Det är nog åldern. Det var den första tanken som slog Ann-Louise Gustafsson när kroppen inte riktigt ville hänga med på gymmet i höstas. Hon var ju ändå 54 år. Men hälsointresserad som hon är, började hon botanisera i hälsokostbutikernas utbud utifall det skulle finnas någon ört mot orkeslösheten. Det gjorde det.
Två veckor efter att Ann-Louise införskaffat ett örtpreparat med ashwagandha började träningsresultaten återigen visa sig. Som tränare i hopp och dressyr blir dagarna långa. Mycket tid ute på vägarna, många olika miljöer att landa i, mycket rörelse, många människor runtomkring.
– Jag stressar nog lite för mycket ibland, konstaterar Ann-Louise. Jag är passionerad i det jag gör och vill hinna med mycket. Och i mina uppdrag både inom Sverige och utomlands blir det många nätter borta från hemmet
LÄS OCKSÅ: Från sönderstressad och utmattad till lugn och energifylld
Uteblivna träningsresultat
När hennes träningsresultat slutligen gick i stå i höstas, blev hon frustrerad. Musklerna kändes tomma och orken dalade. Hon kände sig helt enkelt sliten, även om hon förstod att som 54-åring börjar hormonerna stöka till det och kroppen förändras. Själv märkte hon fysiska tecken som till exempel på magen.
– Men jag vägrade tro att det bara var hormonerna som spökade. Kanske spelade stressen in, berättar Ann-Louise.
Hon kände redan till att hormonet kortisol frisätts för att få oss att vakna på morgonen och göra oss pigga. Hon visste också att hormonet frisätts vid stress. Om stressen blir långvarig, och därmed även påslaget av kortisol, går kroppen ner i ett energisparläge. Detta gör oss trötta och okoncentrerade. Vi får sämre kondition och uthålligheten, och musklerna tar inte till sig av träningen.
Kunde det vara så att den långvariga stressen kickade igång kortisolutsöndringen?
LÄS OCKSÅ: Hormonell balans ger bättre sömn och träningsresultat
Goda hälsoeffekter i 4000 år
Ann-Louise, som sedan tidigare är noga med vad hon äter och ser till att få i sig mineraler, proteiner och vitaminer, började kika runt efter något hälsokostpreparat som skulle kunna få igång kroppen igen. Hon läste på och fastnade för KSM-66. Det är ett preparat som baserar sig på örten ashwagandha med en dokumenterad användning i drygt 4000 år.
– Eftersom ett antal kliniska studier visar att KSM-66 minskar stressen, förbättrar muskelstyrkan och ökar uthålligheten, ville jag prova.
Ann-Louise gick in i en hälsokostbutik i Västerås och frågade om de kunde rekommendera preparatet. Det kunde de.
– Jag började med att ta två kapslar om dagen, förklarar hon.
LÄS OCKSÅ: Träning gör dig stresstålig
Orken återvände
Efter två veckor visade sig resultaten. Orken och styrkan återvände, och hon kunde minska mängden kapslar till en om dagen.
– Det var så härligt att känna att kroppen återigen hängde med! Det var inte bara åldern som spelade in.
Efter någon månad gjorde hon ett uppehåll med KSM-66 på ett par veckor – varvid träningsresultaten återigen uteblev.
– Nu tar jag kapslarna igen, och märker en klar förbättring. Jag tål mer belastning och träning. Även sömnen har blivit lite bättre. Men om det beror på KSM-66 eller inte, kan jag inte svara på. En mängd faktorer bidrar till välmåendet, menar Ann-Louise.
Bland annat tycker hon att kosten spelar en avgörande roll. Hon bor ihop med en kock och konditor som lagar välbalanserad, näringsriktig mat utan tillsatser.
– Livet är för kort för att inte må bra. Jag ser mat som högoktaniskt bränsle. Det var därför det var så frustrerande när träningsresultaten uteblev, trots att jag tränade på lagom nivå och såg till att kroppen fick det den ville ha, avslutar Ann-Louise.
Av Ulrika Haglund
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Ann-Louise Gustafsson
Ålder: 54 år.
Bor: Hallstahammar.
Familj: Sambon Fabien Jacquet
Sysselsättning: Tränare i hoppning och dressyr.
Fritidsintressen: Musik, träning och böcker utöver livet med hästarna
Motto: Vara sann mot mig själv och bemöta andra såsom jag själv vill bli bemött.
Ashwagandha och ork
Inom ayurvedisk medicin har man traditionellt använt ashwagandha vid stress och svaghet. Läkeörten anses allmänt stärkande och används därför vid trötthet, oro, obalans i sköldkörteln, bristande sexuell lust och nedsatt fertilitet liksom för att återfå fysisk styrka. Områden som alla påverkas av stress och förhöjd kortisolnivå. Idag har även effekterna av ashwagandha vid trötthet och brist på ork bekräftats i flertalet vetenskapliga studier.