I maj/juni börjar festtalssäsongen – bröllop, student, avslutningar med mera…
Ska du hålla tal men känner dig mer nervös än glatt exalterad över detta faktum? Lugn – här är första hjälpen!
Författaren och retorikexperten Eva Kihlström som driver Talakuten ger dig tipsen som gör ditt tal till succé.
Eva Kihlström är författare, journalist och retorikcoach. Hon tycker att retorik och konsten att tala är något som borde läggas större vikt vid att lära ut i skolan. Kommunikation är ju nyckeln till så mycket, resonerar hon.
Men rädslan är en stor bov och orsak till varför många misslyckas – eller snarare känner rädsla att misslyckas. Det är en av anledningarna till att hon startat Talakuten, berättar hon.
– Jag är retorikambassadör och vill lära ut det som skolan missat. Alla kan hålla ett bra tal! Jag brukar skoja om att jag gör en insats för folkhälsan – inte bara för de som ska tala och utan lika mycket för de som ska lyssna. Finns det något tråkigare än talare som drar ut på det? På fest vill vi äta, prata, dansa, skratta och ha kul, inte lyssna på långrandiga tal!
► Läs också: 6 smarta knep som minskar stress
Tre av fyra känner obehag
Är man rädd för att hålla tal ska man känna till att man absolut inte är ensam, berättar hon. Långt ifrån.
– Undersökningar visar att tre av fyra svenskar känner obehag inför att tala inför grupp. För somliga blir talängslan så svår att den blir en fobi. I en amerikansk undersökning toppar just att tala inför grupp listan över vanligaste fobier. Den rädslan kommer till och med före döden!
”Läskigt att bli granskad”
Så vad är det då vi är så hiskeligt rädda för? Eva Kihlström förklarar.
– Vi är gruppvarelser, därför är det läskigt att ställa sig utanför gemenskapen och bli granskad. Man är rädd att göra bort sig, att inte duga, inte få vara med… Och att bli avklädd, att man ska visa mer av sig själv än man vill.
► Läs också: Stressad? Fysisk träning kan hjälpa
”Retorikens grunder borde vara självklar del i skolundervisning”
Alla kan lära sig retorikens grunder och lära sig bli en bra talare, menar Eva Kihlström.
– Genom att träna och öva mycket och att tillägna sig retorikens tekniker och grunder. Det mesta går att lära sig, vilket många inte förstår, säger hon.
Hon fortsätter:
– Vi har ju inte haft retorik på schemat i skolan sedan 1842. Tänk om skolan kunde lära ut en sådan enkel sak som att göra en entré? Eller hur man ska förhålla sig med sin kropp för att förmedla status och säkerhet. Det behöver ju inte synas utanpå hur det känns inuti. Retorikens grunder borde vara självklar del i skolundervisning. Då hade färre fått fobi för att tala.
► Läs också: 3 andningsövningar för hälsan
7 knep för ett lyckat tal
Alla kan övervinna sin rädsla att tala inför folk med hjälp av kunskap, verktyg och träning, menar Eva Kihlström. Det finns massor knep, berättar hon och ger några konkreta exempel:
1. Ögonkontakt och pauser
– Ögonkontakt och pauser är nummer ett. Då förmedlas närvaro, försteget till karisma. Att prata på för fort är det vanligaste misstaget folk gör, liksom att titta ner i sina papper och undvika blickar. Säkra talare tar ögonkontakt med alla i rummet. Och är man blyg kan man fästa blicken mellan ögonbrynen på folk, tipsar hon.
2. Smycka ditt tal
– Nummer två är att använda retoriska figurer för att smycka sitt tal. Till exempel tretal, kontraster, jämförelser, citat och upprepningar. På Talakutens 11 smarta tips finns en bra sammanfattning.
3. Tala från hjärtat – och håll fokus på huvudpersonen
– Nummer tre är att tala från hjärtat. Äkta vara är oslagbart. Så säg bara sådant du verkligen menar men var noga med att uttrycka dig positivt. Och undvik att prata om dig själv. Allt för många faller i ego-fällan, de pratar på om sig själva när de ska hylla någon annan.
4. HDK – Håll det kort!
– Sedan ska man tänka på att hålla det kort! De flesta har ingen aning om hur lång tid något tar att säga. De pratar på medan maten kallnar, såsen stelnar och glassen smälter… Det räcker med en till tre minuter minuter för ett bra festtal. (Kolla här hur långt det är.) Eftersom en normal mening tar mellan fem och tio sekunder, hinner du säga massor på två minuter, till och med på en och en halv minut, om du koncentrerar dig och skalar bort onödiga ord.
