Annons
Annons

Johan odlar skånsk rawfood

Johan Germundsson har ställt om hela sitt jordbruk till ekologiskt och byggt upp ett nytt sätt att nyttja sina marker. Idag är han Sveriges enda odlare och producent av supermat i pulverform som ger extra energi och boost.

Redaktionen

28 juni, 2019
Johan odlar skånsk rawfood
Dela inlägget

Johan Germundsson har ställt om hela sitt jordbruk till ekologiskt och byggt upp ett nytt sätt att nyttja sina marker. Idag är han Sveriges enda odlare och producent av supermat i pulverform som ger extra energi och boost.

På gården Hagavik utanför Trelleborg har jorden brukats i flera generationer. Johan Germundssons föräldrar hade spannmålsbruk och sockerbetor, men när han tog över, för drygt tio år, sedan ville han utnyttja de lokaler och maskiner som stod oanvända på gården.
– Jag fick tips om det här med vetegräs och supermat av en kollega. Jag hade ingen aning om var det var. Men jag googlade och insåg att det inte fanns någon som odlade sådant i Sverige, säger Johan.

Han är inte den som är rädd att ta sig an nya utmaningar utan började läsa på. Första steget var att ställa om markerna till ekologisk odling. Det är en process som tar två år och kräver regelbundna kontroller för att se att jorden inte besprutas och konstgödslas. Nästa steg var att ta reda på hur man faktiskt gör pulvret, rent praktiskt.

LÄS OCKSÅ: Forskare till EU: Prioritera ekologiskt!

Kräver nytt arbetssätt
– När jag började titta på det här så importerades supermaten i pulverform från Kina. Det känns ju inte så hållbart. Jag började experimentera med hur jag skulle mala och torka mina grödor, berättar Johan.

Att göra supermat av vanliga grödor är en långsam process som kräver ett nytt sätt att tänka och arbeta. Vetet ska skördas när det är så kallad grön massa. Det är stadiet innan bladen skickar upp näring och börjar bilda axet, som vanligtvis skördas. Det får inte hinna bilda ax och torka för då går en stor del av näringen förlorad.
– Jag frågade mina bondekollegor om de trodde att jag kunde använda en vanlig skördetröska för det arbetet, men det visste ingen något om. Jag provade och fick modifiera tröskan något, men det fungerar bra, säger Johan.

LÄS OCKSÅ: Erica Palmcrantz Aziz – Drottningen av raw food

Långsam process
Eftersom grönsakerna skulle bli pulver så var nästa steg att fundera ut hur han skulle mala och torka dem. Och att torka ett gräs är inte samma sak som att torka en rödbeta.
– Gräset måste kalltorkas. Vi sprider ut det och blåser det med fläktar, berättar Johan.

Rödbetor däremot måste torkas i flera steg. De innehåller mycket mer av både vätska och socker som klibbar måste torkas ur rotfrukten innan den är klar.
– Pulvret måste vara torrt och får inte klumpa sig, berättar Johan.

Rödbetorna skivas och torkas i ugn i flera omgångar, men aldrig över 42 grader. Där går gränsen för hur mycket raw food får hettas upp. Första gången ligger de i ugnen i nästan ett dygn, innan de tas ut och mals. Sedan åker de in i ugnen i upp till ett halvt dygn ytterligare. De mals ännu en gång och slutspurten består sedan av några timmar till i ugn innan rödbetorna får kallna och kan förpackas. En batch rödbetor tar alltså nästan två dygn att mala och torka.
– Det tog mig nästan ett år att komma fram till de olika torkningstiderna och hur jag skulle göra. Det finns ju ingen annan som gör det här i Sverige, så jag har uppfunnit hjulet många gånger, ler Johan.

LÄS OCKSÅ: Så kommer du igång med rawfood! Rawfoodkockens bästa tips

Ensam i Sverige
Johan är fortfarande ensam om att producera supermat i pulverform i Sverige. Hans grödor blir raw food som säljs under det svenska varumärket PLOG, som utvecklar svenskodlad supermat, som är hållbart och ekologiskt producerad av svenska bönder och odlare.
I dagsläget finns morotspulver, grönkålspulver, vetegräs, korngräs och rödbetspulver som alla är KRAV-märkta.
– All näring är mer koncentrerad i pulverform. Man kan dricka pulvret utspätt direkt i vatten, men också strö i filen på morgonen eller blanda i en smoothie. Allt är kontrollerat och ekologiskt. De pulver som importerades från Kina innehöll tungmetaller, märkte man efter ett tag, och det känns inte så ekologiskt bra, säger Johan.

Andra aktörer upp på marknaden är importerade från Tyskland, Nya Zeeland och Bulgarien, men i Sverige är Johan Germundsson fortfarande ensam.
Hans nästa projekt är att få aroniabäret att växa och bli till pulver. Han har redan planterat över elva hektar med buskar med de mörka bären som liknar svarta rönnbär. Bären är riktiga vitaminbomber och innehåller bland annat vitamin B, C och E.
– I Tyskland görs ekologiskt vin på aroniabär som smakar riktigt gott. Det kan också vara en framtida produkt, säger Johan.

Av Jessica Devert

Fakta

Skånsk supermat

Vetegräs gömmer hela 90 mineraler och vitaminer samt 19 av 20 aminosyror inklusive alla de essentiella och​ innehåller åtta gånger mer C-vitamin än citron och 10 gånger mer järn än spenat. Vetegräs består dessutom av drygt 50 procent fiber.

Korngräs är rikt på mineralerna järn, zink och kalium. Det innehåller enzymer och alla B-vitaminer. Alla essentiella
aminosyror finns i gräset och är därför bra för den som tränar. Helt glutenfritt.

Rödbeta är rik på folsyra som stärker våra slemhinnor, B6, kalium och framförallt på nitrat som visat sig ha flera hälsofrämjande egenskaper, land annat att sänka blodtrycket.

Morot innehåller mycket betakaroten, en antioxidant som skyddar oss mot fria radikaler och är ett förstadium till vitamin A, som behövs för vår syn, hud och slemhinnor och för att immunsystemet ska fungera normalt.

Grönkål är en av de mest näringsrika grönsakerna vi har i Sverige. Innehåller mycket A-, C- och K-vitamin och dessutom järn, kalcium och glutein. Den innehåller mycket fibrer som ger en god maghälsa.

Annons
Annons