Torr och livlös hud som saknar vitalitet och spänst är ett tecken på att huden inte får den näring den behöver. Något som kan bero nedsatt cirkulation och otillräkckligt näringsupptag enligt Johanna Bjurström hudterapeut och homeopat.
Ett vanligt problem är nedsatt funktion i sköldkörteln och låg ämnesomsättning, det gör att hudens talgkörtlar påverkas enligt Johanna.
– Det samma gäller vid eksem. När huden är torr och fnasig kan det lättare bildas eksem.
Eksem kan bero på att huden varit torr länge menar Johanna.
– Har du har till exempel tvättat dig med uttorkande tvålar kan huden ha fått rubbat pH–värde säger hon och förklarar att en frisk hud har ett skyddande lager som skall motverka angrepp av bland annat bakterier och när eksem uppstår har hudens immunförsvar rubbats.
– Eksem kan bero på nedsatta funktioner i organmen men det kan även bero på att hudens barriär och naturliga skydd inte kan stå emot skadliga ämnen och bakterier.
De värsta skurkarna
Eksem kan förvärras vid stress, vid intag av inflammationsbildande kost som hårt uppstekt mat, socker och mjölkpulver. Nedsatt sömn, klorerat vatten, dammiga miljöer och kontakt med kemikalier och metaller kan också ställa till det menar Johanna som rekommenderar att man undviker att tvätta sig för ofta och att man använder hudvårdsprodukter som återställer hudens pH- balans och är snäll mot hudens bakterieflora.
LÄS OCKSÅ: Näring för huden lindrade psoriasis
Tre olika typer av eksem
Kontakteksem
Vid kontakteksem är man överkänslig mot ett visst ämne, det kan vara allt från vatten till olika kemikalier eller/och metaller.
Seborroiskt eksem
Finns främst på ställen som har mycket talgkörtlar. Exempelvis ögonbryn och i hårbotten.
Atopiskt eksem
Kallas även för ett kroniskt återkommande eksem och det är vanligast hos barn. Det kan visa sig på andra sätt när man kommer upp i tonåren eller i vuxen ålder, som astma om man har behandlats med kortison. Då man har tryckt ner problemet igen när kroppen har försökt att få ut det. Födoämnesallergi kan vara en bidragande orsak, särskilt hos spädbarn.
Inflammation och bakterier
Eksem orsakar inflammation av hudens yttre barriärer. Hud som drabbats av eksem är tunnare och mer känslig mot infektioner (då hudens immunförsvar har blivit rubbad). När det uppstår sprickor i huden är det lättare för bakterier att ta sig in och de skapar då en inflammation. – Det innebär rodnad som kliar och som är irriterad.
Svampar och gifter
– Idag vet man att bakterier i huden skapar eksem och speciellt av svamparna malassezia, candida och bakterien Staphylococcus aureus som dominerar vid eksem och denna stafylokockbakterie producerar även gifter, säger Johanna.
Gifterna som kommer från bakterien skapar inflammation i huden och gör hudens immunförsvar svagare förklarar hon.
– Har du eksem har du ett tunnare yttre hudlager än normalt och hudbarriärens skyddsmekanismer är försvagade. Det gör att det är lättare för bakterier, svampar och virus att ta sig ner i huden och få fäste.
Inre orsaker
En orsak till eksem eller andra problem med huden är att kroppens reningsverk inte orkar med att göra sina uppgifter menar Johanna. Då används huden som avlastningsstation. Problem som är extra vanliga vid låg sköldkörtelaktivitet eller hypotyreos då allt går långsammare och en nedsatt ämnesomsättning ger minskad hudgenomblödning och ger på så sätt mindre näring till huden. Den vanligaste behandlingen vid eksem är kortison eller antibiotika dessa kan enligt Johanna ge biverkning och rubba hudens normala bakterieflora ytterligare.
Immunförsvarets roll
Immunförsvaret i huden består av många olika delar så som vita blodkroppar, antikroppar och bakterier och peptider som kan skicka olika slags signaler till ditt immunförsvar. Peptider är delar av proteiner som du har överallt i kroppen och dessa har en benägenhet att bryta ner onda bakterier, virus och svamp. Dessa finns det extra mycket av i hudens översta lager.
– Vi behöver förstå sambandet och samspelet mellan våra celler och mikroorganismer och kroppens immunförsvar, säger Johanna.
LÄS OCKSÅ: Grön omställning: Ansiktsvård och fukt
Vad kan jag göra om jag har eksem?
Basbildande kost
Ät en basbildande kost baserad på grönsaker och ta bort allt vitt, så som socker, mjöl, mjölk med mera.
Nyttiga fetter
Tillsätt bra fettsyror som omega 3. Eksem kan även bero på en brist av A-vitamin, för låg saltsyra i magsäcken, låg sköldkörtelaktivitet eller en felaktig tarmflora.
Få i dig rätt näring
Zink är hudens viktigaste mineral och behövs oftast vid eksem och utsatt hud. Men även Biotin, B3, B2, selen och jod vid en låg sköldkörtelaktivitet. Dock är det viktigt att veta vad precis du behöver då vi alla är olika.
Probiotika
Det är bra att tillsätta probiotika invärtes. En bra tarmflora är oerhört viktigt vid alla slags problem med huden och en fungerande tarm.
Homeopati
Homeopati kan hjälpa vid eksem enligt Johanna och hon rekomenderar att man konsulterar en homeopat för att få hjälp men det kan vara intressant att veta att medlet Graphites är homeopatens främsta medel vid eksem men även Calcium carbonicum och Silicea men det är väldigt individuellt vilket som passar.
LÄS OCKSÅ: Hudterapeuten Negin har koll på mineralriket
Sök hjälp!
Avslutningsvis rekommenderar Johanna att man går på en hälsokontroll.
– Det kan vara att dina utsöndringsorgan, lever, njurar, lungor som inte orkar med sitt arbete och blastar det största utsöndringsorganet vi har nämligen huden.
Enligt Johannas sätt att se det speglar obalanser i huden obalanser inuti kroppen och är kroppens sätt att tala om för oss vad som är fel.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Johanna Bjurström
Ålder: 41 år
Familj: Gift med Fredrik Bjurström, barnen Nathalie 17 är och William 15 år.
Yrke: Naturläkare och hudteraoeut
Bor: Stockholm
Läs mer om Johanna på hennes hemsida.
Den som vill få tips om naturlig hudvård och produkter som Johanna rekommenderar kan följa henne på Instagram.