Annons
Annons

Så slipper du och familjen undan sjukdomsmånaden ”vabruari”!

Vill du slippa spendera nästkommande månad i hemmet med sjukt barn och få en massa sjukdagar själv? Se då till att boosta ditt immunförsvar ordentligt – och att börja NU. Snart är nämligen årets mest sjukdomsfyllda månad här: den så kallade "vabruari". Här är tipsen du behöver!

Redaktionen

29 januari, 2016
Så slipper du och familjen undan sjukdomsmånaden ”vabruari”!
Dela inlägget

Vill du slippa spendera nästkommande månad i hemmet med sjukt barn och få en massa sjukdagar själv? Se då till att boosta ditt immunförsvar ordentligt – och att börja NU.
Snart är nämligen årets mest sjukdomsfyllda månad här: den så kallade ”vabruari”. Här är tipsen du behöver!

Februari har fler sjukdomsdagar än någon annan månad på året. Så skulle det kanske inte behöva vara, om vi bara var lite bättre på att ta hand om oss. För tro det eller ej, ett starkt immunförsvar är inte så jättesvårt att upprätthålla – i teorin i alla fall.
Skulle vi ge oss på att rabbla knepen för hur man håller sig stark och motståndskraftig i sjukdomstider skulle den listan se ut så här:

1. Sömn!
Är det något som verkligen försämrar kroppens chanser att orka kämpa – gällande det mesta – är det sömnbrist. Det blir därför en självklar nummer ett på listan. Har du sovit gott och tillräckligt blir du också mer motståndskraftig stress, som annars även det (kortisolet) är en mästare på att kunna bryta ner kroppen fort.

Läs också: Sömnen påverkar vårt immunförsvar

2. Probiotika!
Mer och mer forskning bekräftar våra tarmbakteriers stora inverkan på vår hälsa. Man säger att ungefär 75 procent av immunförsvaret kommer från magen. Vår tarmflora är alltså jätteviktig.
Så – tänk både på vad du stoppar i dig och ät ett bra tillskott med probiotika (mjölksyrabakterier) som hjälper dig att bygga upp, och upprätthålla, en god bakterieflora i magen. Du kan även se till att få i dig mjölksyrade/fermenterade grönsaker – som till exempel Kimchi – genom kosten. Och kom ihåg: juicer som Proviva är gott men inte tillräckligt – och innehåller en hel del onödigt socker.

Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka

För att maxa din effekt av probiotika bör du alternera de olika tillskott du tar, menar experter. Alla innehåller de nämligen olika bakteriestammar och din kropp vänjer sig annars efter ett tag och anpassar sig och effekten blir inte längre densamma. Fråga om råd på hälsokosten. Det finns bra probiotiska tillskott även för barn.

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

3. Bra mat!
Ät mycket frukt och grönt. Och du, se till att din kost är så näringsrik det bara går. Det vill säga ekologisk och närodlad mat som är i säsong (livsmedel är nämligen som mest näringsrika när de är nyskördade – och om de skördats på toppen av sin mognad, vilket inte är fallet med importerade grödor).
Känn till att näringen i dagens grönsaker har minskat om man jämför med förr. Läs mer om varför här.
Läs mer om hur du maxar näringsupptaget från dina grönsaker här.
Öka gärna näringsupptaget från maten med matsmältningsenzymer. De gynnar även matsmältning och tarmflora och är bra för både dig och barnen. Fråga om råd på hälsokosten.

Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

4. Vitaminboosta (vitamin C, D plus zink)!
I sjukdomstider är det bra att boosta immunförsvaret med stärkande C-vitamin, D-vitamin och zink.
D-vitamin är ett väldigt viktigt vitamin för regleringen av immunförsvaret och intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa (D-vitamin anges antingen i mikrogram (µg) eller i Internationella Enheter (IE). Du kan omvandla µg till IE genom att multiplicera med 40. 25 µg = 1000 IE).
C-vitamin förkortar förkylningen och stärker immunförsvaret även i förebyggande syfte. Minst 500 milligram dagligen rekommenderas för att undvika eller förkorta sjukperioden samt för att lindra symtomen.
Zink stärker immunförsvaret och låga zinkvärden gör att man både får lättare att bli förkyld och, när man blivit sjuk, tar längre tid på sig att tillfriskna.
Finns även bra vitamintillskott för barn, till exempel som tuggtabletter med bärsmak. Fråga om råd på hälsokosten.

Läs också: Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel

5. Prebiotika!
Ät gärna även prebiotika, vilken hjälper probiotikan (se punkt två) att skapa goda bakterier. Prebiotika ”matar” probiotikan kan man säga. Fråga gärna om råd på hälsokosten.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

6. Undvik socker!
Hör kanske ihop med punkt fyra egentligen men får ändå sin egen punkt. Socker är nämligen en riktig hälsodödare – på många sätt.
Visste du till exempel att när du äter socker väljer dina celler att plocka upp sockret framför den eventuella näring som finns i det du äter? Med följden att ditt immunförsvar förstås sjunker – och sedan behåller en lägre nivå under flera timmar.

Läs också: Barn blir sjuka av för mycket socker

7. Röd solhatt!
Röd solhatt – även kallat echinacea är någonting man direkt ska dyka på när man känner att man har någonting på gång i kroppen.
Det är en av de saker som forskningen kommit fram till verkligen har effekt på virusinfektioner.
Smakar päck men är värt det. Finns även som spray att spraya rätt ner i halsen vilket kan underlätta förtäringen och ge bra lindring vid halsont.

Läs också: Forskning: Röd solhatt halverar risken för influensa

8. Humussyra!
Humussyran kan binda virus och tungmetaller och fungerar som utrensare i kroppen. Den lägger sig som en film på viruset vilket gör att det inte kan fästa på cellmembranet. När viruset inte längre kan fästa kan det heller inte ta sig in i värdcellen och ta över denna för sin reproduktion – därmed avstannar angreppet.
Studier visar att humussyra kan utgöra ett skydd mot virusinfektioner och även bidra i tillfrisknandet när man redan smittats. Fråga om mer info på hälsokosten.

Läs också: Håll viruset borta med humussyra

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Andra tips:

• Drick citronvatten (läs mer här)
• Tvätta händerna
• Ta en daglig smoothie med superfood (recept på god immunförsvarssmoothie här)
• Detoxa kroppen på gifter (så här gör du)
• Ät vitlök – färsk eller som tillskott (stimulerar immunförsvaret och innehåller allicin, ett naturligt ämne väldigt effektivt mot bakterier och virus)
• Honung (anses kunna motverka bakterier och virus. Ät som den är för bäst effekt. Läs mer här)
• Träna lagom (för mycket träning påverkar ditt immunförsvar negativt. För lite träning också)

Annons
Annons