5. Rak hållning
– När det gäller kroppsspråket är det ganska enkelt att lära in en rak och kraftfull hållning som förmedlar säkerhet. Vi har alla en skanner som både medvetet och omedvetet läser av andras kroppsspråk. Små saker gör stor skillnad. Som att till exempel ta ett steg framåt – inte bakåt – när man känner sig rädd.
6. Akutknepet: Då-Nu-Sedan…
Så finns det något tal som alltid är ett ”säkert kort” – i de flesta sammanhang? Ja, berättar Eva Kihlström. Eller i alla fall ett bra knep.
– Om du snabbt måste säga något, kan du använda Då-Nu-Sedan. Det vill säga: Hur var det i början, hur är det idag och hur kommer det att vara i framtiden, till exempel om fem år?
7. Följ Evas enkla mall
Eller så kan man välja att följa min superenkla mall:
1. Välj ett vackert citat.
2. Beskriv personen med tre positiva ord och säg något om vart och ett av dem. Eller berätta tre korta anekdoter som förmedlar något roligt eller tänkvärt.
3. Avsluta genom att återupprepa citatet: ”som jag sa i början…” Klart!
På Talakuten finns massor av exempel på tal, låt dig inspireras av dem!
► Läs också: Så ökar du ditt lugn med grönt te
Namn: Eva Kihlström.
Ålder: 60 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Döttrarna Jenny, Frida och Tove.
Sysselsättning: Journalist, författare och retorikcoach. Driver Talakuten där hon delar med sig av hjälp med tal, tips och råd.
Bakgrund: Fil mag i retorik, journalistik och pedagogik. Utbildad på Södertörns högskola, Journalisthögskolan i Göteborg samt Lärarhögskolan i Stockholm. Har skrivit böckerna Karismakoden och Alla kan tala.
Aktuell med: Sprida retorikens bästa knep till alla ängsliga festtalare.
Drivkraft: Få in retorik på schemat i skolan och göra kunskapen till allmängods.
Motto: ”Alla kan tala som ett proffs”’.
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Eva Kihlström.
Ålder: 60 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Döttrarna Jenny, Frida och Tove.
Sysselsättning: Journalist, författare och retorikcoach. Driver Talakuten där hon delar med sig av hjälp med tal, tips och råd.
Bakgrund: Fil mag i retorik, journalistik och pedagogik. Utbildad på Södertörns högskola, Journalisthögskolan i Göteborg samt Lärarhögskolan i Stockholm. Har skrivit böckerna Karismakoden och Alla kan tala.
Aktuell med: Sprida retorikens bästa knep till alla ängsliga festtalare.
Drivkraft: Få in retorik på schemat i skolan och göra kunskapen till allmängods.
Motto: ”Alla kan tala som ett proffs”’.
Tips som lugnar nerverna:
1. Aminosyran l-theanin
L-theanin är en naturlig substans i grönt te vilken orsakar små biokemiska förändringar i hjärnan. Det gör att alfavågorna ökar, hjärnvågor som gör att vi blir avslappnade. Ju mer alfavågor, desto bättre avslappning och fokus. Det krävs dock 6-8 koppar dagligen för att få effekt så vill man inte dricka mängder av te finns tillskott med l-theanin, till exempel Cool Down och Procalmin.
L-theanin kan ätas vid behov eller kontinuerligt. Läs mer här.
2. B-vitamin
B-vitaminer är en grupp vattenlösliga vitaminer som kollektivt kallas för B-komplex och som behövs för många funktioner i kroppen. B-vitaminer ingår i flera kosttillskott avsedda att tas vid stress och nedstämdhet. Vitamin B6 bidrar till exempel till att reglera hormonaktiviteten och det är framför allt den vi behöver för att kroppen ska kunna bilda mer serotonin, som är en signalsubstans som balanserar kroppens stresshormoner. Även B1, B12 och folsyra har betydelse när det gäller att minska oro och stress.
3. Magnesium
Magnesium kallas ofta för det lugnande mineralet.
Kroppens förråd av magnesium minskar dock drastiskt vid oro och stress. Av den anledningen kan vi behöva ta tillskott av magnesium när vi känner oss nedstämda, oroliga eller stressade.
Läs mer om hur du köper rätt magnesium här.
4. Rätt andning!
Vid oro och psykisk stress andas vi snabbare och ytligare än vi bör. När vi andas ytligt och snabbt genom munnen signaleras stress till kroppen, vilket ökar den sympatiska aktiviteten. Detta gör att kroppen ställer in sig på kamp/flykt, vilket i sin tur gör att vi får ökad puls och att ännu fler stresshormoner pumpas ut. Stress föder alltså stress – men det går att bryta den onda cirkeln med rätt andning. Med en djupare andning genom näsan ökar den parasympatiska aktiviteten, det vill säga bromspedalen, igen. Detta leder till återhämtning och minskad stress. Du hittar bra andningsövningar här.