Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Herbalisten Karoline Karttunen

Herbalisten Karoline Karttunen Foto: Yoav Erenstein

”Låt oss använda örter jämte det nutida vetenskapliga systemet”

Karoline Karttunen

Gör: Herbalist samt hälso- och kostvetare som driver Karolines Way Of Life med hälsorådgivning, örtträffar samt hälsoblogg.
Bor: Ute i skogen i Hällingsjö, utanför Landvetter
Familj: Maken Yoav, döttrarna Indra 9 år och Sandiya 7 år + katter, hönor, tuppar och bin.
Ålder: 38
Så mår jag bra: Antingen på ett dansgolv med hög musik och dansande människor eller helt ensam ute i skogen.

När herbalisten och hälso- och kostvetaren Karoline Karttunen blev gravid för tio år sedan påbörjade hon sin resa in i växternas värld.
Nu vill hon uppmana fler att använda sig av de hälsofrämjande växterna som finns i vår natur, precis utanför dörre
n.

Ätbara växter har använts så länge vi människor har traskat omkring på denna jord. Med tanke på att vi under den största delen av vår existens har levt som jägare-samlare har vilda växter varit en av våra basfödor. Likväl som den enda typen av medicin vi har haft tillgång till. Min resa in i växternas värld började när jag blev gravid för tio år sedan, som så många kvinnor gör vi ofta stora livsstilsförändringar just vid den tiden. Jag bodde då i Kalifornien där herbalismen är populär och lätt att ta till sig. Det började med att jag använde örter i mina egengjorda hudvårdsprodukter och sedan dök jag djupt ner i nyttan av vad dessa växter kan göra för oss på alla möjliga plan. Idag har jag utbildat mig till hälso- och kostvetare samt herbalist och jag och min man odlar många örter och grönsaker, samt plockar dem i det vilda.

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Tyvärr har mycket av kunskapen kring vilda växter försvunnit under de senaste hundra åren. Men det är viktigt att vi kommer ihåg att vi har utvecklats tillsammans med dessa växter. För idag upplever jag att det finns en allmän skepsis och rädsla för vilda växter. ”Funkar de?” är en fråga jag ofta får. Vilket är ungefär som att fråga om broccoli ”funkar”. Ja, grönsaker är ju ett av de viktigaste livsmedlen - de stärker vår hälsa och kan därmed agera förebyggande mot sjukdomar, tillsammans med en allmän hälsosam livsstil. Vilda växter och grönsaker är ju egentligen samma sak, bara att vi odlar den ena och troligen inte den andra. De odlade grönsakerna var ju en gång vilda. Allt kommer från naturen, precis som oss.
Det har skett många ”trial and error” genom åren, där man har provat olika växter och fått olika effekter. Och på frågan om vilda växter fungerar som medicin hänvisar jag till den stora mängd vetenskapliga bevis som finns på flertalet växter. Samt den enorma uråldriga kunskap som vi burit med oss sedan början av vår existens. Låt oss därför använda örter och läkeväxter jämte det nutida vetenskapliga systemet, precis som många andra länder gör.

 

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

För när man väl börjat lära sig om ätbara växter inser man att varenda dike, äng, park, fält och gräsmatta kryllar av ätbara växter. De flesta av oss går bara förbi dem. Dessa växter kan dock stärka vår hälsa, hjälpa oss vid vissa symtom, användas som mat, smaka gott, användas utvärtes och mycket mer. Ofta ligger fokus just vid deras läkande effekter men det finns så många man kan använda även i hälsofrämjande syfte – som nässlor, kirskål, maskrosor, och violer - som för övrigt smakar som jenkatuggummi, för att ta några exempel.

LÄS OCKSÅ: Örter – från magi till vetenskap

Det verkar dock som att kunskapen i Sverige angående läkeväxter är låg i jämförelse med andra länder. Sverige har också ytterst restriktiva lagar kring läkeväxter; hur de får användas, säljas och så vidare. Vilket kan vara bra för att folk inte ska bli utsatta för kvacksalveri och förgiftningar. Men hur många giftiga växter finns det egentligen? Hur ofta sker förgiftningar till exempel i Sverige?

Vi har absolut giftiga växter i vårt land men enligt Giftcentralen sker det enbart ett fåtal förgiftningar av växter varje år. Det finns till exempel inte ett enda dödsfall av ett barn under Giftcentralens 60-åriga existens genom förtäring av en giftig växt, vilket är den grupp som oftast råkar få i sig giftiga arter. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att många vegetabilier som konsumeras också innehåller ämnen som kan vara toxiska i stora mängder, som till exempel kumarin i kanel, fenylhydraziner i champinjoner och cyanogena glykosider i exempelvis linfrön och bittermandel. Det är dock sällan det blir sådana toxiska mängder av dem.
Svampar orsakar fler fall av förgiftning men den största anledningen till förgiftning och till och med död sker av farmalogiska preparat. En diskussion som sällan hålls eftersom vi anser att vi verkligen behöver dessa mediciner. Men vi har alltså inte samma tankar om våra mindre farliga, alltid använda, helt naturliga växter. Ja, denna debatt kanske inte alltid är så balanserad utan precis som mycket annat ytterst baserat på intressen, finans och okunskap. Ingenting utesluter något annat.

LÄS OCKSÅ: 5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård

För de flesta livsmedlen som säljs i butik finns det tillräckligt med forskning för att uttala sig om hälsoför- och nackdelar, vilket dock saknas för många av de vilda växterna. Det är alltså de vetenskapliga bevisen som saknas för att många västerländska kulturer ska anamma växterna, snarare än faktisk effekt. Men eftersom ”empowerment” är ett sådant centralt begrepp inom hälsa anser jag att de uråldriga kunskaperna är så viktiga. Att vi själva har och tar makten över att påverka vår hälsa. Bland annat genom att helt gratis använda oss av de hälsofrämjande växter som finns i vår natur, precis utanför dörren. Där vi självklart enbart plockar de växter vi är helt säkra på vilka de är.

LÄS OCKSÅ: Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

De stärker inte bara vår kropp utan också självkänslan av att makten faktiskt till stor del ligger i våra egna händer och att vi själva kan påverka hur vi mår. Inte enbart genom att till exempel köpa hälsosam mat, utan genom att spendera några minuter i naturen och helt gratis få hälsa i sina händer. Det är väldigt vackert och ganska beroendeframkallande (på ett bra sätt) när man väl börjat.

 

Av Karoline Karttunen, herbalist och hälso- och kostvetare som driver hälsobloggen Karolines Way of life

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Karoline Karttunen

Gör: Herbalist samt hälso- och kostvetare som driver Karolines Way Of Life med hälsorådgivning, örtträffar samt hälsoblogg.
Bor: Ute i skogen i Hällingsjö, utanför Landvetter
Familj: Maken Yoav, döttrarna Indra 9 år och Sandiya 7 år + katter, hönor, tuppar och bin.
Ålder: 38
Så mår jag bra: Antingen på ett dansgolv med hög musik och dansande människor eller helt ensam ute i skogen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!