Annons

Kiselgel lindrar IBS-symtom

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

Inger Palm

18 april, 2023
Kiselgel lindrar IBS-symtom
Dela inlägget

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

De allra flesta som söker hjälp hos näringsterapeuten Anette Berglind, på Integrativa kliniken i Eskilstuna, har problem med magen, ofta i kombination med huvudvärk, trötthet och andra lite mer diffusa symtom i kroppen. Vissa har en lätt svullnad och ont i magen när de ätit, medan andra inte får behålla maten och har blod i avföringen.

porträtt kvinna
Anette Berglind.

– Magproblem kan bero på flera olika saker. Som näringsterapeut söker jag efter orsaken till de uppkomna symtomen. När vi kommer åt huvudproblemet blir patienterna alltid bättre och vissa blir helt bra igen förutsatt att de bibehåller livsstilsförändringarna, säger Anette Berglind.

Hon berättar att de allra flesta med IBS har svårt att behålla maten i magen någon längre stund. De får ofta gå på toaletten många gånger per dag och det är vanligt att de efter en måltid måste till en toalett efter bara några minuter. För andra kan det vara tvärtom, de är förstoppade i flera dagar, men det är mer ovanligt.

– Har du IBS och äter sådant som du inte tål så reagerar magen med smärta inom en minut. Jag brukar be mina patienter att skriva ner vad de äter och hur magen reagerar. Men det är lika viktigt att ta reda på om de haft sjukdomar eller om de varit med om något som skapat ett trauma, säger Anette Berglind och menar att det också är vanligt att man efter en antibiotikakur inte lyckats återställa sin tarmflora och därför fått en obalans som ger magproblem.

Annons

LÄS OCKSÅ: Smörsyra kan spela roll för tarmhälsa och IBS

Reparation av slemhinnan

En livsstil som innefattar allt från rökning och alkohol, godis, läsk och mycket socker ger problem med magen för eller senare.

– Snabbmat och godis ger ingen näring och bakteriefloran i mage och tarm blir mycket sämre på kort tid. Barn och ungdomar som får pengar av föräldrarna för att maten i skolan inte smakar bra lever kanske mer på godis och snacks under skoldagen. Äter man sedan inte så bra hemma så ger de här kostvanorna väldigt snabbt bekymmer, förklarar Anette Berglind.

I samband med att Anette hjälper sina patienter att identifiera mat de inte tål och att återinföra mat som fungerar, anser hon att de är viktigt att snabbt börja med två tillskott. Det ena är probiotika, för att återställa en god bakterieflora så snart som möjligt. Det andra är kiselgel som stödjer reparationen av tarmslemhinnan. Dessa förstärker varandras effekter och har olika verkningsmekanismer.

– När tarmen är skadad har jag sett snabba och rätt så stora förbättringar när mina patienter tagit tillskottet Silicea mag-tarm gel. Redan efter några dagar kan det kännas bättre i magen. Det tar förstås tid att bli bra i magen, speciellt om problemen funnits länge, men i kombination med en kostomläggning och att man regelbundet tar kiselgel och probiotika så har jag sett att patienterna efter några veckor mår riktigt bra.

Annons

LÄS OCKSÅ: FODMAP – En effektiv kostbehandling mot IBS

Kliniska studier ger stöd

Studier har visat att kiselgelen absorberar bakteriernas gifter och gaser. Gelen lägger sig också som en skyddande hinna på magen och tarmens slemhinna. Det gör att både akuta som kroniska besvär kan bli bättre.

Kliniska studier på IBS-patienter har visat att kiselgelen hämmar ett protein som heter zonulin. Det här proteinet bidrar till att minska tarmslemhinnans skyddande effekt mot olika ämnen som retar tarmen, och det kan vara en bidragande orsak till IBS.

Anette har själv en IBS-mage, och det var på grund av sina magproblem som hon bytte karriär och blev näringsterapeut.

– Jag botade mig själv och idag kan jag äta allt, men i lagom mängd. Dricker jag kaffe och vin, och äter soja i samma måltid så får jag känningar i magen, men inte mer än så.

När hennes patienter hittat den mat de klarar av att äta och mage och tarm blivit så pass bra att det är någorlunda lugnt och toalettbesöken fungerar bra, då introducerar Anette vitaminer och mineraler för dem.

LÄS OCKSÅ: Probiotika för sköna magkänslor och mental hälsa

Vanligt med näringsbrist

– På grund av att mage och tarm skadats av den mat man ätit och inte tål så bra är det vanligt med näringsbrister. Då är det viktigt att tillföra vitaminer och mineraler för att kroppen så komma i balans. Jag brukar rekommendera att man gör detta i omgångar, för man behöver inte alltid tillsätta extra näring, säger Anette Berglind.

Hon påpekar dock att det är viktigt att förstå att om man en gång har fått en kraftig inflammation i tarmen så tar den tid att bli av med, och man kommer alltid att vara känslig för viss mat och behöver lära sig leva efter dessa förutsättningar.

Men vid högtider och fester kan det vara svårt att ha koll på vad maten innehåller. Lika svårt kan det vara att tacka nej till vissa saker. Då har Anette Berglind ett knep:

– Som näringsterapeut är jag förstås emot alla ”kvicka fixar” då vi arbetar långsiktigt och med regelbundenhet, men det finns ju tillfällen då vi av olika skäl kanske inte vill tacka nej till vad vi bjuds på. Då kan man ta med sig en dosförpackning av kiselgelen för att slippa akuta toalettbesök under middagen.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Kiselgel

… är kanske mest känt som ett ämne som ger starkare naglar och hår och kan ge fastare hud. Men kiselgelen har också en skyddande effekt i mag-tarmslemhinnan. Den lägger sig som en skyddande hinna i magen och absorberar ämnen som irriterar tarmflora, och ger lindring vid både akuta och mer långvariga magproblem. Även halsbränna, sura uppstötningar, illamående och ballongmage dämpas av kiselgel.

Studier kisel

En studie visade att efter sex veckor behandling med kiseltillskottet fick försökspersonerna en:

35-procentig minskning av symtom i över magmunnen

45-procentig minskning av kroniska mag-tarmproblem

Större randomiserade och dubbelblindkontrollerade studier visade effekten av kisel för behandling av mag-tarmsjukdomar. Där sågs en signifikant förbättring av symtom och varaktighet.

En nyligen gjord studie visade att behandling med kisel har en signifikant förbättring av symtom till följd av en tydlig reducerad koncentration av det pro-inflammatoriska proteinet, zonulin, som är ansvarig för nedsatt tarmbarriärfunktion vid IBS-besvär.

Eftersom kiselgel binder andra ämnen bör man ta eventuella läkemedel två timmar innan eller efter intag av kisel. Har du smärtor i magen, blod i överföringen eller andra svåra symtom, kontakta alltid läkare för att utesluta att någon allvarlig sjukdom finns.

Kiselgel kan användas av de som är laktos- och glutenintoleranta.

Annons