Betaglukaner, utvunna ur jäst och medicinalsvamp, ger ett starkare immunförsvar och friskare barn enligt forskning. Till exempel kan de minska förekomsten av infektioner i de övre luftvägarna med 66 procent, visar en ny amerikansk studie.
Genom ett dagligt intag av betaglukaner, utvunna från jäst, kan barn kraftigt minska sin sjukdomsfrekvens, både när det gäller luftvägsinfektioner och andra vanliga infektionssjukdomar hos barn. Det visar en studie presenterad vid vid American Society for Parenteral och Enteral nutrition (ASPEN) Clinical Nutrition Week 2016 i slutet av januari i år.
► Läs också: Så slipper du och familjen undan sjukdomsmånaden ”vabruari”
Stärker immunförsvaret
Resultaten av den nya forskningen ger nu ytterligare bevis för betaglukanernas stärkande effekt på immunförsvaret, och då särskilt hos barn. Detta gäller betaglukaner som utvinns ur jäst, vilket inte är samma typ av betaglukaner som utvinns ur havre och har en positiv effekt på högt kolesterol.
I Sverige finns denna typ av naturligt betaglukanextrakt i produkten Immunosan. Immunosan innehåller samma extrakt (Wellmune) som det som använts i studierna. Extraktet skyddas av över 40 patent och har länge ansetts vara ett medicinsk genombrott som man har stora förväntningar på. Än har den dock inte fått något stort genomslag i Sverige.
► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre
Kombination av DHA, prebiotika och betaglukan från jäst
Betaglukanerna är naturliga kolhydrater med ursprung från cellväggen hos Saccharomyces cerevisiae (en särskild stam av jästsvamp), som extraherats i en patenterad tillverkningsprocess och vars molekylstruktur är viktig vid receptorbindning och immuncellsrespons, förklarar Nutraingredients.com.
De senaste, ännu opublicerade resultaten, kommer från en randomiserad klinisk studie på tre- och fyraåringar som getts en kombination av DHA (omega 3), prebiotika och betaglukan från jäst. Studiens resultat visar att nämnd kombination faktiskt stödjer barns immunsystem.
”Förmåga att hålla barn friska och förkorta sjukdomstiden”
Doktor Don Cox, forskningschef för Wellmune-extraktet, har sagt i en kommentar gällande studien:
– Tillsammans med tidigare forskning visar den de kliniska bevisen bakom denna naturliga ingrediens förmåga att hålla barn friska och förkorta sjukdomstiden.
► Läs också: Probiotika ger barn färre och kortare sjukdomsperioder
Studiens syfte
Syftet med studien, som genomfördes av den amerikanska forskningsorganisationen H & J CRO International, var att testa betaglukanernas förmåga att minska antalet sjukdomstillfällen när det gällde vanliga former av infektionssjukdomar hos barn.
174 barn delades in i två grupper
174 försökspersoner, barn i åldern 12-48 månader, som hade upplevt åtminstone två infektioner i de övre luftvägarna under de senaste tre månaderna placerades i en av två behandlingsgrupper där de sedan fick antingen 35 milligram eller 75 milligram betaglukaner per dag – eller placebo.
De mest slående resultaten av studien var antalet patienter (i betaglukangrupperna) som besparades vanliga, annars smittsamma barninfektionssjukdomar, under studieperioden.
► Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan
Minst sjukdom i betaglukangrupperna
Totalt 156 patienter – 73 pojkar och 83 flickor – fullföljde studien. Barnen i betaglukangrupperna befanns friskare under studieperioden än barnen i placebogruppen. Under de 12 veckor som studien pågick fick 85 procent av barnen i placebogruppen en eller flera infektionssjukdomar. I de två grupper där barnen fått betaglukaner var siffran däremot betydligt lägre – 47 respektive 32 procent.
Resultaten för placebogruppen visade också en tydligt högre sjukdomsincidens när det gällde luftvägsinfektioner – både gällande antalet insjuknade barn och antalet sjukdomsdagar, jämfört med betaglukangrupperna.
► Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”
Betaglukaners fokus
Betaglukaner från jäst finns att hitta i hälsobutiker under namnet Immunosan. Betaglukaners verkningsmekanism fokuserar på att stärka immunceller. När man svalt dem tar immunceller i mag-tarmkanalen upp dem och transporterar dem till kroppens organ.
– Genom att stödja immunsystemet kan de olika immuneffektorcellerna mer effektivt utföra sitt jobb: att snabbt svara på en immunförsvarsutmaning, berättar forskningschefen Don Cox.
– Slutresultatet visar att de flesta immunutmaningarna elimineras innan de kan resultera i infektionssjukdomar, säger han.
Av Isabelle G Hedander
Källor:
• NutraIngredients.com – http://www.nutraingredients.com/Research/Yeast-beta-glucan-shows-health-boosting-benefits-for-children
• Ripsin et al (1992). ”Oat products and lipid lowering”. JAMA ”267” (24): sid. 3317.
• Battilana et al (2001). ”Mechanism of action”. Eur J of Clin Nutr ”55” (327).
• Ooi VE, Liu F (2000). ”Immunomodulation and anti-cancer activity of polysaccharide-protein complexes”. Curr. Med. Chem. ”7” (7): ss. 715–29. PMID 10702635.
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta betaglukaner
Betaglukaner, eller β-glukaner, finns i olika varianter.
Dels finns betaglukaner från jäst- och medicinalsvamp (så kallat Wellmune-extrakt) – som artikeln intill handlar om, vilka utmärks på grund av sin förmåga att påverka och stärka immunförsvaret. I Sverige finns dessa betaglukaner bland annat i hälsokostprodukten Immunosan.
Dels finns den form som kommer från havre och är effektiv mot högt kolesterol (och även bidrar till att minska blodsockerstigningen efter måltid). Den formen finns till exempel i hälsokostprodukten Betavivo – och naturligt i bland annat havre. Dessa betaglukaner är en sorts fiber som är löslig i vatten och återfinns i bland annat havre där de sitter precis under skalet på sädeskornet men också i viss del i hela stärkelserika endospermet.
Betaglukaners förmåga att sänka kolesterolhalten sker genom att betaglukaner, på grund av sin förmåga att bilda gel i vattenlösning, för med sig gallsyra från tunntarmen vidare till tjocktarmen och ut ur kroppen utan att tillåta dem att bli återupptagna i tunntarmen. Ny gallsyra produceras då i levern, av kolesterol som hämtats från blodbanan. På detta sätt sänks framförallt det ”onda” LDL-kolesterolet.
Betaglukaners förmåga att stabilisera blodsockernivån sker, även den, på grund av betaglukanernas förmåga att bilda gel i vattenlösning, vilket gör näringsupptaget från tunntarmen långsammare och förhindrar därmed en snabb stegring av blodsockret.