Annons

Därför ska du skippa bh

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
25 september, 2021
Händer knäpper upp bh på rygg.

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!

Bebe Gransten har jobbat med lymfmassage sedan 2005 och har hållit kurser och föredrag på Axelsons gymnastiska institut där hon utbildar just lymfmassörer.

Så vad är egentligen lymfsystemet? Kort sammanfattat är det en del av immunförsvaret vars uppgift är att föra bort bakterier, virus, överskottsvätska (så kallad lymfa), inflammationsämnen och slaggprodukter från ur kroppen, och föra ut dessa med urinen.

LÄS OCKSÅ: Hjälp immunförsvaret på traven – genom att andas rätt

Trögt lymfsystem ger tung kropp

Man kan säga att det fungerar som en dammsugare. Tröghet i lymfflödet kan vi få om hjärtat pumpar ut mer blod än systemet kan hantera, vilket kan se till exempel av långvarig stress, frekvent träning med hög puls och annan hård träning men även på grund av stillasittande. Andra faktorer kan påverka lymfsystemet och göra det trögt, som att slå sig hårt, eller genomgå operationer som orsakar ärr.

Annons

Hur märker man att man har ett trögt lymfsystem?

– Du kan exempelvis få rosacea, eksem och psoriasis. Eller få smärtor, svullnad, vätskeansamling, övervikt, stram bindväv, veck och gropar i huden. Eller blåmärken som inte försvinner. Framför allt handlar det om känslan i kroppen, att du känner dig tung. Men du ska inte känna dig tung i kroppen, utan lätt, säger Bebe Gransten.

LÄS OCKSÅ: Torrborsta – för friskare lymfsystem

Bebe Gransten
Bebe Gransten är verksam som lymfmassör.

Vad kan ett dåligt fungerande lymfsystem leda till?

– Till slut skapas sjukdomar när lymfflödet inte funkar, eftersom det är del av vårt immunförsvar. Alla har vi virus, bakterier och cancerceller i kroppen och alla dessa ska så snart som möjligt ta sig via lymfystemet till en lymfnod – som vi har mellan 600 och 1000 av i kroppen – för att förstöras. Men när lymfsystemet blir trögt så hinner helt enkelt sjukdom skapas. Så ju bättre flöde man har desto färre förkylningar får du, och en bättre allmänhälsa.

Annons

Framför allt så mår man också mentalt bättre av att få ett fungerande lymfflöde, man blir piggare och gladare i skallen, poängterar Bebe.

Byt ut din tajta bh

Och något enkelt alla vi kvinnor kan göra är att se över vilken bh vi tar på dig.

– Den sorts bh som de flesta bär, med byglar som stannar direkt under bysten, skär in i huden och kroppen och skapar märken, och därmed även stopp i lymfflödet. Det är egentligen så med alla kläder: du ska inte få märken av strumpor heller. Klädesplagg ska sitta skönt och krama om kroppen på ett behagligt sätt, inte för hårt.

Men innebär det här att vi behöver slänga bh:n för gott? Nej, inte nödvändigtvis, men kanske byta bh. Det finns nämligen modeller som är mer skonsamma än andra, tipsar Bebe Gransten.

– Modellen ”longline” är bättre, alltså en bh med lite mer tyg nedanför brösten, som är som ett halvlinne. Ungefär som gamla tiders korsetter, men utan att de snör åt kroppen för hårt.

Bebe Gransten förklarar att ett bra halvlinne (eller ett helt linne) som kramar åt lagom runt kroppen å sin sida kan få i gång lymfflödet. Om det börjar klia lite under huden på sidorna när du bär linnet så är det bra för det betyder att lymfsystemet går i gång du får som en massage av din bh.

LÄS OCKSÅ: Lymfan – det bortglömda systemet

Inga hårda kompressionsstrumpor

Detsamma gäller strumpor med kompression som är populära att bära och som ökar lymfflödet, inte bara i benen utan i hela kroppen: de ska inte ge märken.

– Om du bär kompressionsstrumpor ska de inte för hårda. De ska vara bekväma. Du ska älska din strumpa, precis som din bh.

Men det är heller inte fel att ibland skippa bh helt och hållet, resonerar Bebe.

– Jag tror att lymfnoderna i bröstet behöver och mår bra av den massage som de får av en tutte som hänger och far fritt. Tänk dig afrikanska kvinnor som dansar med sina bröst fria; de hänger som taxöron och det är bra. Bröst ska inte vara hårda, svullna och stå rakt ut, som när man gör implantat, för då låser vi brösten och då försvinner den naturliga massagen av lymfnoderna i bröstet.

LÄS OCKSÅ: Optimera ditt lymfsystem med massage

Huden ska kunna lyftas upp

Precis som att en tajt bh eller hårda strumpor kan skapa stopp i lymfsystemet så kan alla gamla ärr och skador vi har på kroppen göra det. De behöver vi lossa på och det kan en lymfmassör hjälpa till med, så att ärrvävnaden ”lyfter” från vävnaden under.

– Huden ska vara lös och elastisk, vi ska kunna lyfta upp den. Men när huden ”sitter fast” på grund av operationsärr eller vaccinationsärr, eller av gamla slag och skador vilket är vanligt bland tidigare elitidrottare till exempel, ja då växer hud och bindväv ihop och det blir trögt i lymfsystemet, säger Bebe Gransten.

Håll i gång lymfsystemet

Du kan hålla igång lymfsystemet på egen hand genom att djupandas och röra på dig mjukt och lugnt, genom exempelvis yoga, stavgång och lugn vattenträning. Eller unna dig lymfmassage då och då. Det består av strykningar, djupandning och lätta tryck i lymfflödets riktning, mot armhålorna och nyckelbensgropen. Ibland använder massageterapeuten något djupare grepp för att lösa upp stopp och fibroser. Du kan även utföra lymfmassage på dig själv, som egenvård.

Tips! Kolla in ”Lymfhoppet” här för fler tips på egenvård för lymfsystemet.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Det här är lymfsystemet:

Lymfsystemet är en viktig del av cirkulationen i kroppen och deltar i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer. Det fungerar som både avlopp och reningsverk och är ett eget system som går parallellt med venerna. Vid nyckelbensgropen sammankopplas den med blodcirkulationen där den tömmer lymfvätska och slaggprodukter för vidare transport till njurar för att sedan utsöndras via urinen.

Lymfsystemets viktigaste uppgifter:

  • Att upprätthålla vätskebalansen i kroppen tillsammans med blodsystemet genom att överflödig vätska, så kallad lymfa, från olika delar av kroppen transporteras bort.
  • Delta i kroppens försvar mot bakterier, virus och cancer.
  • Lymfkärlen transporterar lymfan genom så kallade lymfnoder. Lymfnoder ligger ofta samlade i grupper, bl a i armhålorna, nacken, vid käkarna, ljumskarna, bakom bröstbenet.
  • Lymfnoderna brukar svullna om du har en infektion. Då kan du känna dem som avlånga, lite ömma knölar under huden. Att lymfnoderna svullnar beror på att de arbetar med att sätta i gång immunförsvaret.
  • (Källor: Lymfhoppet.se, 1177.se)

    Annons