Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Händer formar ett hjärta

Lär dig tyda de fem kärleksspråken

På Alla hjärtans dag kanske du vill visa din partner extra uppskattning. Men hur? Enligt en teori finns det fem olika kärleksspråk. Så medan du själv kanske känner dig älskad genom en fin gåva, kan din partner drömma om en omtänksam gest. Vilket språk talar ni?

Nej det är inte säkert att en romantisk middag går hem hos just din partner, eller en dyr present för den delen. Enligt en teori utvecklad av den amerikanske författaren och parterapeuten Gary Chapman, behöver alla människor olika saker i ett parförhållande. Men hur vet man det egentligen, utan att fråga rakt ut och därmed förstöra överraskningseffekten?

Jo genom att ta reda på vilket "kärleksspråk" som just din partner föredrar.

Fem kärleksspråk
Teorin om de ”de fem kärleksspråken” beskrevs första gången i hans bok “The Five Love Languages: How to Express Heartfelt Commitment to Your Mate” som kom ut redan 1992, har sålt över 12 miljoner exemplar och översatts till 49 språk.

 

De fem kärleksspråken är kortfattat: bekräftande ord, tid tillsammans, gåvor, tjänster och fysisk kontakt.

– Vi uppfattar och tar emot kärleksförklaring på väldigt olika sätt. Det som får dig att känna dig uppskattad och älskad har kanske inte alls samma inverkan på din partner,” berättar parterapeut och sexolog Ditte Winkel, som ofta undervisar par om de fem kärleksspråken i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: 10 tips för att vårda din relation

Skillnad mellan könen
Men är det verkligen som det sägs, att ”män kommer från Mars och kvinnor från Venus”? Ja det kan finnas skillnader i kärleksspråken mellan de bägge könen. En del tyder på att fler män än kvinnor föredrar “fysisk kontakt som kärleksspråk”, medan fler kvinnor än män kvalar in under kategorin “gåvor”.

Däremot finns det inga större skillnader mellan de övriga ”språken”: där visar sig fördelningen mellan könen vara mer eller mindre jämn.

Så vad händer om två personer i ett förhållande har helt olika kärleksspråk? Ja det kan förstås leda till problem, i värsta fall resulterar det i känslan av att man ger och ger och ger, men aldrig får något tillbaka.

– Det innebär ju att det vi gör, eller försöker göra, för vår partner faller helt i blindo, vilket ju är urtråkigt. Därför är det viktigt att lyckas vända på den uppfattningen, så att paret känner att de ser och förstår varandra,” förklarar Ditte Winkel.

Och med hjälp av de fem kärleksspråken kan du lära dig läsa av din partners behov och önskemål, så att ni kan förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

LÄS OCKSÅ: Parterapeuten: ”Det är i vardagen relationers öde avgörs”

Inte bara på Alla hjärtans dag
– Att lära sig förstå och tala sin partners kärleksspråk är något som vi borde öva oss på varje dag, inte enbart i samband med alla hjärtans dag, poängterar Ditte Winkel, även om det inte alltid är så lätt i vardagen.

Då kan en lösning vara att börja med att öva på detta i en period av mindre stress och mer tid till förfogande.

–Det är ju så, att ju mer vi övar oss på att tala vår partners kärleksspråk, desto lättare går det. I början kanske det känns konstigt att ge sin partner beröm bara sådär, eller att fysiskt röra vid den andre i vardagliga situationer, men med tiden kommer man märka att det blir lättare och känns mer naturligt, säger Ditte Winkel.

LÄS OCKSÅ: Därför slutar vi att vara kära

Här är de 5 kärleksspråken:

1. Tid tillsammans
Du känner dig älskar när du tillbringar kvalitetstid tillsammans med din partner.

2. Bekräftande ord
Du känner dig älskad när du får bekräftande ord, beröm och uppmuntran.

3. Tjänster
Du känner dig älskad när din partner är omtänksam och gör saker för dig.

4. Gåvor
Du känner dig älskar när du får konkreta, fysiska bevis på att din partner älskar dig.

5. Fysisk kontakt
Du känner dig älskad när din partner kysser och kramar dig, eller när han/hon rör vid dig.

För att ta reda på vilket språk just du och din partner ”talar”, kan du göra testet De fem kärleksspråken här!

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.