dela ut gratis D-vitamin till alla”
Hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala har läst artikeln och engagerar sig i ämnet på sin facebooksida.
– Forskarna och psykiaterna Susanne Bejerot och Mats Humble ryter till – hurra! Fick jag bestämma skulle vi dela ut gratis D-vitamin, C-vitamin, fiskolja och selen till alla, speciellt barn och äldre, skriver hon.

Ökad risk för MS, diabetes och tarmcancer
Hon hänvisar även till en tidigare debattartikel i SvD där två svenska läkare skriver att stora delar av Sveriges befolkning sannolikt lider av brist på D-vitamin, vilket kan innebära allvarliga konsekvenser för folkhälsan.
– D-vitamin skyddar mot MS, barndiabetes och tjock- och ändtarmscancer. Livsmedelsverkets gränsvärden för D-vitamin må vara tillräckligt för att förhindra engelska sjukan, men räcker inte för att skydda mot de allvarliga sjukdomarna, skriver hon och fortsätter:
– Två svenska läkare ryter till – och säger samma som jag sagt i snart 20 år. Livsmedelsverket struntar fullkomligt i att informera oss om vad som skapar hälsa… Sanslöst och oseriöst, skriver hon.

Läs också: D-vitaminbrist ökar risken för demens och alzheimers sjukdom

Sanna Ehdin Anandala
Sanna Ehdin Anandala. Foto: Paulina Westerlind

”Fyrfaldig risk för autism och hyperaktivitet”
Sanna Edhin Anandala lämnar även en uppmaning till havande.
– Lystring gravida: I en Göteborgsstudie av gravida kvinnor uppvisade var fjärde D-vitaminnivåer motsvarande ett bristtillstånd vintertid och hela 85 procent hade insufficiens. Att tro att D-vitaminrika födoämnen som fisk och kantareller kan råda bot på detta är naivt.
Hon slutar inte där.
– Allvarlig brist hos gravida ger tre till fyrfaldigt ökad risk för att föda ett barn med svår autism kombinerat med psykisk utvecklingsstörning och hyperaktivitet. Alarmerande, speciellt eftersom dessa ökat så mycket, skriver hon.
Sanna Ehdin poängterar också att vi bör äta D-vitamin och inte vara så rädda för att få i oss för stora doser.
– Nej, det går knappast att överkonsumera. Tvärtom är det bra med rejäla doser – terapeutiskt.

Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons