Annons

Knip dig till ett bättre sexliv och snyggare hållning!

Problem med urinläckage drabbar var tredje kvinna i Sverige någon gång i livet. Ofta börjar problemen efter en graviditet och förlossning. Men handen på hjärtat – gjorde du dina knipövningar ordentligt? Karin Björkegren Jones har skrivit boken ”Knip för bättre hälsa” och hon menar att det aldrig är försent att börja träna sina bäckenbottensmuskler. Och du får många fördelar på köpet!

Redaktionen

10 oktober, 2015
Knip dig till ett bättre sexliv och snyggare hållning!
Dela inlägget

Problem med urinläckage drabbar var tredje kvinna i Sverige någon gång i livet. Ofta börjar problemen efter en graviditet och förlossning.
Men handen på hjärtat – gjorde du dina knipövningar ordentligt?
Karin Björkegren Jones har skrivit boken ”Knip för bättre hälsa” och hon menar att det aldrig
är försent att börja träna sina bäckenbottensmuskler.
Och du får många fördelar på köpet!

När Karin Björkegren Jones hade fött sin dotter för 23 år sedan skickades hon hem med ett papper där det i stort sett bara stod ”knip”. Hon förstod inte riktigt vad som menades och det var först när hon började med yoga som hon förstod att ”knip” egentligen är ett lyft. Just det ”lyftet” är väldigt centralt i yogan. Det kallas för att hålla mula bandha.

Läs också: En bra hållning bevarar vår hälsa

Vanligt med inkontinens
Karin utbildade sig till yogalärare och började hålla yogakurser, däribland även gravidyoga. I gravidyogan handlar mycket om att knipa. När Karin senare läste statistik om att var fjärde kvinna över 40 år har någon form av inkontinensproblem, kände hon att det var dags att ta itu med det. Så föddes boken Knip för bättre hälsa, som kom ut våren 2013.
– Jag är av åsikten att knipträning borde införas redan i skolan på idrottslektionerna. Alla tjejer bör få lära sig att hitta sin pc-muskel, menar Karin.
Inkontinensproblem, som även kallas urinläckage, har krupit er i åldrarna och handlar inte längre om att det bara är kvinnor som fött barn som får dessa problem.
– Alla vinner på att stärka upp sin bäckenbottenmuskulatur, menar Karin.

Läs också: Ligg mer – Därför är sex bra för hälsan

Annons

Intensivare orgasmer
När vi får försvagade muskler i bäckenbotten kan vi bland annat få inkontinensproblem, sämre kroppshållning och ont i ryggen och vill det sig riktigt illa så kan man få livmoderframfall.
– Förutom att stärka dessa muskler så vi slipper urinläckage och livmoderframfall så har bäckenbottenträningen även flera härliga biverkningar som starkare och intensivare orgasmer, en tajtare slida. Ett roligare sexliv vågar jag påstå. Men du får också en plattare mage, mindre ont i ryggen, stoltare hållning. Du slipper hemorojder och du kan motverka både inkontinens och livmoderframfall, säger Karin.

Läs också: Därför blir du friskare av orgasmer

Styrka, uthållighet och snabbhet
Karin rekommenderar att man ska träna fem minuter om dagen. Den träningen ska innehålla övningar som ger styrka, uthållighet och snabbhet.
– Det vanligaste problemet är att tjejer har svårt att hålla tätt när de nyser, hostar och får plötsliga skrattanfall. Men just det problemet kan man komma åt om man gör knipövningar som bygger upp snabbhet.
Ett bra knip är som ett lyft. Man drar knipet/lyftet uppåt i kroppen. Man kan även tänka sig knipet som ett blixtlås som drar ihop bakifrån och fram. Om man inte kan stoppa strålen när man kissar så har man förmodligen en svag muskel – detta är emellertid inte ett sätt bra att träna bäckenbotten.
– Många har hört att man kan knipöva genom att stoppa strålen, men det är absolut inte ett bra sätt, det kan på sikt kan skada kissreflexen! Utöver den fem-minutersträning som du gör varje dag kan du tänka på att koppla på lyftet/knipet varje gång du tränar. Framförallt kommer det att ge dig en stoltare hållning, avslutar Karin.

Läs också: Få ökad sexlust – genom att andas rätt

Av Malin Duvstedt

Annons

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Karin Björkegren Jones
Ålder: 51 år
Yrke: Författare och yogalärare
Familj: Dottern Mira 23, gift med Ray 47 år och bonussonen Ray 12 år
Bor: Stockholm och Björkö
Aktuell med: Har skrivit boken Knip för bättre hälsa, Semic 2013. Håller populära Knipworkshop runt om i landet.
Du hittar information om kurserna på Karins hemsida karinbjorkegrenjones.se

Urininkontinens
Besvär med urininkontinens är vanligare hos kvinnor än män. Det beror på att graviditeter och förlossningar många gånger försvagar vävnaden i området kring urinröret. Problemen kan även uppkomma vid vissa neurologiska sjukdomar.
Vid ansträngningsinkontinens läcker det urin när man anstränger sig som när man springer, hoppar, hostar eller nyser. Om man istället upplever att besvären kommer när man blir akut kissnödig och inte hinner till toaletten kallas det trängningsinkontinens. Ofta är det en blandning av de två varianterna som ger urinläckage.
Källa: Vårdguiden

Annons