Svårläkta sår är ett ökande hälsoproblem. I industriländerna räknar man med att en procent av befolkningen har problem med kroniska sår. Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har gjort en upptäckt som kan leda fram till nya läkemedel för svårläkta sår.
De flesta sår blir bra av sig själva men vissa patienter har sår som läker långsamt eller aldrig. På Karolinska Institutet har man kunnat visa att så kallade mikroRNA är involverade i sårläkningsprocessen, en upptäckt som i framtiden kan leda till bättre medicin.
Läs också: Mjölksyrabakterier i färsk honung kanske mer effektivt än antibiotika
Sårläkning är en komplex process
Svårläkta sår är ett ökande hälsoproblem som medför stor kostnad för samhället. Behovet av behandlingar som påverkar sårläkningsprocessen är därför stort. Sårläkning är en komplex process. Först behandlas inflammationen och då städar immunceller bort döda och skadade celler samt bakterier. Därefter kommer nybildningsfasen, det är när cellerna förökar sig och ny vävnad växer till.
Läs också: Stressad och trött? Så här ändrar du på det!
En kritisk övergång
Övergången från inflammation till nybildning av celler är en kritisk punkt som kan vara avgörande för resultatet av läkningsprocessen. Därför bestämde sig forskarna vid Karolinska Institutet för att leta efter faktorer som hjälper till med övergången.
MikroRNA eller miRNA är korta strängar av en genetisk kod som reglerar gener istället för att koda för protein. miRNA upptäcktes 1993 och många studier har visat att miRNA är involverade i ett antal sjukdomar.
Läs också: Rökning kopplas till schizofreni enligt ny forskning
Kan reglera celler i yttersta hudlagret
– Man vet mycket lite om hur miRNA fungerar i hudsår. Men vi har tidigare visat att miRNA kan reglera de celler som finns i det yttersta lagret av hud, de så kallade keratinocyterna, säger Ning Xu Landén, forskningsledare för studien vid institutionen för medicin vid Karolinska Institutet.
Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt
Forskarna hittade vad de letade efter
I studien, som publiceras i tidskriften Journal of Clinical Investigation, tog forskarna vävnadsprover från sårkanter och sökte sedan efter förändringar i miRNA under läkningsprocessen. Forskarna hittade ett miRNA som skulle kunna vara en lämplig kandidat, miR-132, som ökade markant under inflammationen och sedan igen under nybildningsfasen. Det var precis vad forskarna letade efter.
Läs också: Ny forskning: Människor tröttnar inte på smekningar och beröring
Upptäckten ska resultera i bättre behandling
Det visade sig att i inflammationsfasen bidrog miR-132 till att färre immunceller rekryterades till såret, medan brist på miR-132 innebar mer inflammation. Under nybildningsfasen främjade miR-132 en tillväxt av keratinocyter, medan en brist på miR-132 orsakade sämre tillväxt och sår som läkte långsammare.
– Vårt mål är att utveckla en mikro-RNA-baserad behandling som främjar sårläkning, säger Ning Xu Landén.
Läs också: Forskning från Lund: Spenatextrakt som ökar din mättnadskänsla
Av Inger Palm