Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Johan odlar skånsk rawfood

Johan Germundsson har ställt om hela sitt jordbruk till ekologiskt och byggt upp ett nytt sätt att nyttja sina marker. Idag är han Sveriges enda odlare och producent av supermat i pulverform som ger extra energi och boost.

På gården Hagavik utanför Trelleborg har jorden brukats i flera generationer. Johan Germundssons föräldrar hade spannmålsbruk och sockerbetor, men när han tog över, för drygt tio år, sedan ville han utnyttja de lokaler och maskiner som stod oanvända på gården.
– Jag fick tips om det här med vetegräs och supermat av en kollega. Jag hade ingen aning om var det var. Men jag googlade och insåg att det inte fanns någon som odlade sådant i Sverige, säger Johan.

Han är inte den som är rädd att ta sig an nya utmaningar utan började läsa på. Första steget var att ställa om markerna till ekologisk odling. Det är en process som tar två år och kräver regelbundna kontroller för att se att jorden inte besprutas och konstgödslas. Nästa steg var att ta reda på hur man faktiskt gör pulvret, rent praktiskt.

 

LÄS OCKSÅ: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt! 

Kräver nytt arbetssätt
– När jag började titta på det här så importerades supermaten i pulverform från Kina. Det känns ju inte så hållbart. Jag började experimentera med hur jag skulle mala och torka mina grödor, berättar Johan.

Att göra supermat av vanliga grödor är en långsam process som kräver ett nytt sätt att tänka och arbeta. Vetet ska skördas när det är så kallad grön massa. Det är stadiet innan bladen skickar upp näring och börjar bilda axet, som vanligtvis skördas. Det får inte hinna bilda ax och torka för då går en stor del av näringen förlorad.
– Jag frågade mina bondekollegor om de trodde att jag kunde använda en vanlig skördetröska för det arbetet, men det visste ingen något om. Jag provade och fick modifiera tröskan något, men det fungerar bra, säger Johan.

LÄS OCKSÅ: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

Långsam process
Eftersom grönsakerna skulle bli pulver så var nästa steg att fundera ut hur han skulle mala och torka dem. Och att torka ett gräs är inte samma sak som att torka en rödbeta.
– Gräset måste kalltorkas. Vi sprider ut det och blåser det med fläktar, berättar Johan.

Rödbetor däremot måste torkas i flera steg. De innehåller mycket mer av både vätska och socker som klibbar måste torkas ur rotfrukten innan den är klar.
– Pulvret måste vara torrt och får inte klumpa sig, berättar Johan.

Rödbetorna skivas och torkas i ugn i flera omgångar, men aldrig över 42 grader. Där går gränsen för hur mycket raw food får hettas upp. Första gången ligger de i ugnen i nästan ett dygn, innan de tas ut och mals.  Sedan åker de in i ugnen i upp till ett halvt dygn ytterligare. De mals ännu en gång och slutspurten består sedan av några timmar till i ugn innan rödbetorna får kallna och kan förpackas. En batch rödbetor tar alltså nästan två dygn att mala och torka.
– Det tog mig nästan ett år att komma fram till de olika torkningstiderna och hur jag skulle göra. Det finns ju ingen annan som gör det här i Sverige, så jag har uppfunnit hjulet många gånger, ler Johan.

 

LÄS OCKSÅ: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

Ensam i Sverige
Johan är fortfarande ensam om att producera supermat i pulverform i Sverige. Hans grödor blir raw food som säljs under det svenska varumärket PLOG, som utvecklar svenskodlad supermat, som är hållbart och ekologiskt producerad av svenska bönder och odlare.
I dagsläget finns morotspulver, grönkålspulver, vetegräs, korngräs och rödbetspulver som alla är KRAV-märkta.
– All näring är mer koncentrerad i pulverform. Man kan dricka pulvret utspätt direkt i vatten, men också strö i filen på morgonen eller blanda i en smoothie. Allt är kontrollerat och ekologiskt. De pulver som importerades från Kina innehöll tungmetaller, märkte man efter ett tag, och det känns inte så ekologiskt bra, säger Johan.

Andra aktörer upp på marknaden är importerade från Tyskland, Nya Zeeland och Bulgarien, men i Sverige är Johan Germundsson fortfarande ensam.
Hans nästa projekt är att få aroniabäret att växa och bli till pulver. Han har redan planterat över elva hektar med buskar med de mörka bären som liknar svarta rönnbär. Bären är riktiga vitaminbomber och innehåller bland annat vitamin B, C och E.
– I Tyskland görs ekologiskt vin på aroniabär som smakar riktigt gott. Det kan också vara en framtida produkt, säger Johan.

Av Jessica Devert


Skånsk supermat

Vetegräs gömmer hela 90 mineraler och vitaminer samt 19 av 20 aminosyror inklusive alla de essentiella och​ innehåller åtta gånger mer C-vitamin än citron och 10 gånger mer järn än spenat. Vetegräs består dessutom av drygt 50 procent fiber.

Korngräs är rikt på mineralerna järn, zink och kalium. Det innehåller enzymer och alla B-vitaminer.  Alla essentiella
aminosyror finns i gräset och är därför bra för den som tränar. Helt glutenfritt.

Rödbeta är rik på folsyra som stärker våra slemhinnor, B6, kalium och framförallt på nitrat som visat sig ha flera hälsofrämjande egenskaper, land annat att sänka blodtrycket.

Morot innehåller mycket betakaroten, en antioxidant som skyddar oss mot fria radikaler och är ett förstadium till vitamin A, som behövs för vår syn, hud och slemhinnor och för att immunsystemet ska fungera normalt.

Grönkål är en av de mest näringsrika grönsakerna vi har i Sverige. Innehåller mycket A-, C- och K-vitamin och dessutom järn, kalcium och glutein. Den innehåller mycket fibrer som ger en god maghälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.