Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man tittar i sin telefon på stranden

Expertens tips – så kommer du ner i varv under semestern

Ah, semester! Ändå sitter du med malande måsten och tankar på jobbprojekt du aldrig hann ro i hamn.
Här är några knep för hur du gör för att återhämta dig på riktigt under ledigheten.

Bara för att du är ledig från jobbet betyder det inte att du automatiskt får en kvalitativ återhämtning under semestern.
Vi behöver utmana vårt kontrollbehov och lära oss komma till ro genom att inte konstant fylla på med nya intryck, menar beteendevetaren och stressdoktorn Tomas Danielsson som skrivit boken ”Smart och lat”.
– Inled ledigheten med att först ta reda på några måsten. Betala räkningarna, plocka ur kylskåpet och röj upp hemma så slipper du känna att flera saker ligger över er när ni väl är lediga tillsammans, säger han.

LÄS OCKSÅ: Rädda semesterrelationen! 12 tips

Tjuvtitta på mobilen
Det är bra att logga ut från mobilen och sociala medier i största möjliga mån under semestern, men ibland kan det skapa ännu mer stress att tvingas koppla ner helt och hållet, resonerar Tomas Danielson.
– Det kan vara okej att tjuvtitta på jobbmejlen eller liknande om det gör dig lugnare. Bestäm i så fall att du får titta på telefonen en kvart på morgonen och en kvart på eftermiddagen, för att undvika onödiga distraktioner.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Kvinnor bör slappa mer på soffan efter jobbet

Stressdoktorn Tomas Danielsson
Foto: Martin Henningsson

Maximera sin återhämtning
Att göra övergången smidig mellan jobbet och semestern  är ytterligare ett tips för att maximera sin återhämtning.
– Gå på semester på en onsdag för att hinna få en helg att bara pusta ut – och samma sak när du kommer tillbaka till jobbet, försök att börja på en onsdag för att få en uppvärmning innan jobbveckan sätter igång på riktigt.
Tomas Danielsson poängterar också att det finns många som upplever sig ekonomiskt stressade under semestern och som inte får tillräcklig återhämtning på grund av det.
– Man har rätt att ta ledigt och koppla av sin ekonomistress någon vecka, även om man är arbetslös och går på a-kassa, det är viktigt att komma ihåg.

LÄS OCKSÅ: Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Så varvar du ner på semestern
Planera in tid till återhämtning. Ha en vecka (eller mer) då ni inte planerar någonting. Helt plötsligt blir det mysigt att gå på bio när det spöregnar ute, istället för att känna besvikelse för att vädret inte blev så som ni hade tänkt er.
Ta tid till att strukturera upp semestern. Det finns en del som gör det till en sport att inte planera något, men för många är det en trygghet att ha åtminstone ramarna planerade. Kolla lufttrycket i husvagnen, boka färjan och leta fram badkläder i rätt storlek till barnen. Det gör det enklare att bara koppla av och vara spontana under själva ledigheten.
Lägg undan telefonen. Några dagar utan sin smartphone kan göra underverk för stressnivåerna i kroppen. Ibland kan det dock skapa mer stress att inte få titta en extra gång på jobbmejlen eller liknande, bestäm i så fall att du får tjuvtitta på telefonen en kvart på morgonen och en kvart på eftermiddagen.
Producera inget. Att varva ner innebär inte att du behöver sitta i en mörk garderob och försöka rensa alla dina tankar. Det är helt okej att lyssna på ett sommarprat vid en badplats och dricka kaffe, men försök undvika att producera något - och våga vara rastlös. Det är ofta då man behöver återhämtningen som mest.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

 

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

 

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.