Annons

Fiskolja bästa fettet för tarmfloran

Ny forskning: Omega-3-fettsyror ÄR bästa fettet för vår tarmflora! Vilken i sin tur påverkar din vikt positivt, minskar din inflammationsgrad och förbättrar din sockeromsättning.

Redaktionen

31 augusti, 2015
Fiskolja bästa fettet för tarmfloran
Dela inlägget

Ny forskning: Omega-3-fettsyror ÄR bästa fettet för vår tarmflora!
Vilken i sin tur påverkar din vikt positivt, minskar din inflammationsgrad och förbättrar din sockeromsättning.

Det finns många anledningar till att fiskolja, det vill säga omega-3-fettsyror. Det har till exempel visat sig effektivt minska koncentrationssvårigheter och ADHD-besvär.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Skydd mot viktökning
Dessutom visar en ny studie nu att just omega-3-fettsyror även verkar väldigt gynnsamt för miljön i mag-tarmkanalen. Något som i sin tur bidrar till ökat skydd mot bland annat viktökning.
Mättat fett gör däremot det motsatta – och ökar risken för både diabetes och inflammationer.

Studerat ämnesomsättning och tarmflora hos möss
Det visar ny studie från Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet som övervakat ämnesomsättningen och tarmfloran hos möss som givits foder med samma energi- och fiberinnehåll – men däremot baserat på två olika typer av fett.
Studien har nyligen publicerats i Cell Metabolism.

Annons

Läs också: Så boostar du din ämnesomsättning – med mat

Öppnar för möjlighet att skräddarsy kostråd med hänsyn till tarmflora
Enligt professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin visar resultaten att en kost med nyttiga fetter som kombineras med en viss sorts bakterier kan minska risken för att drabbas av sjukdomar som har med ämnesomsättningen att göra.
– Det öppnar också för möjligheten att skräddarsy kostråd med hänsyn till den enskilda individens egen tarmflora, säger han till TT.

Skydd mot fetma och inflammationer
Fiskolja ger en tarmflora som skyddar mot bland annat inflammationer och viktökning. Mättat fett, som till exempel ister, utvecklar tvärtom skadliga bakterier vilka istället ökar risken för såväl diabetes och inflammationer i tarmen.

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Förbättrad sockeromsättning
Studien visar att de möss som gått på fiskoljediet fick ökad förekomst av så kallat nyttiga bakterier, vilka bland annat tenderar att reducera viktökning och förbättra sockeromsättning.
De möss som istället fått ister fick däremot ökad tillväxt av en bakterie som snarare riskerar att orsaka tarminflammationer och ökad insulinresistens.

Annons

Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Omega-3 och tarmflora hör ihop
När tarmbakterier från ”fiskoljegruppen” i ett uppföljande experiment transplanterades till dem som matats med ister – och vice versa – kunde forskarna också se att tarmfloran och mössens hälsa på nytt förändrades.
– Det var förvånande att effekten var så märkbar. Ister och fiskolja tycks skapa helt olika bakteriefloror, trots att fodret som mössen fick hade samma energiinnehåll och samma mängd kostfiber, fortsätter Fredrik Bäckhed.
– Därför är det viktigt att förstå hur den mat vi äter reagerar med tarmfloran och vilka bakterier som utvecklas.

Läs också – Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Nu ska det forskas på fiber
Planer finns för fortsatta studier också på människor. Forskarna vill se hur människan påverkas av kostprodukter. Först ut är forskning på hur människor reagerar på olika typer av fibrer.

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Tarmfloran är de mikroorganismer som normalt förekommer i tarmkanalen. Magsaftens saltsyra och enzymer dödar flertalet mikrober och hindrar att de slår sig ner i magsäcken.
Flera hundra olika bakteriearter har definierats i tarmfloran. Bakterietätheten är avsevärt större i tjocktarmen än i tunntarmen.
Anaeroba arter (som inte kräver syre) av laktobaciller är dominerande, men även kolibakterier och enterokocker är representerade, liksom svampsläktet Candida.
Källa: Nationalencyklopedin

Annons