Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Herbalisten Karoline Karttunen

Herbalisten Karoline Karttunen Foto: Yoav Erenstein

”Låt oss använda örter jämte det nutida vetenskapliga systemet”

Karoline Karttunen

Gör: Herbalist samt hälso- och kostvetare som driver Karolines Way Of Life med hälsorådgivning, örtträffar samt hälsoblogg.
Bor: Ute i skogen i Hällingsjö, utanför Landvetter
Familj: Maken Yoav, döttrarna Indra 9 år och Sandiya 7 år + katter, hönor, tuppar och bin.
Ålder: 38
Så mår jag bra: Antingen på ett dansgolv med hög musik och dansande människor eller helt ensam ute i skogen.

När herbalisten och hälso- och kostvetaren Karoline Karttunen blev gravid för tio år sedan påbörjade hon sin resa in i växternas värld.
Nu vill hon uppmana fler att använda sig av de hälsofrämjande växterna som finns i vår natur, precis utanför dörre
n.

Ätbara växter har använts så länge vi människor har traskat omkring på denna jord. Med tanke på att vi under den största delen av vår existens har levt som jägare-samlare har vilda växter varit en av våra basfödor. Likväl som den enda typen av medicin vi har haft tillgång till. Min resa in i växternas värld började när jag blev gravid för tio år sedan, som så många kvinnor gör vi ofta stora livsstilsförändringar just vid den tiden. Jag bodde då i Kalifornien där herbalismen är populär och lätt att ta till sig. Det började med att jag använde örter i mina egengjorda hudvårdsprodukter och sedan dök jag djupt ner i nyttan av vad dessa växter kan göra för oss på alla möjliga plan. Idag har jag utbildat mig till hälso- och kostvetare samt herbalist och jag och min man odlar många örter och grönsaker, samt plockar dem i det vilda.

LÄS OCKSÅ: Marie-Louise vill hjälpa oss återerövra kunskapen om naturens läkande kraft

Tyvärr har mycket av kunskapen kring vilda växter försvunnit under de senaste hundra åren. Men det är viktigt att vi kommer ihåg att vi har utvecklats tillsammans med dessa växter. För idag upplever jag att det finns en allmän skepsis och rädsla för vilda växter. ”Funkar de?” är en fråga jag ofta får. Vilket är ungefär som att fråga om broccoli ”funkar”. Ja, grönsaker är ju ett av de viktigaste livsmedlen - de stärker vår hälsa och kan därmed agera förebyggande mot sjukdomar, tillsammans med en allmän hälsosam livsstil. Vilda växter och grönsaker är ju egentligen samma sak, bara att vi odlar den ena och troligen inte den andra. De odlade grönsakerna var ju en gång vilda. Allt kommer från naturen, precis som oss.
Det har skett många ”trial and error” genom åren, där man har provat olika växter och fått olika effekter. Och på frågan om vilda växter fungerar som medicin hänvisar jag till den stora mängd vetenskapliga bevis som finns på flertalet växter. Samt den enorma uråldriga kunskap som vi burit med oss sedan början av vår existens. Låt oss därför använda örter och läkeväxter jämte det nutida vetenskapliga systemet, precis som många andra länder gör.

 

LÄS OCKSÅ: Alpdoktorns idéer är idag vetenskapligt bevisade

För när man väl börjat lära sig om ätbara växter inser man att varenda dike, äng, park, fält och gräsmatta kryllar av ätbara växter. De flesta av oss går bara förbi dem. Dessa växter kan dock stärka vår hälsa, hjälpa oss vid vissa symtom, användas som mat, smaka gott, användas utvärtes och mycket mer. Ofta ligger fokus just vid deras läkande effekter men det finns så många man kan använda även i hälsofrämjande syfte – som nässlor, kirskål, maskrosor, och violer - som för övrigt smakar som jenkatuggummi, för att ta några exempel.

LÄS OCKSÅ: Örter – från magi till vetenskap

Det verkar dock som att kunskapen i Sverige angående läkeväxter är låg i jämförelse med andra länder. Sverige har också ytterst restriktiva lagar kring läkeväxter; hur de får användas, säljas och så vidare. Vilket kan vara bra för att folk inte ska bli utsatta för kvacksalveri och förgiftningar. Men hur många giftiga växter finns det egentligen? Hur ofta sker förgiftningar till exempel i Sverige?

Vi har absolut giftiga växter i vårt land men enligt Giftcentralen sker det enbart ett fåtal förgiftningar av växter varje år. Det finns till exempel inte ett enda dödsfall av ett barn under Giftcentralens 60-åriga existens genom förtäring av en giftig växt, vilket är den grupp som oftast råkar få i sig giftiga arter. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att många vegetabilier som konsumeras också innehåller ämnen som kan vara toxiska i stora mängder, som till exempel kumarin i kanel, fenylhydraziner i champinjoner och cyanogena glykosider i exempelvis linfrön och bittermandel. Det är dock sällan det blir sådana toxiska mängder av dem.
Svampar orsakar fler fall av förgiftning men den största anledningen till förgiftning och till och med död sker av farmalogiska preparat. En diskussion som sällan hålls eftersom vi anser att vi verkligen behöver dessa mediciner. Men vi har alltså inte samma tankar om våra mindre farliga, alltid använda, helt naturliga växter. Ja, denna debatt kanske inte alltid är så balanserad utan precis som mycket annat ytterst baserat på intressen, finans och okunskap. Ingenting utesluter något annat.

LÄS OCKSÅ: 5 teer och oljor du kan göra från din egen trädgård

För de flesta livsmedlen som säljs i butik finns det tillräckligt med forskning för att uttala sig om hälsoför- och nackdelar, vilket dock saknas för många av de vilda växterna. Det är alltså de vetenskapliga bevisen som saknas för att många västerländska kulturer ska anamma växterna, snarare än faktisk effekt. Men eftersom ”empowerment” är ett sådant centralt begrepp inom hälsa anser jag att de uråldriga kunskaperna är så viktiga. Att vi själva har och tar makten över att påverka vår hälsa. Bland annat genom att helt gratis använda oss av de hälsofrämjande växter som finns i vår natur, precis utanför dörren. Där vi självklart enbart plockar de växter vi är helt säkra på vilka de är.

LÄS OCKSÅ: Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

De stärker inte bara vår kropp utan också självkänslan av att makten faktiskt till stor del ligger i våra egna händer och att vi själva kan påverka hur vi mår. Inte enbart genom att till exempel köpa hälsosam mat, utan genom att spendera några minuter i naturen och helt gratis få hälsa i sina händer. Det är väldigt vackert och ganska beroendeframkallande (på ett bra sätt) när man väl börjat.

 

Av Karoline Karttunen, herbalist och hälso- och kostvetare som driver hälsobloggen Karolines Way of life

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta: webbredaktor(@)kurera.se.


Karoline Karttunen

Gör: Herbalist samt hälso- och kostvetare som driver Karolines Way Of Life med hälsorådgivning, örtträffar samt hälsoblogg.
Bor: Ute i skogen i Hällingsjö, utanför Landvetter
Familj: Maken Yoav, döttrarna Indra 9 år och Sandiya 7 år + katter, hönor, tuppar och bin.
Ålder: 38
Så mår jag bra: Antingen på ett dansgolv med hög musik och dansande människor eller helt ensam ute i skogen.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.