Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Lycklig kvinna i halsduk och ljus kappa som promenerar och lyssnar på musik i hörlurar.

Hälsopoddarna du inte får missa i jul

Puts väck är julfester, glöggmingel och dignande julbord med hela tjocka släkten. Men misströsta inte. Utnyttja julledigheten till att lyssna på poddar! Här är 8 hälsopoddar perfekta för långpromenaden.

 

I år ser julen lite annorlunda ut. Det går inte längre att fira i stora sällskap och de flesta sociala aktiviteter är inställda. Men deppa inte! Nu finns det istället tid att ta långa skogspromenader och lyssna på inspirerande hälsorelaterade poddar.
Här har vi radat upp några alternativ.
LÄS OCKSÅ: Lär dig förundras – och sänk din stress

  • HälsorevolutionenHälsorevolutionen Maria Borelius
   Den här podden tar avstamp i vetenskapsjournalisten, författaren och biologen Maria Borelius böcker om en antiinflammatorisk livsstil. Tillsammans med lyssnaren utforskas det nya hälsolandskapet med ett lika kritiskt som nyfiket öga. Gästar gör forskare, läkare, entreprenörer, författare, kulturprofiler, vänner, kända och okända hälsoprofiler.
   LÄS OCKSÅ: Maria vill revolutionera synen på hälsa

Kristin Kaspersen podd Nyfiken På

  • Kristin Kaspersen Nyfiken på
   Programledaren Kristin Kaspersen möter personer, kända som okända, som har en speciell livshistoria, kunskap, erfarenhet eller upplevelse som hon är extra nyfiken på. Det kan handla om ledarskap, livsöden, drivkraft, hälsa, upplevelser eller erfarenheter.
  • Hälsa kommer inifrån
   Inspiration och hälsosamma tips från hälsoföretaget Holistic i samarbete med Petra Månström, som också står bakom populära Maratonpodden. Podden har en ambition att bidra till det holistiska perspektivet kring vad som påverkar vår hälsa och bidra till minskad hälsostress.
   LÄS OCKSÅ: Expertens jultips: “Jobba med motivationen att äta hälsosamt”
  • Food Pharmacy-podden
   En podd om tarmfloror, goda bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat, där gäster bjuds in att prata om alltifrån IBS till diabetes och sina cancerresor. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera.
  • Klimakteriepoddenklimakteriepodden
   Vad händer i kvinnokroppen i klimakteriet och varför? Vilka är för- och nackdelarna med att ta hormoner? Och hur kan man underlätta klimakteriet och göra livet lite skönare? Det talar Åsa Melin, föredragshållare och hälsoinspiratör, om med personer som har kunskap och erfarenhet av olika aspekter av klimakteriet.
   LÄS OCKSÅ: 10 hälsopoddar du inte får missa
  • Fanny och Ila – Hållbar livsstil och holistisk hälsa
   En fyndig, kostrådgivande retoriker och en underhållande, finlandssvensk näringsterapeut kända från @lesscarbs och @morotsliv - nu sammanslagna till ett. Här avhandlar de stort och smått, delar hacks, tips och råd, upplevelser och iakttagelser.

healthfulnesspodden

 • Healthfulnesspodden
  Är du nyfiken på nya perspektiv inom hälsa, personlig utveckling och välmående? Då är det här podden för dig. I Healthfulnesspodden bjuder Natalie Yonan, holistisk hälsocoach, in gäster som på ett eller annat sätt brinner för att öka välmåendet på planeten. Just kring jul och nyår kommer ett avsnitt med  Johannes Hansen som är "mental PT ", och ett avsnitt med Natalies mest värdefulla wellness-hacks, sånt som hjälpt henne i sin personliga utveckling.
  LÄS OCKSÅ: DIY: Fem skönhetstips du enkelt kan använda hemma
 • Healthy hormones for women podcast
  För lyssning på engelska, lyssna på den här podden, där kanadensiska Samantha Gladish, nutrionist, viktcoach och hormonexpert på Holistic wellness blog, berättar om enkla och effektiva strategier för att balansera sina hormoner, gå ner i vikt och bli mer hälsosam generellt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?