Gurka, det innehåller ju bara vatten! Eller?
Gurka är antagligen mycket nyttigare än du tror för trots sitt stora innehåll av vatten innehåller den även andra nyttigheter – som fibrer, vitaminer och mineraler.
Gurka består mycket riktigt av ungefär 95 procent vatten men både fruktköttet och skalet innehåller samtidigt näring som är viktig för våra kroppar. Fruktköttet innehåller bland annat C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och folsyra. Skalet innehåller viktiga mineraler som molybden, kalium, koppar och magnesium. Gurka innehåller dessutom kisel, ett ämne som stärker kroppens bindväv.
► Läs också: Kisel bra för hud, hår, naglar – och problemmagar
Fler fakta om grönsaken gurka
• Gurkor består av 95 procent vatten, vilket gör dem till ett idealiskt livsmedel för att hålla uppe vätskeintaget när det är varmt.
• Gurka innehåller fisetin, en antiinflammatorisk flavonoid, som i studier har visat sig ha en skyddande effekt mot Alzheimers sjukdom.
• Gurkextrakt bidrar till att minska oönskad inflammation. Detta sker genom att aktiviteten av proinflammatoriska enzymer hämmas.
• Gurka innehåller också en sorts polyfenoler som kallas lignaner. Lignaner kan bidra till att minska risken för bröst-, livmoder, äggstockar och prostatacancer.
• Gurkor har ett lågt kaloriinnehåll och ett högt fiberinnehåll, vilket gör gurka till ett användbart livsmedel för både viktminskning och för en förbättrad matsmältning.
• Gurka har ett mycket lågt kaloriinnehåll på endast 13 kalorier per hundra gram. Det är alltså ett utmärkt livsmedel att dryga ut kosten med om man vill gå ned i vikt.
► Läs också: Studie bekräftar: Ökat intag av polyfenoler förlänger livet
Förutom att vara en god ingrediens i din sallad går gurka utmärkt att använda till mycket annat:
• Tunna skivor av gurka är en utmärkt fuktkur för ditt ansikte. De fungerar också svalkande för huden när man bränt sig i solen.
• Att äta gurka kan förebygga dålig andedräkt. Det går även bra att lägga en bit gurka i sin gom och låta den ligga där en stund för att fräscha upp andedräkten. (Få fler tips på hur du slipper dålig andedräkt – naturligt.)
• Gurka utgör en utmärkt bas när man juicar grönsaker eftersom den har en mild smak och har ett högt vatteninnehåll.
• Gurkjuice har en vätskedrivande effekt och kan användas som dryck för att lindra svullna ben (få fler tips mot svullna ben här).
• Det naturliga innehållet av kalium kan, vid regelbundet intag, hjälpa till att stabilisera ett högt blodtryck.
Av Therese Hagberg
Källor: Articles.mercola.com, Matkalkyl.se, Organicfacts.net/health-benefits/vegetable/cucumber och Huffingtonpost.com
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!