Annons

Gluten- och mejerifri äppelkaka

Här är lite inspiration för dig som vill äta säsongssmart - eller som bara gillar äppelkaka. Receptet är fritt från gluten och mejeri och innehåller endast naturlig sötning. Håll till godo!

Redaktionen

8 september, 2016
Gluten- och mejerifri äppelkaka
Dela inlägget

Här är lite inspiration för dig som vill äta säsongssmart – eller som bara gillar äppelkaka.
Receptet är fritt från gluten och mejeri och innehåller endast naturlig sötning.
Håll till godo!

Passa på att njuta av äpplena nu när de finns i var och varannan trädgård. På så sätt slipper du dessutom oroa dig för bekämpningsmedel och kemikalier och mer närproducerat blir det knappt.
Äpplen är rika på antioxidater, flavonoider, C-vitamin och fibrer.

Läs också: 10 anledningar att äta äpple

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från duktiga Isabel Chrisbel bakom bloggen chrisbels-glutenfria.se. Ni hittar fler recept av henne på Facebooksidan Chrisbels Glutenfria bakning.

Ingredienser

2 stora ägg (eller 3 små)
3/4 dl + 2 msk honung
3/4 dl rismjöl
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl bovete
½ msk psylliumfröskal
1 dl lätt mjuk kokosolja (ej smält eller för flytande)
1 dl eko sojayoghurt eller annan yoghurt (även mjölkfri grädde fungerar)
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel (alternativt 1 tsk vaniljpulver, beroende på vilken smak du föredrar)
2-3 små äpplen
1 ½ liters brödform

Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen och ställ åt sidan. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Lägg dem i en skål och tillsätt kanel eller vaniljpulver och 2 msk honung. Blanda allt ordentligt.
2. Blanda alla torra ingredienser. Vispa kokosolja ca 30 sekunder på högsta hastighet på din mixer, tillsätt lite honung i taget och fortsätt vispa kraftigt ca 1 minut. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
3. Blanda äggblandningen med yoghurten och tillsätt sedan mjölblandningen. Häll smeten i formen. Stick ner snyggt äppelklyftorna i smeten. Grädda kakan längst ner i ugnen 30-40 minuter. Låt kakan kallna en stund i formen innan den stjälps upp. Servera kakan med vaniljkräm (köp eller gör den själv).

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Foto: Isabel Chrisbel
Foto: Isabel Chrisbel

Vill du lära veta om vad det innebär att äta säsongssmart mat?
Vill du få fler tips på vad som är i säsong just nu och även lära dig mer om varför det är smart att äta efter säsong? Vad bra, det finns gott om läsning på Kurera.se! Bland annat i följande artiklar:
Därför ska du äta säsongsmart mat
Nyttigheter i skördetid: 10 goda livsmedel som hör hösten till

Annons

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons