man tittar i sin telefon på stranden

Expertens tips – så kommer du ner i varv under semestern

Ah, semester! Ändå sitter du med malande måsten och tankar på jobbprojekt du aldrig hann ro i hamn.
Här är några knep för hur du gör för att återhämta dig på riktigt under ledigheten.

Bara för att du är ledig från jobbet betyder det inte att du automatiskt får en kvalitativ återhämtning under semestern.
Vi behöver utmana vårt kontrollbehov och lära oss komma till ro genom att inte konstant fylla på med nya intryck, menar beteendevetaren och stressdoktorn Tomas Danielsson som skrivit boken ”Smart och lat”.
– Inled ledigheten med att först ta reda på några måsten. Betala räkningarna, plocka ur kylskåpet och röj upp hemma så slipper du känna att flera saker ligger över er när ni väl är lediga tillsammans, säger han.

LÄS OCKSÅ: Rädda semesterrelationen! 12 tips

Tjuvtitta på mobilen
Det är bra att logga ut från mobilen och sociala medier i största möjliga mån under semestern, men ibland kan det skapa ännu mer stress att tvingas koppla ner helt och hållet, resonerar Tomas Danielson.
– Det kan vara okej att tjuvtitta på jobbmejlen eller liknande om det gör dig lugnare. Bestäm i så fall att du får titta på telefonen en kvart på morgonen och en kvart på eftermiddagen, för att undvika onödiga distraktioner.

 

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Kvinnor bör slappa mer på soffan efter jobbet

Stressdoktorn Tomas Danielsson
Foto: Martin Henningsson

Maximera sin återhämtning
Att göra övergången smidig mellan jobbet och semestern  är ytterligare ett tips för att maximera sin återhämtning.
– Gå på semester på en onsdag för att hinna få en helg att bara pusta ut – och samma sak när du kommer tillbaka till jobbet, försök att börja på en onsdag för att få en uppvärmning innan jobbveckan sätter igång på riktigt.
Tomas Danielsson poängterar också att det finns många som upplever sig ekonomiskt stressade under semestern och som inte får tillräcklig återhämtning på grund av det.
– Man har rätt att ta ledigt och koppla av sin ekonomistress någon vecka, även om man är arbetslös och går på a-kassa, det är viktigt att komma ihåg.

LÄS OCKSÅ: Coachen: “Slappna av – det är bara semester!”

Så varvar du ner på semestern
Planera in tid till återhämtning. Ha en vecka (eller mer) då ni inte planerar någonting. Helt plötsligt blir det mysigt att gå på bio när det spöregnar ute, istället för att känna besvikelse för att vädret inte blev så som ni hade tänkt er.
Ta tid till att strukturera upp semestern. Det finns en del som gör det till en sport att inte planera något, men för många är det en trygghet att ha åtminstone ramarna planerade. Kolla lufttrycket i husvagnen, boka färjan och leta fram badkläder i rätt storlek till barnen. Det gör det enklare att bara koppla av och vara spontana under själva ledigheten.
Lägg undan telefonen. Några dagar utan sin smartphone kan göra underverk för stressnivåerna i kroppen. Ibland kan det dock skapa mer stress att inte få titta en extra gång på jobbmejlen eller liknande, bestäm i så fall att du får tjuvtitta på telefonen en kvart på morgonen och en kvart på eftermiddagen.
Producera inget. Att varva ner innebär inte att du behöver sitta i en mörk garderob och försöka rensa alla dina tankar. Det är helt okej att lyssna på ett sommarprat vid en badplats och dricka kaffe, men försök undvika att producera något - och våga vara rastlös. Det är ofta då man behöver återhämtningen som mest.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Roboträsklipparen – ett hot mot biologisk mångfald

Eko/miljö

Sommartider innebär att de omåttligt populära robotgräsklipparna åker fram i villakvarteren. Och visst är de ett bekvämt sätt att hålla gräsmattorna i trim. Men det är just det som är problemet – för den biologiska mångfalden. Men du kan själv vända trenden och bidra till rikare mångfald!

sjukvårdspersonal tar feber på patient i örat

Du kan ha feber innan 38 grader

Hälsa

Känner du till vilken din normala temperatur är? Visste du att äldre personer kan ha en så låg normaltemperatur som 35 grader? Det betyder att du kan ha feber långt innan 38 grader, som i dag är gränsen för vad som anses som feber. Ewa Grodzinsky är biomedicinska analytiker och har skrivit en lärobok om feber. Hon tycker att vi behöver omvärdera begreppet feber.

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

 

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

 

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.