Annons
Annons

Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottkörteln

Tycker du om mörk choklad? Bra, fortsätt ät. Det kan nämligen minska din risk att utveckla cancer i bukspottkörteln - en av de dödligaste cancerformer som finns. Anledningen? Jo, att choklad och andra magnesiumrika livsmedel förebygger sjukdomen. Nu rekommenderar forskarna bakom en ny studie folk att äta mer magnesium eller komplettera sin kost med magnesiumtillskott.

Redaktionen

11 februari, 2016
Magnesium kan minska risken för cancer i bukspottkörteln
Dela inlägget

Tycker du om mörk choklad? Bra, fortsätt ät. Det kan nämligen minska din risk att utveckla cancer i bukspottkörteln – en av de dödligaste cancerformer som finns.
Anledningen? Jo, att choklad och andra magnesiumrika livsmedel förebygger sjukdomen.
Nu rekommenderar forskarna bakom en ny studie folk att äta mer magnesium eller komplettera sin kost med magnesiumtillskott.

En ny studie visar att magnesium kan bidra till att förebygga cancer i bukspottkörteln. Att tillåta sig ta några bitar mörk choklad då och då kan därför innebära mer än att vi bara unnar oss – det kan faktiskt till och med vara bra för vår hälsa, menar forskarna bakom studien.
Detta eftersom choklad nämligen innehåller höga doser magnesium. Inte minst rå kakao innehåller stora mängder av det antioxidativa mineralet (som även anses vara en naturlig aptitdämpare). Sug efter choklad brukar också nämnas som ett vanligt symtom vid magnesiumbrist.

Läs också: 7 tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium

Rekommenderar ökat intag magnesium – via kosten eller som tillskott
Det är forskare från School of Public Health-Bloomington vid Indiana University som står bakom studien.
– Cancer i bukspottkörteln är verkligen unik och skiljer sig från andra cancerformer. Överlevnadsiffran efter fem år är väldigt låg, vilket gör att förebyggande och identifiering av de riskfaktorer och prediktorer som förknippas med cancer i bukspottkörteln är mycket viktigt.
Forskarna rekommenderar nu personer att äta en mer magnesiumrik kost – eller att ta extra magnesium som tillskott – för att motverka att utveckla sjukdomen, som är en av de dödligaste cancerformerna, säger en av studiens medförfattare, Dr Ka Han, enligt Daily Mail.

Läs också: Forskare: ”Magnesium räddar liv”

Diabetes – en riskfaktor för cancer i bukspottskörteln
I tidigare studier har magnesium tvärtom associerats med risk för diabetes, en sjukdom som i sin tur är känd för att vara en riskfaktor för cancer i bukspottkörteln. Trots det har inte magnesiumets roll när det gäller utvecklingen för cancerformen studerats ordentligt förrän nu.

Läs också: Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad

Analyserad data från nära 70 000 människor som samlats in under åtta år
Forskarteamet vid Indiana University har undersökt data från en stor vitamin- och livsstilsstudie som går under namnet the VITamins and Lifestyle study. De har analyserat data från fler än 66 806 män och kvinnor i åldrarna 50 till 76 år, vilka följdes mellan 2000 och 2008.
Forskarna letade efter ett direkt samband mellan magnesium och cancer i bukspottskörteln och försökte, till exempel, att ta reda på om sådant som ålder, kön, BMI, användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel samt tillskott med magnesium hade någon inverkan på utvecklingen av cancersjukdomen.
Av de deltagarna som följdes utvecklade 151 stycken cancer i bukspottkörteln.

Läs också: Så köper du rätt sorts magnesium!

Ökad risk för cancerformen hos personer med lägre magnesiumintag
Forskarna upptäckte att risken att utveckla cancerformen ökade för dem som åt mindre magnesium. De fann att för varje 100 milligrams minskning i dagligt magnesiumintag, associerades det med 24 procents ökning av förekomsten av cancer.
De kunde även fastslå att magnesiumets effekter på cancer i bukspottkörteln inte påverkades av någon av ovan nämnda faktorer (ålder, kön, BMI, användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel). Däremot fann de att magnesiumtillskott, antingen i form av en multivitamin eller som ett separat tillskott, inverkade när det gällde att utveckla cancerformen.
– För personer i riskzonen för cancer i bukspottskörteln kan det visa sig vara gynnsamt att komplettera kosten med ett magnesiumtillskott för att förebygga sjukdomen, säger doktoranden Daniel Dibaba, som ledde studien, uppger Daily Mail.
Han tillägger:
– Även om fler studier behövs bör den allmänna befolkningen sträva efter att få i sig den dagliga rekommenderade dosen magnesium genom kosten, till exempel via mörkgröna bladgrönsaker eller nötter, för att förebygga risken för cancer i bukspottkörteln.

Studien har publicerats i tidskriften British Journal of Cancer.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Cancer i bukspottkörteln är den fjärde vanligaste orsaken till cancerrelaterad död i USA. Den totala förekomsten av sjukdomen har inte förändrats nämnvärt sedan 2002. Men, enligt National Cancer Institute, har dödligheten ökat för varje år mellan 2002-2011.
Källa: Daily Mail

Väldigt många lider av magnesiumbrist men de flesta har ingen aning om att de har brist på detta viktiga mineral. Magnesium kallas ofta av dietister för ett supermineral, eftersom det påverkar över 300 olika enzymatiska processer som hjälper kroppen att fungera som den ska.

Så kan du öka dina nivåer:
• Sluta med livsmedel som bryter ner näringsämnen – som mjöl och socker.
• Ät istället magnesiumrika livsmedel som avokado, gröna bladgrönsaker och nötter.
• Äter du choklad, se till att den innehåller minst 70 procent kakao.
• Även om du äter hälsosamt behöver du ofta komplettera med magnesium. Ta det gärna innan du går och lägger dig för bästa absorption och en djupare sömn.
Källa: MindBodyGreen

Annons
Annons